söndag 31 december 2017

Hej då 2017 hoppas du aldrig kommer åter!

Söndagz.. Så var det åter igen dags att fira nyår. Dricka bubbel och skjuta upp raketer. För dom som har några att fyra av. Själv har jag inga alls. Men det finns alltid någon som tycker det är värt pengarna som det kostar att stila på årets sista dag. Tack till er och den gratis underhållning ni bjuder mig och alla andra på! Stor tack!(Bildkälla https://pixabay.com).

2017 vart inte det året som jag hade hoppats på. Av flera olika anledningar. Men ingen mening att gråta över spilld mjölk, som det så fint heter. Att 2018 kommer bli ett bättre år? Det är jag 110% säker på. Kommer nämligen inte behövas allt för mycket för att överträffa 2017. Ibland behövs så lite och tur är väl det!

När det gäller det ekonomiska, så har den sista månaden inte varit bra för totalen! Trodde jag! Men vid en sammanställning så visade det sig, att så inte var fallet. Visst nu är det ju insättningarna som gör att det ser bättre ut än vad det i själva verket är. Det totala Avanza portfölj värdet slutade på 259 203 kr. Lite bättre än månaden innan. Har uppdaterat "innehav".

Igår skrev jag om att 9 st av mina totalt 14 st aktiebolag i Avanza portföljen stod på minus. Bra mycket bättre går det dock för mina fonder. Där endast 1 st fond av totalt 6 st står på minus idag. Vad säger det om min "stock picking" kunskap. Jo nämligen att jag inte borde köpa aktier överhuvudtaget. Utan bara fokusera på att äga fonder. Men jag kommer trots allt fortsätta fokusera på att köpa utdelningsaktier. Rätt eller fel får vi som om några år!?

Tills vill jag bara säga  "Hej då 2017 hoppas du aldrig kommer åter!".......  :-)Gott nytt år till er alla!/investeralitemera


lördag 30 december 2017

Vart är börsen på väg under 2018?

Lördagz! Ledig...jag är ledig ända fram till nästa Fredag. Kan knappt tro det är sant. Hittills har kryddat dagarna med att träna, se på TV och lyssnat på poddar. Men även hunnit med att besöka släkt och vänner. Allt ihop har varit som balsam för själen. (Bildkälla https://pixabay.com).
Men något som inte mått lika bra är mina egna aktieinnehav. Av totalt 14 st bolag i Avanza portföljen (ISK och KF) står nu hela 9 st på minus och bara 5 st på plus. Borde jag var förskräckt? Borde jag sälja av allt i panik? Svar Nej. Jag ser istället fram emot kommande utdelningar under 2018. I och med nedgångarna har det istället öppnats upp för en hel del köplägen i ett antal av mina minus bolag. Ska absolut ta mig en funderare i vilka av bolagen som jag bör investera lite mer i.

Det man borde börja fundera på är? Vart är börsen på väg under 2018? En sak är i alla fall helt säkert? Det är att ingen har svaret på den frågan! För ingen vet! 


God fortsättning!


Får du panik nu när börsen backar? Hur agerar du?/funderalitemerafredag 22 december 2017

Kan ha varit årets sista aktieköp?

Fredagz.. Det är nära nu och Julen är inte långt borta. Trodde jag var klar med Julklapparna. Men det dåliga samvetet gör sig påmint. Behöver därför besöka minst en eller två butiker på lunchen. Överallt pratar man om Julstressen. Tro f-n det om alla ska tjata om den hela tiden, klart man blir stressad då!Gjorde en investering för ett tag sedan. Har inte varit inne i IT-aktier sen 2001. Började därför smått och försiktigt med ca 2 aktier. Företaget hade visat upp en otroligt fin och trevlig fasad. Försökte därför läsa mig till lite mera i senaste "kvartalsrapporten". För att bättre kunna ta ett beslut gällande en större investering. Det visade sig vara lite svårare. Men företaget höll ändå en ganska bra kommunikation utåt. Bestämde mig då trots allt för att investera lite mera. Men väl efter investeringsrundan nummer två. Kändes det inte helt hundra. Men så kan det ju vara när man bestämmer sig för en ny aktie. Tankarna kan behöva landa i någon dag eller så. Som tur var löste det sig självt! Genom att företaget inte var så värst intresserad av mitt investerande heller. En tvångsinlösen kan man säga att det vart och en viss lättnad från min sida. Så jag fortsätter därför leta efter en ny och trevlig investering! :-)


Har även gjort riktiga investeringar under veckan som gått. Lönen ramlade in på kontot redan igår och låg inte orörd länge. Har köpt följande:


God Jul och Gott nytt år!

önskar

Investeralitemerafredag 15 december 2017

FOMO...

Fredagz! Äntligen.... På mitt jobb pratas det just nu på varje fikarast mer eller mindre alltid om "bitcoins". Om det är ca 15 st personer som fikar smidigt. Så är det minst 2 st som äger "riktiga" bitcoins. Samt minst 4 st som äger bitcoin certifikatet. Samtalen böljar fram och tillbaka om när är det dags att kliva av. En fråga som dom som inte äger alltid ställer! Mot frågan brukar då bli..ska ni inte kliva på nu? Så håller det på så där... Ingen av dom bägge grupperna som äger "något" pratar dock om att "cash" ut. Utan dom är rörande överens om att "sky´s the limit"...

(Bildkälla https://pixabay.com).

Själv står jag för tillfället helt utanför crypto-racet som verkar råda. Förstår nu även vad som menas med "FOMO" dvs Fear of missing out. Min kollegor blir rikare och rikare medans mina innehav hos Avanza bara krymper. Psykologin i att stå utanför är verkligen inte att leka med! Sen om jag gör rätt val det lär tiden visa. Även om det just nu känns surt att stå utanför och titta på.....

Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/Fear_of_missing_out


Har du köpt cryptovaluta?/inteinvesteratmera


fredag 8 december 2017

Planerar redan nu för 2018.

Fredagz! Helgen är alltid lika välkommen för mig. Mycket utejobb denna vecka hos kunder, jämfört med hur en normal arbetsvecka brukar vara. Det kräver att nämligen att man är lite mera alert än vanligt. Känner mig därför extra sliten nu idag. Men bra då att jag i år har jag tagit ett par extra dagar ledigt över Julen. Mest för att min dotter ska slippa vara ensam hemma. Så då får jag ju chansen att ta igen mig ordentligt. Det behöver jag!

I och med att saker och ting vart som dom vart. Så har jag blivit tvungen att dra på mig ett extra bolån. Det band jag på 5 år. Efter det var gjort, så vart jag skakis och band mina övriga bolån. Efter att i September äntligen blivit av med alla bundna lån. Så är jag åter igen fast i bankens hårda grepp. Men till en betydligt bättre ränta än förra gången! Ingves...do your thing!
(Bildkälla: https://pixabay.com).

"Innan" separationen hade jag järnkoll på "våra" utgifter. Även om jag inte till 100% kunde påverka alla dom. Men hade jag bra koll innan? Så är det ingenting mot nu. Därför kan jag redan nu  sätta upp delmål/etapper som "ska" nås under 2018.

Sparmål 1:
Jag ska nyspara i aktier och fonder för 75 000 kr. (Månatliga insättningar på minst 6250 kr).

Investeringsmål 1: 20 000 kr ska investeras i fonder.
Investeringsmål 2: 55 000 kr ska investeras i aktier.

Sparmål 2:
Påbörja ett nytt fondsparande med målet att om 5 år betala av lite på ett av bolånen.
Ny sparande 24 000 kr.

Bolagsstämma:
Har fortfarande inte varit på någon. Så kan vi ju inte ha det! Ett besök måste göras. Men frågan är bara vilken stämma?


Nu ser jag fram emot att få lägga 2017 bakom mig. För att fokusera stenhårt på att komma vidare. Full fart mot 2018!


/litemeraframtidstrotorsdag 7 december 2017

Årets sista utdelning!

Torzdagz! Vart tog den här veckan egentligen vägen? Redan Torsdag och imorgon Fredag. Sen står det inte på förrns helgen är över och nästa halva December är avverkad. Tiden är verkligen relativ och just nu går den lite väl snabbt!

Årets sista utdelning stod min kvartalsutdelare American Shipping Company för. Den här gången delades det ut ca 335 kr för min 500 aktier. Pengarna lät jag som vanligt inte ligga orörda allt för länge. Utan tillsammans med lite annat smågrus, så räckte det till 17 st nya aktier i bolaget.


I och med utdelningen så blir årets totala utdelning på 16 223 kr. Det är en bra ökning jämför med 2016 då utdelningarna slutade på 4561 kr. Så visst man kan få en pengamaskin att spotta ur sig mera pengar. Men i mitt fall så har det en hel del att göra med det sparande jag tillfört nästan varje månad. Dock ser det inte lika muntert ut 2018. Som det preliminärt ser ut idag. Så kommer utdelningarna hamna någon tusenlapp under årets resultat. Men mycket kan hända på dom kommande månaderna. Målet är dock utdelningarna ska öka för varje år....../investeralitemera