lördag 18 juni 2022

Här var det nedgång!

Lördagzzz... Man skulle kunna anta att min frånvaro från bloggandet beror på börsnedgången. Men det är helt fel. Utan det är återigen att motivationen sviker. För just nu tycker jag faktiskt börsen är så otroligt spännande, fantastik och alldeles för j*vlig. 

Börsen visar verkligen ingen nåd. Mina innehav lyser rött som om det vore Corona-tider. Det finns dock en och annan ljusglimt i tillvaron. Trots att Tele2 tappat massor...minst sagt. Så ligger jag några kronor plus på kursen. Bäst i klassen är dock American Shipping Company som fått nytt liv dom senaste veckorna. Men frågan är dock hur jag länge dom två aktier får fortsätta vara på plus?

  • Ligger alldeles för tung i Swedbank och givetvis duktig minus.. Eller snarare oduktigt.
  • Kindred fortsätter även dom ned. Spelar just nu ingen roll vilka nyheter som släpps.
  • Tvångssålde Baltic Horizon Fund. Förlust minst 17k. Lite mindre om man räknar utdelningar som varit under åren som jag ägt dom. (Ska avnoteras från Stockholms börsen).
  • Månadssparandet är på ATL. Hoppas kunna öka det efter sommaren.

    Trevlig helg!

//investeralitemera

fredag 3 juni 2022

Fondutdelning från SEB.

Fredagz...

SEB´s  utdelandefoner delade ut den 27 Maj. Vilket innebär pengar direkt in på kontot som i vilken utdelningsaktie som helst. Äger du kanske någon?

Läs mer här.... https://seb.se/privat/spara-och-placera/spara-i-fonder/fonders-nyheter/utdelning-i-sebs-fonder-maj-2022


Full fart mot helgen!

//investeralitemera

fredag 1 april 2022

Liten status uppdatering!

Fredagzz... En helt vanlig snöig dag i April då börsen slutar på plus. Så skulle man kunnat sammanfatta dagen. Men den var lite annorlunda och lite ovanligare än vanligt. 

Men vad har hänt sen sist? Någonstans måste man börja. Ok, deklarationen kom och jag fick kvarskatt. Inte helt oväntat eftersom "jag" hade sålt en villa med en hel del vinst. Som lite av den hade placerats i aktier och fonder i en ISK. Min chansning gick inte hem så mycket kan vi konstatera. Kan inte skylla på Putin eller någon annan. Check på att betala in summa till skatteverket. Kommer uppdatera portfölj statusen inom kort! 

Det ovanliga med dagen var att jag gjorde min första dag på mitt nya jobb. Massor med info som skulle tas in och mer därtill. Har bomull i skallen nu. Undrar hur huvudet känns nästa vecka? Då jag gjort en hel arbetsvecka på mitt nya jobb! I över 9 år jobbade jag på mitt gamla jobb. En evighet med tid så här i efterhand. Tänker jag tillbaka på allt som hänt under den tiden...oj oj oj! 

Tills vidare, full fart mot helgen och kommande aktieutdelningar!


/investeralitemera




fredag 11 februari 2022

Tröttnade till sist på Telia!

Fredagzz.. Underbara Fredag, så nära som helgen är nu, gör ju att man nästan kan ta på den.. Äntligen!

Telia är ett av mina innehav som hängt med sen allra första början. Tanken när jag köpte dom var att komma åt den fina utdelningen som bolaget "bjöd" på. Men kursen har varit ett sorgebarn. Så igår fick jag nog. Trots att aktien rörde sig uppåt och låg på plus för dagen så räckte det inte för att jag skulle behålla den. Nej istället vart 1518 st sålda. Räknade lite på hur mycket Tele2 skulle ge i utdelning. Osäkerheten kring när den omryktade bonusutdelningen skulle komma? Fick mig istället att vända tankar och pengar till Swedbank. Köpte på mig 330 st. Hoppas på bättre lycka med dom än med Telia. Men har inte gett upp planen med att få ihop 1000 st Tele2. Vet just nu bara inte hur det ska gå till?

Trevlig helg,

/investeralitemera

 

måndag 7 februari 2022

Rapport förväntningar.

Måndagzzz... Igår kom elräkningen för Januari. Hade lite på känn att den skulle kunna räknas om igen. Som December räkningen gjorde och vart tok hög. Har även den gången följt räkningen dag för dag. Fram till i fredags så såg den ut att hamna på ca 6800 kr. Men den här gången hade den rätta till sig till att bli mindre. Förstår inte riktigt hur det funkar. Men fakturan som ska betalas blev på 5858 kr. I själva verket är det ju ganska galet hur man trots en i mina fall så pass hög faktura kan kännas sig lättad. Världen är upp och ned. Rätt var det är så gläds man väl åt ett dieselpris på 20,40 kr?

Den här veckan har jag några bolagsrapporter att se fram emot.

  • 8/2 Solidförsäkring. Inga större förhoppningar alls här. 

  • 8/2 Resurs Holding. Här vill jag gärna se en utdelning på minst 3,60kr/aktie uppdelat på två tillfällen.

  • 9/2 Kindred. Hoppas på en utdelningshöjning. Gärna 5kr/aktie uppdelat på två tillfällen.

Har du några rapport förväntningar? 


Full fart mot helgen!

/investeralitemera




 

onsdag 2 februari 2022

Sålt och köpt mera Tele2.

Onzdagzzz.... Efter att Tele2 meddelat sin utdelning på 6,75 kr per aktie. Så sålde jag av ca 40% av mitt innehav i Catena Media och köpte på mig 83 st färska Tele2 aktier. Om Bonusutdelningen sa VD Kjell Johansson att den utlovas så fort försäljningen i Nederländerna är klar. Samt att den räknas bli runt 12,60 kr per aktie. Det om något ser jag fram emot! 

Källa: https://www.avanza.se/placera/telegram/2022/02/01/tele2-upprepar-extrautdelning-nederlanderna-mer-an-11-kr-vd.html

Som aktieägare av Swedbank så straffar marknaden mig hårt idag. Att dela ut 9,25 kr samt 2 kr i bonus per aktie. Det räckte inte för att marknaden skulle uppskatta dagens årsrapporten....


/investeralitemera





måndag 31 januari 2022

Tele2s utdelning lockar.

Måndagzz... I vanlig ordning så gick helgen alldeles för fort. Tid är ju som bekant relativ och helger har därför en tendens att gå lite för snabbt. Skulle kunna vara så att veckan behöver lite mer helg och färre arbetsdagar. Men jag får helt enkelt fortsätta jobba mot att kunna ha det så!

Telia meddelande förra veckan en liten utdelningshöjning till 2,05 kr per aktie jämfört med förra årets 2,00kr. Jag hoppas att dom även kommer dela ut överskottet från mast försäljningen i en bonus utdelning. Totalt kommer utdelningen ge mig 3111 kr. 

Det som annars lockar mest den här veckan är Tele2 rapport den 1 feb. Hur mycket blir utdelningen på där? Jag har läst om bonusutdelningar på uppemot 17 kr. 07.00 imorgon så vet vi förhoppningsvis lite mer.

Full fart mot helgen!

/investeralitemera




 

måndag 24 januari 2022

Snart årsrapport!

Måndagzz.. En tuff förra jobbvecka ersätts med en nästan identisk lika tuff vecka. Nu börjar även sjukdomsfrånvaron göra sig påmind. En efter en sjukskriver sig mina kollegor. Den avdelning jag tillhör har varit skonade fram tills nu. Snaran dras åt...

Telia och Tele2 var snudd på det enda positiva i portföljerna förra veckan. Vissa dagar såg det ut som i Mars 2020 med stora minus dagar. Blir spännande att följa börsen den här veckan. Telia har för övrigt årsrapport 28 Januari. Hur stor kommande utdelning kommer dom mäkta med? Jag hoppas på totalt minst 2,30 kr för delat på två utdelningar. Den som lever får se!

/investeralitemera


måndag 17 januari 2022

Blås blåst blås....

Måndagzz... Med tanke på den vindstyrka som råder ute nu. Så hoppas jag verkligen att vindkraftverken snurrar på som aldrig förr och håller uppe elproduktionen. Men det låga elpris som var i Lördags för mig i elområde S3 det ser jag inte skymten av idag. Enligt https://www.elbruk.se/ så ligger dagens "spotpris!" på 83,55 öre/kwh. Sen tillkommer givetvis elbolagens påslag, moms, skatt, mera skatt osv. Samt säkert någon dyr miljöavgift eller så? Men skulle givetvis ha bundit elpriset i våras och köpt Evolution för något år sedan. Alltid så lätt att vara efterklok.....

Har efter en lång tid utan uppdateringar på sidan "innehav" gjort ett ryck och uppdaterat den. 


/investeralitemera






fredag 14 januari 2022

Kommer köpkraften ta stryk nu?

Fredagzzz.. När väl elräkningen betalats i slutet på Januari. Vi som då fick betydligt högre kostnad än förväntat kommer säkerligen få en trist Februari. Förutsatt att man inte har en buffert att ta av. Min buffert ligger på Avanza fördelade över både ISK och Kapitalförsäkrings konton. OM det är bra eller dåligt låter jag vara osagt. Vet bara att jag kommer snåla in på det mesta för att inte behöva sälja av något därifrån. Dom pengar som ligger där är inte till för tillfälliga utgifter. Skulle däremot ex bergvärmepumpen gå sönder och kosta "massor" att laga. Då hade jag givetvis kunna tänka mig använda den sk "bufferten" på Avanza. Det första jag skulle sälja av då är fonder och icke utdelande aktier.

Tillbaka till själva snålandet. Vad kommer vi behöva dra in på i Februari? Först och främst kommer vi dra in på onödigt åkande med bilen. Staten kommer få färre besök av mig dvs systembolaget. Onödiga köp när vi handlar mat kommer strypas. Kommer tillfälligt behöva stoppa återbetalning av ett lån. (Ej till banken). Mitt sparande till dotter kommer också få ta paus. Det kommer heller inte bli några spontan köp av utemat. Den summa jag sätter av till kommande semester kommer pausas den med. Summa summarum ovan punkter plus det som jag snålat undan den här månaden kommer att vara en god hjälp på vägen. Men tveksamt om det täcker hela räkningen. 

Hur tror du den allmänna köpkraften i samhället kommer påverkas av dom höga elpriserna?


Full fart mot helgen!

/snålalitemera

onsdag 12 januari 2022

Årets första utdelning!

Onzdagzz... Som lite plåster på såren har årets första utdelning landat på kontot. Först ut i utdelningsskaran blev Leo Vegas med 372 kr. Som fö delar ut kvartalsvis. Eftersom ingen av mina andra bolag ännu informerat om någon utdelning för 2022. Så har jag inte full koll på när nästa utdelning behagar dyka upp. Men än kvalificerad gissning (inte en killgissning) är att det är någon av mina andra kvartalsutdelare som står på tur.  Runt slutet på Februari eller början på Mars bör mer pengar har delats ut från någon av dom. 

Leo Vegas ligger i min sk "Skatteskulds ISK" tillsammans med ett gäng fonder. Det kontot kommer att avvecklas så fort jag vet exakt hur mycket skatt som ska betalas in till farbror staten. För utdelningen har jag lagt en köporder på "Plus småbolag Sverige Index fond". Kanske skulle jag lagt undan pengar till nästa elräkning istället?

/investeralitemera

tisdag 11 januari 2022

Den förb.. elräkningen!

Tizdagzz.. Jag följer min preliminära elräkning så gott som varje dag via mitt elbolags app. När jag loggade in i början på December så såg den kommande totala elräkningen ut att "kunna" hamna på ca 6900 kr. Panik spred sig i hela min kropp. Har under mina år som husägare. Typ ca 17 aldrig varit i närheten av en sån dyr elräkning. När paniken lagt sig och jag förlikat mig med att det kommer bli en tuff Februari när väl alla Januari räkningar blivit betalda. Fortsatte följa min räkning under hela december och den sjönk faktiskt lite. När månaden med extremt höga elpriser äntligen tog slut. Så stod summan den 7 Januari på totalt 6621 kr. Där och då drog jag en lättnads suck. Tack för att den inte vart högre. Det nya normala....?

I Lördags morse skulle jag kolla hur det såg ut för Januari. Appen brukar släpa en eller två dagar innan den uppdaterat förbrukningen som varit. Men j*vlar vilken chock jag fick när min December räkning hade ökat till hela 10 070 kr....ridå ned!

Kontaktade igår kundservice för att få en förklaring till att min elräkning helt plötsligt ökat med 52%. Givetvis kunde första personen inte förklara. Utan jag vart tvungen att skicka in skärm dumpar. Efter ett par timmar kom svaret att beloppet 6621 kr som stått i appen fram tills den 7 Januari bara var ett uppskattat värde. Samt att alla mätvärden inte hunnit registreras. Vet inte om jag riktigt köper den förklaringen. För under året som gått har aldrig något liknande skett. Men det är bara att gilla läget! Kommer till våren/sommaren kolla runt efter ett nytt elbolag. Men då utan rörligt avtal och istället med någon mix med fastpris över dom kalla månaderna! 

Man brukar säga att Decembers alla utgifter med julklappar och allt gör Januari till "fattig Januari". Tror vi får införa "fattig Februari" också men kanske även "Fattig Mars". Med dom här elpriserna blir det nämligen inte mycket pengar över till annat.


Hur hög vart din elräkning för December?


/investeralitemera

fredag 7 januari 2022

Årets första sälj och köp!

Fredagzz.. Ledigt blandat med jobb. Det skulle klart funka för mig, att endast ha en arbetsvecka på 2 dagar. Gäller bara att jobba/investera/spekulera ihop tillräckligt mycket för att kunna nå den möjligheten. Säger som Gunde brukar säga, "inget är omöjligt"!

Tog ett beslut här i Onsdags att sälja av min enda månadsutdelare. Nämligen Northwest Healthcare Properites REIT. Att behöva betala källskatt på varje utdelning fick mig till sist att ta beslutet. Jo är medveten om att en del av källskatten kommer tillbaka om...ca 3 år?  Nu var utdelningen i regionen minder tack vara att antalet bara var 60st. Sista året har jag varje månad fått ut 24 kr när skatten dragits. I vanlig ordning så hann pengarna knappt kallna innan dom återigen sattes i nytt arbete. Köpte 168st American Shipping Company. Jag har nu totalt 3926 st som väntar på att få kvartal utdelas.

  • Diselpriset....suck....
  • Elpriset....suck...


Trevlig helg!


/investeralitemera