onsdag 31 augusti 2016

Men idag investerades det i alla fall!

Äntligen landade mina IPS pengar på kontot. Enligt den blankett jag fyllde i från banken. Så stod det att utbetalning endast gjordes den 15:e varje månad. Men när jag loggade in på min internetbanken i morse. Så fanns det inte något IPS konto kvar bland mina Pensionskonton. Trodde dock inte att pengarna skulle hinna landa idag redan. Men så fel jag hade. För lite efter kl 13:00 så var pengarna framme på kontot. Äntligen!


En direktöverföring till Avanza och dom sista köpen för Augusti var ett faktum. Har under några dagar funderat på SEB A och gjorde därför slag i saken och köpte 50 st för 84,70kr/st. Som vanligtvis när jag köper aktier så sjönk dom nästan 90 öre/st efter det. Om SEB håller samma utdelning som i år? Så kommer dom nya aktierna ge mig 262,50 kr i utdelning unders Mars månad.

Ett köp till hann jag med och kunde förlika mig med. 19 st Tele2 för 71,80 kr/st. Givetvis en nedgång direkt efter det. Verkar som tidigare sagt vara mer av en regel än undantag. Totalt har pengamaskinen nu 200 st Tele2. Vilket om utdelningen bibehålls under nästa år, ger mig i Maj 1070 kr. Det är inte helt tokigt i min värld. Nu finns det dock lite torrt krut kvar av IPS pengarna. Får nu se hur börsen fortsätter och jag gör imorgon? Men idag investerades det i alla fall!


/investeralitemera 


Kommer uppdatera "innehav" till helgen.


tisdag 30 augusti 2016

Men det är alltid lätt att vara efterklok.

Inte nog med att det kan vara ganska svårt. Att hinna med att följa börsen när man jobbar. Sen att jag inte hinner läsa varför den dra uppåt under en dag som den här? Det gör det hela lite mer frustrerande. Gillar självklart när depåns innehav är matchande blått. Men det fick bli bakläxa idag direkt efter jobbet. För att reda ut vad som triggade OMXS30? Tydligen tyckte väldig många att finans och banksektorn borde få sig en svängom uppåt! Jaha, där ser man vad man missar när man måste jobba!

Källa: http://www.di.se/artiklar/2016/8/30/europaborser-bank--och-finanssektorn-draglok/

Finns det några besök jag ångrar, så är det ett par av dom hos tandläkaren. Mitt senaste besök hos tandhygienisten skulle jag just idag vilja få ogjort! Visst det kostade inte krona pga dubbelbokningen i somras. Men nog gav hon igen med besked i måndags. Minst två tänder värker som aldrig förr. Varav den ena tidigare vart förstörd av en nitisk tandläkare för många år sedan. Efter att han dömt ut en av mina tänder. Så var hans enda råd... att dra ut den! Just vid det tillfället kändes det som en bra idé. Bara det att tanden satt så hårt att han tog spjärn mot tanden längst in i min överkäke. Behöver inte gå in mer på detaljerna. Förutom att jag gjorde ett återbesök någon vecka senare med smärtor.

- Nämen din tand är ju sprucken och glipar lite när du tuggar på den. Konstaterade både tandläkaren och sköterskan. Men att den hjälpsamma tandläkaren skulle orsakat sprickan? Det kunde jag minsann inte bevisa. För det kunde ju ha hänt efter mitt besök. Ord mot ord alltså.....Tanden spökar någon gång per år när jag inte tänker mig för och tuggar på den. Men vill ogärna ta bort den för att jag inte vill se ut som den fattiglapp jag är. Tandlös och grann! Så den hänger kvar tillsvidare.

Hur som vid mitt besök hos tandhygienisten i måndags gick hon väldigt hårt mot tanden. En av dom värre upplevelserna i mitt liv.Tydligen mycket plack och tandsten som måste bort!? Nu så här en vecka efter, så värker den mer än det borde. Vaknade nämligen i morse två timmar innan jag normalt går upp. Av denna värk om inte ville ge sig. En smärttablett och 45 min senare så sov jag som ett barn igen. Kunde jag göra mitt besök ogjort så skulle jag det. Men det är alltid lätt att vara efterklok. 


/kännasmärtalitemera
söndag 28 augusti 2016

Det brukar kunna vara ett gott tecken!

Gör en tidig månadsavstämning. Eftersom jag inte räknar med att kunna göra några mera köp den här månaden. Har därför uppdaterat "innehav". Det set trots allt ut att gå mot rätt håll. Även om totalen fortfarande är minus. Får vi en liten uppgång på den svenska börsen under nästa vecka. Så kanske totalen tippar över till plus. Men då måste även fonderna göra sin del. Blir hur som helst en väldigt spännande vecka.
På måndag drar jobbvecka nummer två igång. Med tanke på hur första veckan var. Så är jag väl förberedd. Inte har heller kalendern hunnit blivit överfull, Det brukar kunna vara ett gott tecken!

/funderlitemera

 

fredag 26 augusti 2016

Nämligen jag!

Under hela semestern förnekande jag att den förr eller senare skulle ta slut. Kanske därför den här veckan varit rena rama "hell". Såg i måndags framför mig hur jag lugnt och fint kunde gå igenom mina alla mail etc. En lugn start... Men så otroligt fel jag hade! Det vart 120 km/h direkt. Sjutton saker som skulle göras samtidigt. Inte gick det heller att delegera något till någon annan. Utan att behöva förklara exakt från punkt 1 till 10 vad som ska göras och i vilken ordning. Kontroll behov? Nej inte direkt! Att förvänta sig att normalt folk tar reda på vad som står dokumenterat är verkligen inget att räkna med. Att sen förvänta sig att folk ska uppdatera med ny information som så skulle behövas? Det kan man glömma. Jag har nog gått och blivit bitter över sommaren. Eller nej...utan bittrare!

- Investeras det något?
- Nej inte mycket.


En sak är säker, Augusti går sakta men säkert mot sitt slut. September det är en annan historia. För den kommer bli lång. Väldigt lång...För en som väntar på att kunna göra nästa investering. Nämligen jag!

/funderalitemera


torsdag 25 augusti 2016

Om det nu finns något att snåla in på?

Äntligen...Äntligen...men... trots lönen på kontot så är det kris i kassan. Efter att summerat räkningarna. Som jag visserligen lagt in för en vecka sedan. Så kan jag konstatera att det blir inte något över till köp av varken aktier eller fonder. Broms bytet på bilen sargar min ekonomi hårt. Det är straffet jag får leva med utan en riktig buffert. Men jag kommer vidta åtgärder för att bygga upp en snål variant så fort pengarna från min IPS försäljning kommer in på kontot. Vilket jag kallt räknar med sker den 15 september. Fram tills dess kommer jag snåla in mer än vanligt. Om det nu finns något att snåla in på?


/snålalitemera

tisdag 23 augusti 2016

Jag är en av dom!

En av tre har ingen buffert. Jag är en av dom. Det lilla jag äger och har, ligger i fonder och aktier. Dom är inte tillgängliga för några oförutsägbara utgifter. Som en bilservice som river så stort hål i min själ och plånbok. Att jag får en käftsmäll som skickar mig tillbaka till medeltiden.

Så bilens service vart lite mer kostsam än jag vågade hoppats på. Dom skakningar som uppstår när jag bromsar. Dom var nog allt lite mer allvarliga än jag trott. Eftersom allt som har med bromsar fram och bak och belägg måste bytas. Nu kan jag typ noll om bilar så inga följdfrågor om varför jag inte gör det själv och så!?Hur som, hela kalaset med service och bromsar skulle gå på ca 10 000 svenska skattade kronor. Vilken smäll för en sån som mig utan någon "riktig" buffert. Men lite kreativt tänkande så löste det sig. Eftersom jag redan räknat med första utgiften. Så bokade jag helt enkelt bromsbyte efter löningen. Puh.. ibland måste man bara ha lite tur med datumen. Men har jag lärt mig något av det här? Ja det lär bli minimalt med investeringar på den här lönen. Jo en sak till har jag faktiskt lärt mig. Att en av tre har ingen buffert. Jag är en av dom!

Källa: http://www.svd.se/en-av-tre-har-ingen-buffert

Har du någon buffert för en större oförutsägbar utgift? Eller ligger du full investerad som jag!?


/reparerameramåndag 22 augusti 2016

Inte jäkta bråttom för min skull....

Första jobbdagen efter semestern avklarad. Visserligen en mjuklandning med genomgång av alla dessa mail. Men vilken dag att vara lång. 8h arbetsdag kändes som en oändlighet. Första veckan direkt en efter en lång ledighet brukar kunna kännas tung. Fyra dagar kvar att hålla ut. Har en del poddar kvar att lyssna ikapp. Så resorna till och från jobbet känns däremot helt ok.

En mycket intressant podd idag var dagens avsnitt av "Börs lunch". Så pass intressant att jag vart tvungen att titta på programmet när jag kom hem. Enligt en av aktieanalytikerna så pekade nästan allt mot "Bull market". Både S&P 500 och OMXS30 såg ut att gå mot en stigande höst. Tyckte mest det var kul att någon vågade sticka ut och inte hålla igen. Med risk för att peka med hela handen åt fel håll.

Källa: http://www.efn.se/bors-finans/borslunch-22-aug-2016/


Som vanligt är det alltid någon dag för mycket kvar tills lönen kommer. Som oftast i mitt fall så är lönen alltid för långt borta. Börsen får därför gärna ta det lite lugnt som idag. Inte jäkta bråttom för min skull...

/väntalitemeralördag 20 augusti 2016

Hur och när når du din första miljon?

Första miljonen är ju något många eftersträvar. Givetvis mig inkluderat. För min egen del är den just nu ganska långt bort. Väldigt långt bort för att vara ärlig. Räknar inte med någon villa nu. Så den diskussionen kan vi utelämna! (Värdet på ens hus mm).

Det finns givetvis flera olika sätt att nå första miljonen. 

- Investerande i antingen aktier eller fonder.
- Riktigt sparande, på ett bankkonto.
- Arv. (Mindre trevligt sätt).
- Genom en väl tagen lön.
- Genom en härlig bonus från jobbet.
- Vinna på lotto eller annat spel.
- Eget företagande.

Vad som är rimligt eller orimligt enligt ovan. Det skiljer sig en hel del från person till person. Men ofta hör man, önskar att jag vann miljoner på lotto! För att i nästa mening avslöja att personen ifråga inte ens spelar. Big fail... Även om chansen till vinst är ofantligt liten. Så lovar jag dig att den är betydligt mindre om du inte ens spelar...!

Enligt länken (ej sponsrad) nedan. Så når du din första miljon inom tre år. Om du spar/tjänar 923 kr per dag i tre år. Det låter ju i sig inte som någon jätte summa? Om man nu kom på något som kunde generera just den summa varje dag.

Källa:http://www.vagentillpengar.se/privatekonomi/din-forsta-miljon-om-tre-ar/

Hur och när når du din första miljon?


/funderalitemera

fredag 19 augusti 2016

Att leva i nuet...

Portföljen tar en hel del stryk när Telia aktien fortsätter nedåt. Eftersom den själv står för 38,8 % av pengamaskinens värde. Så blir det givetvis stora konsekvenser. Att det är för högt, är jag i allra högsta grad medveten om. Vilket påtalats tidigare. Kommer därför fortsätta att köpa främst fler Nordea och ev något av dom andra innehaven. Hade situationen varit det omvända och Telia istället ökat i värde? Så hade jag nog inte ens sett det som ett problem med en aktie som stod för 38,8% av värdet. Men nu är verkligheten inte riktig så. Blir inte alltid som man vill och planerar...


Fredag och semesterns sista dag. Börjar på måndag och räknar med full fart från start. Har under den här ledigheten vägrat inse att den kommer att ta slut. Kan säga att jag levt i förnekelse i fem veckor. Men å andra sidan. Så bra som den här semestern varit kan jag inte minnas när den senast var? En erfarenhet som jag kommer ta med mig till nästa sommar. Att leva i nuet...

Trevlig helg!

/funderalitemera
torsdag 18 augusti 2016

Har du full koll på alla dina investeringar?

Av en tillfällighet eller av en händelse så råkar du klicka in på den här bloggen. Du läser några meningar som mest tycks handla om ingenting. Bloggaren verkar mest svamla om en massa strunt. Han skriver lite om aktier och fonder. Kanske nämner något om ett förhoppnings och framtidsbolag? Som denne inte vill att du ska gå miste om. En affär som kan bli livsavgörande för dig......

Hjärnan får en tanke som sorteras bort och hamnar långt bak i registret. I mitt fall ploppar det upp ibland från ingenstans ett aktienamn. Antagligen har jag läst om aktien på någon blogg och inte tänkt så mycket mer på den? Men i och med att jag tycks känna igen aktien så måste det betyda något!? Borde väl kunna vara en möjlighet till en bra affär? Har jag kanske läst något positivt om bolaget? Känns i alla fall så. Ibland är det helt och hållet tvärtom.

Under många år avskydde jag Telia som bolag. Dom var enligt mig som ett bakåtsträvande ånglok som gjorde allt i sin makt att hålla tillbaka utvecklingen. Det är inte Telias förtjänst att ADSL slog igenom på bred front. Hade dom fått bestämma så hade du fått betala dyrt för dubbla ISDN linor istället. Att jag sen var med på deras aktieintroduktion och köpte på mig 100 st för 85 kr/st gjorde det hela inte bättre när kursen rasade. Någonstans runt 45-50 sålde jag några år senare alla 100 st. Vid det här laget gillade jag dom ännu mindre.

Källahttp://www.privataaffarer.se/fragor/introduktionskurs-teliaaktien-49707

Men vad fick mig då att ändra mig och återigen tro på Telia? Jag har i ärlighetensnamn inte den blekaste aning!? Givetvis har det något med storleken på bolaget och utdelningen att göra. För inte kan man väl investera på intuition? Om man nu kan kalla det för det,  när en tanke tycks dyka upp från ingenstans. En tanke som antagligen redan bearbetas omedvetet av hjärnan under en längre period. Det jag också kommer börja göra för att minnas är att föra anteckningar varför ev köp gjordes. På så sätt kunna gå tillbaka och läsa varför jag gjorde som jag gjorde. Jag undrar därför. Har du full koll på alla dina investeringar?


/funderalitemera

tisdag 16 augusti 2016

Om 10 år vet vi?

Tiden är din vän! Jaså, det kan vara en riktigt otrevlig ovän också. Beroende på hur man investerar sina hårt förvärvade pengar. Antingen genom att månadsvis skicka in pengar i fonder eller aktier.  Eller enstaka köp någon gång per år. Så kan man ha riktigt dålig tajming med den så kallade "tiden". Kom du ex på snilleblixten att investera "allt" i fonden "Tundra Nigeria and Sub-Sahara". Bara för att det kändes så rätt i början av året? Så grattis till en nedgång på 35,59% i år. Samt en en förvaltningsavgift på 2,50%. Du kunde ju istället råkat välja en bra och billig fond istället? Svår dock att veta på förhand!

Fond info från Avanza:
Fonden är en aktiefond med särskild inriktning på placeringar i överlåtbara värdepapper utgivna av företag som har sitt säte i Afrika exklusive Sydafrika, Västra Sahara, Marocko, Algeriet, Tunisien, Libyen och Egypten eller som bedriver sin huvudsakliga verksamhet i dessa länder.
Visst fonden kommer säkert vända upp förr eller senare? Tiden är ju på din sida...långsiktighet du vet? Men om du nu inte har så mycket av "tid". Så är snedsteg som fonden ovan ingen höjdare. Kanske inte skulle chansat? Mina 10 år känns som väldigt långsiktiga. Men i själva verket så om några av nuvarande innehav minskar i värde med 50%? Så kan det visa sig att just "tiden" inte är på min sida!? Den blir då en riktigt otrevlig vän. Inte den snälla och förstående vännen som med tid läker alla sår och gör så att mina investeringar vänder uppåt. Risken kommer alltid finnas att innehavens värde tvärvänder nedåt. Utan att ta någon risk så kommer heller inte vinster? Ju lägre risk ju lägre vinster? Hur långt ska man vara beredd att riska? Jag ser mina innehav som trygga och med ganska liten risk. Du som läsare kanske tycker helt annat? Men rätt eller fel val? Det får min vän tiden utvisa!? Om 10 år vet vi?


Kan man då alltid förlita sig på att tiden är en vän. När man gör sin investeringar?


/investeralitemeramåndag 15 augusti 2016

Men sån är jag!

Mobilen ringer och numret känns inte igen. F-n vill inte svara. Men dum som jag är gör jag det. Mycket riktigt är det jobb relaterat. I år har det ringt ovanligt lite. Bara fyra samtal som har med jobbet att göra under min semester. Har dock varit mycket saklig och förklarat att jag inte är tillgänglig. Har funkat bättre än jag trodde det skulle göra. Kan beror på att ingen av samtalen handlat om någon större kris. Utan små saker som kontoret mycket väl kan lösa utan min inblandning.Att kunna vara helt 100 % ledig på sin semester är få förundrat inom min bransch. Sen kan man givetvis välja att inte svara eller läsa sms. Helt och hållet upp till var och en vad man bör och inte bör göra. Mail slutade jag synca ned till mobilen för flera månader sen. Behöver inte veta att en kund har problem 17:07 en torsdag. Sånt kan vänta till dagen efter när jag är på jobbet och jag ser det i min jobb dator. Vem som äger min tid när arbetsdagen är slut vill jag själv bestämma. Det mår jag bäst av. Men sån är jag!

/funderalitemera

söndag 14 augusti 2016

Det kanske inte är helt fel?

Att vilja dela med sig av sina dåliga investeringar. Det visade sig vara svårare än jag trott. Hade sett framför mig hur en hel del läsare skrev om sina misstag. Samt kom med bra råd på sånt som man borde hålla sig borta från!? Men icke då. Endast Micke Larsson från "Sparo-bloggen" delade med sig. Kan ju även vara så att en del inte alls vill bli påminda av dom misstagen som genererat stora som små förluster. Sånt får man ju givetvis respektera. Det var värt ett försökt i alla fall!

Jag tillhör inte superspararna när det gäller att dra in på saker och utgifter. Har inte ens räknat ut min sparkvot. Tror inte ens jag vill det? Mest för att då skulle jag genast börja jämföra mig med dom som har en mycket hög sparkvot. Inte heller är jag någon större slösa på uteluncher eller annan shopping. Men jag har som i ett tidigare inlägg en last som jag vägrar sluta med. Skulle finns en hel del sköna hundralappar att spara varje månad utan den. Jag lägger nämligen pengar varje månad på ett Viasat abonnemang. Bara för att kunna se på Premier Leauge fotbollen som drog igång igår. Kanske skulle titta lite närmare på vilka som äger Viasat. Nämligen "Modern Times Group" (MTG). Att äga en pytte bit av det man konsumerar? Det kanske inte är helt fel?

/spekuleralitemera

lördag 13 augusti 2016

Har du kanske kvar aktien/fonden i väntan på en vändning?

Det här med aktier och fonder är ju lätt? Man kan tjäna massor av pengar? Alla blir förr eller senare miljonärer? Man skulle kunna tro att det är så? Följer man dom större ekonomi-bloggarna så har dom alla rätt imponerande summor i både aktier och ibland även fonder. Vissa har hållit på och investerat i många år. Andra inte lika länge. Men vart har alla dom bloggare tagit vägen som misslyckats kapitalt? Någon måste ha bränt sig på en toppen aktie som Eniro? Som för 3 år sedan stod i 18,75 kr. Nu handlas den till 0,6190 öre.

Jag själv har som tidigare nämts gjort dåliga affärer i "Icon Medialab, Lap Power, SEB Internetfonder". Kan säkert ta fram ett par till dåliga köp om så måste? Men varför läser man så sällan om dom dåliga köpen och bara om dom bra köpen? Ni liksom jag, behöver väl också lära sig när det gått fel? Att lära sig av andras misstag kan mycket väl göra mig till en bättre investerare i alla fall. Eller vad tror du?


När gjorde du din sämsta investering? Varför gjorde du den? Var det i hopp om att tjäna snabba pengar? Eller fick du kanske ett tips om en investering som inte kan gå fel?  Har du kanske kvar aktien/fonden i väntan på en vändning? 


/investeralitebättre


fredag 12 augusti 2016

Ser bra ut nu i alla fall!

Normalt vid den här tiden, när det återstår nio dagar innan semestern tar slut. Så brukar det kännas surt utan dess like. I år känner jag första gången att det inte alls är någon fara på taket. Nio dagar innan det är dags att gå tillbaka till jobbet. Är trots allt ganska många dagar att göra en hel del på. Nästa helg är nog troligen känslan en helt annan. Då kommer jag titta tillbaka på mina fem veckor och undra vart semestern tog vägen. Samt varför jag inte hunnit med att göra mer. Men just nu är jag trots allt ganska nöjd.

Efter att lyckats med bedriften att minska i "East Capital Turkietfonden". (Mitt PPM sparande)Veckan innan den misslyckade statskuppen i Turkiet. Så fortsatte jag följde fonden lite extra noga. Det visade sig att fonden efter ha vänt ned började gå upp igen. Såg då möjligheten att chansa lite. Ökade från 2% till 7%. Fondköpet gick igenom på 7,76 kr/andel. Senaste uppdaterade kursen hos Avanza (20160810) är  nu 8,14 kr. Framtiden får dock utvisa om det var en bra chansning eller inte? Ser bra ut nu i alla fall! 

/investeralitemera

torsdag 11 augusti 2016

Att trägen vinner?

Idag gjorde jag något som troligtvis aldrig kommer hända igen? Jag besökte nämligen två stycken bankkontor fysiskt under en och samma dag. Anledningen till besöken hade med min dotters fondsparande i Swedbank. Som inte går att ändra utan att besöka kontoret fysiskt. Med mig var min fru och våran dotter. Ca 45 min tog det att få reda på att vi måste gå till SEB för att göra ett avsluta av min dotters fondkonto. Väl hos SEB passade vi även på att skaffa BankID och swisch till dottern och SEB ungdoms App. Vilket också krävde fysisk närvaro av mig och min fru.

Min dotter kommer inom ett par dagar ha ett par tusen kronor på sitt konto. Därefter kommer hon själv få välja vilka fonder eller aktier som hon vill köpa för pengarna. Det gäller ju att få dom intresserade i tid sägs det ju. Jag tror faktiskt att hon är lite mer på nu? Än hon var för ett par månader sen. Kanske stämmer det? Att trägen vinner?Hann med att köpa ytterligare 10 st Nordea aktier idag. Innehavet av dom uppgår nu till 115 st. Nästa utgift blir dock inte lika rolig. Ena bilen ska nämligen på service inom några veckor. Dom besöken brukar riva stora hål i min sargade ekonomi! Men bor man på landet så är det bara att gilla läget!

/investeralitemeraonsdag 10 augusti 2016

Vilket man aldrig ska!

Jag har aldrig sparat till något längre än ett par månader. När jag var 13-14 år ville jag ha en dator som hette Amiga 500. För er yngre läsare så var det bland det coolaste man kunde ha i den åldern. Själv hade hade jag den äldre Commodore 128 datorn. Men den hade blivit gammal och tråkig. Amiga 500 hade bättre grafik och var snabbare. Spelen fanns på något så häftigt som diskett. Ibland fler än på en...

Hade bestämt mig för att sälja min gamla dator för att kunna köpa mig den nya Amiga 500, som många av min kompisar hade. Visste att det skulle fattas någon tusenlapp om jag fick ut det som jag tyckte var rimligt för min dator. Vi satte ute en annons och försäljningen tog inte många dagar. Men det fattades pengar för att kunna köpa datorn i mina drömmar. Här skulle min berättelse kunnat få ett bra slut. Där jag berättar om hur duktig jag var på att visualisera målet och hur min ihärdighet till slut lönade sig. Men tyvärr var det inte så historian slutade.


Av en händelse besökte vi en elektronik butik som hade "rea" på Amiga 500´s motsvarighet nämligen Atari 520St. (Ungefär som iPhone vs Samsung). Priset var bara någon hundralapp ifrån det jag fick för att ha sålt min gamla dator. Tagen av stunden allvar så tjatade jag till mig datorn. Tråkigt nog kan det ha varit en av dom sämre köp jag gjort. Eftersom alla andra av mina kompisar hade Amiga 500. Så kunde man inte låna eller kopiera spelen som dom hade. Så mitt ha begär fick mig att nöja mig med något som jag egentligen inte var ute efter. Bara för att få "något" mer eller mindre nu och på en gång...

Jag kommer inte nöja mig eller ge upp lika lätt mot att nå mitt mål med "pension om 10 år". Om det inte finns tillräckligt mycket pengar att gå i pension då!? Så kommer jag heller inte göra det. Den här gången kommer jag inte nöja mig med mindre. Vilket man aldrig ska!


/investeralitemera


tisdag 9 augusti 2016

Som om jag hade trott något annat?

Efter att i morse återigen ha lurat hjärnan. Att man får ut mer av semestern, om man sover mindre. Så passade jag på efter många veckors funderande. Att göra slag i saken och kontakta SEB för att avveckla mitt gamla IPS-konto. Egentligen var det dom som kontaktade mig efter att jag fyllt i på deras hemsida, att dom skulle ringa upp mig. Tog inte längre än fem minuter innan hemtelefonen ringde. Efter att ha verifierat vem jag var genom digipassen. Så fick jag informationen att blanketter skulle skickas hem med snigelposten. Dom skulle givetvis fyllas i och returneras tillbaka. Frågade om det inte gick att signera och göra uppsägningen via webben istället. Det gick ju självklart inte. Innan det trevlige kundtjänst medarbetaren la på luren. Hann hon givetvis informera om att detta kunde ta upp till tre till fyra veckor innan det var klart. Som om jag hade trott något annat?När väl pengarna om sisådär en månad finns på mitt konto. Kommer jag skicka större delen vidare till min aktieportfölj hos Avanza. Allt för att göda "Pengamaskinen". Man kan givetvis ha synpunkter om det är smart eller inte smart? Att betala ca 30% i skatt för att få loss sina IPS pengar? Det är nämligen vad det uppskattningsvis kommer kosta mig. Det jag är lite osäker på, är om dom dras direkt eller summeras ihop med övrig skatt när det är dags för deklaration? Det kanske någon av er som läser här har svaret på? Hur som, att jag nu har valmöjligheten att göra vad jag vill med pengarna. Var nämligen det som lockade mig att säga upp mitt IPS-konto.


/investeralitemeramåndag 8 augusti 2016

Tar därför dagen som den kommer!

Små steg mot att få ned Telekom dominansen i min portfölj. Kliade riktig mycket i fingrarna idag att köpa flera Tele2. Eftersom kursen fortfarande ligger under mitt snitt pris på dom. Men någonstans måste man börja. Därför vart det istället 10 st Nordea. Mitt innehav uppgår nu till 105 st aktier. Förutsatt att utdelningen ligger kvar på 5,93 nästa år. Så kommer Nordea 2017 hosta ut ca 622 kr. Många bäckar små....I och med att vi är mitt i semestern så gäller det att hålla i pengarna som är kvar på kontot. Hade önskat att det var löning redan imorgon. Men nu ser ju inte verkligheter riktigt så ut. Har nu 2 st veckor kvar innan det är dags för jobbet igen. Försöker att leva i nuet och inte tänka allt för mycket på det. Vilket varenda fiber i min kropp stretar emot. Hjärnan vill inget annat än att se dom problem som kommer framöver och försöka lösa dom. Men för mitt eget välbefinnande så kommer jag bara tänka en dag i taget. Tar därför dagen som den kommer! 


/investeralitemera
söndag 7 augusti 2016

Vänder kanske till plus snart!?

Åtta månader är ingen lång tid om man ska prata långsiktighet. Men redan nu har jag börjat fundera lite kring mina delmål. Kommer inför 2017 göra fler delmål/etapper som ska klaras av under året. Allt för att hålla humöret och motivationen uppe. Sen med "hela" åtta månaders erfarenhet så har jag givetvis fått ett annat perspektiv på saker och ting. I dags läget skulle jag aldrig sätta upp som mål att äga 1000 st HM aktier. Då det istället finns andra aktier som är minst lika spännande att äga med samma utdelnings summa. Kommer ändå inte ta bort delmålet.


Kommer under resten av året jobba mot att öka andelen av aktier som inte är Telecom. Telia och Tele2 består idag av 59,4% av portföljens värde. Det är alldeles för mycket. Det inser jag själv.

Har äntligen uppdaterat SEB fond innehavet under "innehav". Fonderna har återhämtat sig väldigt bra under månaden som gått. Samt att nyköp även gör att summan ökar sen Juli. Vänder kanske till plus snart!?


/investeralitemera


lördag 6 augusti 2016

Ibland löser sig saker ganska bra trots allt!

Tre dagars sorg byttes ut mot två dagars uppgång. Fredagens avslutning på OMXS30 med plus 0,95% och börsveckan kändes inte alls så dålig. Inte för min egen del i alla fall. Ser man tillbaka en månad. Så är OMXS30 ned totalt med 0,56%. Totalt för i år minus 4,70%.

Vilken väg börsen tar under hösten och vintern kan man omöjligt veta. Sen kan man ju visserligen titta på statistik. Om hur börsen brukar utvecklats under höstmånaderna. Men då får man inte glömma bort att förr eller senare kommer det ett avvikande resultat. Som gör att börsen inte alls beter sig som den gjort under ex augusti dom senaste 10 åren. För min egen del hoppas jag på en uppgång under hösten som för upp minna innehav på plus. Sannolikheten för det? Ingen aning alls. Men hoppet är det sista som överger en.

Tog en morgon promenerad med frun. För att få igång kroppen som en förkylningen som slagit läger i. Troligen fått någon flygplans influensa. Luften som går runt och runt på 10 000 meters höjd. Är nog full av bakterier och virus samt annat otyg. Med så dåligt imunförsvar som jag verkar ha? Så ska jag nog vara glad att inte en värre variant än förkylning huserade i planet hem från semestern. Men å andra sidan kan jag nu ta det lugnt inne utan att behöva ha dåligt samvete för det. Ibland löser sig saker ganska bra trots allt!


/tadetlugntlitemera

torsdag 4 augusti 2016

Dumheten bedrar visheten!

För eller senare vänder börsen upp. Idag svängde OMXS30 upp med 1,00% och bröt den tre dagar långa nedgången. För min egen del slutade nästan alla mina aktie innehav på blått dvs på plus. Synd bara att det fortfarande fattas en hel del procentenheter innan jag totalt är på plus igen.Typiskt när man har semester att man ska dra på sig en förkylning och halsbränna utan dess like. Letat igenom nätet för bästa huskuren för halsen. Har provat äta banan, dricka vatten och blanda bikarbonat tillsammans med vatten. Inget av ovan ger någon större lindring. Inte heller hade jag någon annan anledning att ta mig till en affär och köpa någon medicin från något apotek. Får stå ut tills imorgon då det ska handlas inför helgen. Hur är det man säger? Dumheten bedrar visheten!/brännalitemeraonsdag 3 augusti 2016

Kunde varit värre!

Nedgång...nedgång... Börsen surar för tredje dagen på raken. Mina innehav minskar i värde dagligen. Fortfarande semester så det håller i alla fall humöret uppe. Ibland får man ta ett steg tillbaka för att få lite perspektiv på saker och ting. Finns ju ju dom som börjat jobba. Att vädret är så där, gör mig inget heller. Livet är ganska behagligt utan en massa måsten.Uppdaterat "Innehav" med senaste siffrorna från Avanza. Hos SEB har ännu inte alla fondköpen gått igenom. Tar någon dag till, räknar med att ha uppdaterat dom till helgen. För att få någon hum om hur marknadsvärdet ändrats sen förra månaden. Så har jag lagt till info med hur det såg ut månaden innan. Även om det för närvarande ser ut att öka. Se beror till största delen av dom köp som gjorts dom senaste dagarna. Kunde varit värre!


/semestralitemera
tisdag 2 augusti 2016

Tålamod är en dygd.

Zzzemester och förkovring. Allt för att man ska utvecklas och ta till sig nya tankesätt och idéer. Stimulans för hjärnan är aldrig fel. På resan sista dag gjorde jag mitt yttersta för att ta mig igenom min pocketbok "Världens 99 bästa investerare" av Magnus Angenfelt. Dom sista 70-80 sidor bockades av på flyget hem. Om jag skulle ge mig på en kort recension så låter det så här.

Boken går precis som det heter igenom 99 st olika investerare. Deras bakgrund så som utbildning och karriär. Samt att den även tar upp investerarnas strategier och synsätt. Allt från att var långsiktig till att ett fåtal förespråkar kortsiktighet. Boken ger inget mirakel recept på "så investerar du dina pengar". Utan det är mer erfarenheter som det delas med av. När man läst ett par sidor så blir det svårt att hålla isär. Jag hade bla problem med att komma ihåg vem som sa och gjorde vad. Efter att ha läst ett par sidor började jag göra markeringar. Genom att vika in en del av det nedersta bladet. Så att jag lätt kunde hålla koll på den investerare som sa något klokt som jag ville kunna gå tillbaka till. Mitt betyg till denna lättlästa och ganska intressanta bok blir 3 av 5.

Lite tänkvärt från boken.

- Vi måste alla påminna oss själva om att vi inte har en aning om hur världen kommer att se ut om fem, än mindre tio, år. Därför kommer en del av våra affärer och investeringsbeslut att vara helt fel. Fokus bör istället vara på vad konsekvenserna blir om vi har fel.  /Marc Faber

- Tänk självständigt: Kontrollera fakta och bilda din egen uppfattning. /Edwars O. Thorp

- Ha tålamod. Aktier går inte omedelbart upp. /Walter J. Schloss


Uppdatering av mitt egna innehav kommer ske under veckan. Väntar bara på att fondköpen hos SEB ska gå igenom. Tålamod är en dygd.


/läsalitemera