lördag 28 maj 2016

Pengamaskin under uppbyggnad!

Ju mer man läser och söker information. Ju mer inser man hur lite som man egentligen vet. Just nu vet jag i stort sett ingenting om någonting. Allra minst verkar jag veta om riskspridning. Har säkert hört och sett ordet "riskspridning" 10 000 tals gånger. Men inte riktigt reflekterat över det. Visst jag förstår att man ska sprida sina risker mellan branscher, inte lägga alla ägg i samma korg så att säga.Problem 1. Är att jag idag bara äger svenska aktier. Visserligen bolag som säljer världen över. Men dom handlas på den svenska börsen. Vi har en öppen ekonomi och jag är rätt säker på att när den svenska ekonomin börjar tappa fart. Då kommer även dom svenska aktierna börja gå ned i värde och utdelningarna minska i takt med bolagens vinster minskar. Inser därför att jag behöver sprida riskerna lite mer världen över. För att inte bara vara så beroende av den svenska ekonomin.

Problem 2. Jag kan verkligen ännu mindre om utländska aktier och bolag. Givetvis kommer jag som många andra som bloggar, söka mig mot den amerikanska börsen och bolagen där. Självklart ska aktien dela ut. Har just för ändamålet skaffat mig ett "Kapitalförsäkringskonto" hos Avanza. Däremot räknar jag inte med att investera i någon utländsk aktie under Juni månad.

I dom fondkonton jag öppet visar. Har jag däremot ingen fond som i huvudsak riktar sig mot Svenska bolag. Kanske lite dålig riskspridning där också? Innan jag började blogga så hade jag faktiskt en "Svensk Indexfond". Men eftersom den hade gått upp så mycket. Så vart jag lite feg och sålde av den. Eftersom jag chansade på att svenska börsen skulle vända ned. Man kan säga att jag för en gångs skull prickade hyfsat rätt. Men det var mer "tur" än kunskap om hur marknaden fungerar.

Det man inte ska glömma när man tittar på min innehav är följande. Rom byggdes inte på en dag. Utan portföljen är i en uppbyggnads fas. Det kommer att ta en lång tid innan den är som jag vill att det ska vara. Kommer säkerligen gå på en och två nitar antagligen fler än så. Innan jag tycker att den är en tillräckligt bra pengamaskin som mer eller mindre sköter sig själv. Om det ens går? Men tillsvidare säger jag bara följande... Pengamaskin under uppbyggnad!


Trevlig lördag och tack för att just du läser min blogg! 


/spridariskerlitemera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar