måndag 30 mars 2020

I början på slutet!?

Måndagzz... Kriser kommer och kriser går. Lika säkert som skatt på lönen och att ingen kan undvika döden! Så sant som det sagt. Min första riktiga börskris upplevde jag runt 2001 när IT-bubblan sprack. I portföljen låg då Ericsson och SEB Internetfonder. Ingen vidare diversifiering med andra ord. Jag fick se mina innehav tappa ca 90% av värdet. Där och då tröttnade jag på att spara och investera.(Bild källa: https://pixabay.com/ ).

När sen finanskrisen kom 2007-2008. Så hade jag i stort sett inte några aktier alls. Förutom mina nästan totalt värdelösa Ericsson aktier och min SEB Internetfonder. Den krisen påverkade mig knappt något alls. På jobbet började man prata om hur illa det skulle kunna gå? Men ingen vart uppsagd och bolaget jag jobbade hos ökade både i vinst och omsättning under 2008.

Under 2016 bestämde jag mig för att börja investera igen! Typiskt bara att Corona krisen kom och river stora håll i mitt sparkapital. Även om det nu ser riktigt illa ut värdemässig? Jämfört med bara för några månader sen. Så inser jag att det här skulle kunna vara bra för mitt investerande! Det är nämligen bättre att den här "krisen" kommer i början av min resa än i slutet av den. Målet är ju nämligen fortfarande att kunna gå i pension vid 50. Dit är det bara ca 6 år kvar. I värsta fall så kanske pengarna bara räcker till att gå ned i arbetstid? Om man nu ens har ett arbete att gå till då? Tror nämligen att vi bara är i början av den här krisen! I början på slutet!?


/investeralitemera som funderat litet mer!

fredag 27 mars 2020

Hur jag agerat i nedgången!

Fredagzz.. Det är vår i luften solen skiner och allt är precis underbart. Ja kanske inte precis allt. Vi har ju den där lilla detaljen "börsen". Den har tack vare en viss "influensa" gått mesta dels åt fel håll. I alla fall dom flesta av mina innehav....

(Bildkälla: https://pixabay.com/ )

När nyheterna började svämma över av dödsfall och annat otyg i Kina. Så började jag med att sälja av lite av mina indexfonder. Som då givetvis stod på plus! För dom pengarna köpte jag vad jag då trodde var "rea aktier". Men så fel jag hade. Mina aktier fortsatt nämligen rakt ned. När sen februarilönen kom in på konto så fortsatt jag köpa "rea aktier". Återigen hade jag fel eftersom börsen fortsatte ännu mer ned....

Så när fler dåliga nyheter kablades ut världen över, så vart det rea på reapriset. Perfekt vilket läge tänkte jag och lånade då pengar av mig själv från mitt "huskonto" samt "semesterkonto". Men konstigt nog fortsatte rean. När så Mars lönen äntligen kom in på kontot, så betalade jag motvilligt tillbaka till "huskontot". Där hade jag f-n inte mage att inte betala tillbaka. Även om jag hade velat slippa. Men semesterkontot fick däremot se sig blåst! För vem räknar ens med att kunna åka på semester i sommar? Jag passade även på att köpa lite fler rea rea aktier för lönen. Så jag har fortsatt att investera under den här "kraschen" eller vad man nu ska kalla den här nedgången för? Kommer även fortsätta med det. Nu väntar därför på ev nästa utdelning om det ens blir någon sån. Så jag kan fortsätta att investera och förhoppningsvis köpa fler "rea aktier"....?


/investeralitemeratorsdag 26 mars 2020

Tack alla experter!

Torzdagzz.. Tar mig fortfarande till jobbet. Fast jag lika väl hade kunnat jobba hemma. Det är så klart självvalt. Varken jag eller någon av min 4 st kollegor visar några tecken på dödsfarlig smitta. Men det kan ju snabbt ändras....(Bildkälla: https://pixabay.com/ )

Sen den svenska börsen började falla i mitten av Februari. Så har pratet om aktier och fonder på mitt jobb ökat markant. Även där jag tränar så kommer samtalen oftare in på olika aktier som gått ned under krisen. Ganska ofta så ska även något självutnämnt aktieproffs tipsa om nu köpvärda aktier. Själv brukar jag då kontra med att "ingen vet till 100%" vilket håll aktier och börsen ska åt? Vilket jag inte heller har någon större aning om! Men många är trots allt det säkra på sin sak. Det finns alltid något PM eller annan info som "bara" ska släppas. Därefter kommer kursen rusa till stjärnorna och lite till. Ibland har dom trots allt rätt, dom självutnämnda experterna. Då känns det rätt tråkigt när man sitter med sina "utdelandeaktier" som sällan drar iväg 50-100 % på en och samma dag. Normalt har jag då tröstat mig själv med att det åtminstone kommer lite utdelning in på kontot. Men sen Corona vart det senaste modeordet så kan man ju inte ens vara säker på utdelning längre. Den här gången är det annorlunda. Eller.....?


Följande investeringar har gjorts sen lönen försvann från kontot den 25/3.

Swedbank 32 st.
Resurs 8 st.


/investeralitemera som funderat lite mera!
måndag 23 mars 2020

Minskad utdelning i April!

Måndagzz.. Återigen är arbetsveckan igång. Det är samma tappra själar som vanligt här på kontoret. Dom som däremot ser sin chans att jobba hemma eller av annan anledning inte vara här? Det är samma personer som förra veckan. Att vissa "saknas" förvånar mig inte alls. "Dom" finns på alla arbetsplatser. Personerna som klappar sig själv extra mycket på axeln är sin förträfflighet. Kanske lika bra att dom är hemma? Blir nog bäst så!? Undra när jag ska börja "jobba" hemma?(Bildkälla: https://pixabay.com/ )

Blev lite av ett dråpslag för mig när Swedbank meddelade att dom skjuter upp sin stämma...

(Källa, saxat från Avanza)

Swedbank har beslutat sig för att senarelägga sin årsstämma till senast den 30 juni, från ursprungliga den 26 mars. Bakgrunden är coronavirusets framfart.

Swedbanks styrelse kommer att följa utvecklingen noggrant och därefter utvärdera förslaget till utdelning för 2019. Det tidigare utdelningsförslaget var på 8,80 kronor per aktie. 

- Den stora osäkerhet som råder kring spridningen av coronaviruset och dess effekter gör att styrelsen anser att det bästa att göra i situationen är att senarelägga årsstämman. Vi kommer nu att fokusera på att hjälpa våra kunder i en mycket utmanande tid, så att vi tillsammans kan ta oss genom detta på bästa möjliga sätt, säger Swedbanks styrelseordförande Göran Persson i en kommentar.

Dumt av mig att räkna med Swedbank utdelningen innan stämman klubbat igenom den. April skulle annars vara den månad som jag preliminärt skulle få mest utdelning i. Nu blir det ju tyvärr inte så. Får hålla tummar och tår att inte "svekbanken" nu ser sin chans att dra in hela utdelningen...


/irriteralitemera


fredag 20 mars 2020

Utdelningar och ett nytt bolag i portföljen!

Fredagzz... Jo tänkte prata lite om en sak som lätt glöms bort i dessa tider. Nämligen om något som heter Corona! Säkert en hel del av er där ute som missat det helt? Eller inte alls? Det går ju inte att läsa om något annat än eländet? Men....

Utdelningar 2020.

Jan -   NorthWest Healthcare  Prop. REIT 25 kr.
Feb -   Baltic Horizon Fund 1075 kr.

Feb -   Ocean Yield 913 kr.
Feb -   NorthWest Healthcare  Prop. REIT 25 kr.
Mars- 
NorthWest Healthcare  Prop. REIT 24 kr.
Mars- American Shipping Company 879 kr.


Totalt: 2062 kr

Igår passade jag på att ta in ett nytt bolag i portföljen. Nämligen  49 st Samhällsbyggnadsbolaget i Norden. Dock dess D-aktie för dom återkommande utdelningarna. (4 gånger per år x 0,50 öre).


Följande går att läsa hos Avanza om bolaget.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden äger och förvaltar bostads- och samhällsfastigheter. 
Visionen är att långsiktigt äga fastigheterna med fokus på förvaltning och vidareutveckling,
där renovering och ombyggnation står för större delen av verksamheten. Störst andel av
fastighetsinvesteringarna återfinns inom den nordiska marknaden. Bolaget grundades under
2016 och har tidigare rötter inom Effnet-koncernen. Huvudkontoret ligger i Stockholm.


/investeralitemera

måndag 16 mars 2020

Innehållet i min portfölj skövlas!

Måndagzz... Pratas en hel del (väldigt) mycket om något som heter Corona här på jobbet. Har inte riktigt förstått vad det är!? Näe skämt åsido. Faktiskt inte så mycket annat som det pratats och tjatas om. Ibland ramlar man dock in på att prata om börsen. Om dom stora nedgångarna som varit vissa dagar..  Personligen har jag intagit struts beteende. Jag tittar in på Avanza och konstaterar att jag ligger minus en väldans massa pengar just nu. Men inte så mycket att göra åt det! Får gilla läget som vanligt! 

Har idag investerat i 50 st Nordea aktier.Vad skrämmer dig mest?

Att folk hamstrar skithuspapper?
Att börsen inte verkar ha något golv?
Att din granne/vän förnekar sin Corona och går till jobbet ändå?

 
/investeralitemera

fredag 13 mars 2020

När man trodde det inte kunde bli värre!

Fredagzz.. Fick igår en notis från "min myndighetspost". Konstigt tänkte jag. Har ju redan fått information om deklarationen. Om det ändå bara hade varit info från Skatteverket! Nej istället låg ett meddelande med rubriken "Fondhändelse"...från Pensionsmyndigheten...

Det är en underdrift att påstå att "tvångsförsäljningen" som det i praktiken handlar om! Kommer j*vligt olägligt med tanke på Coronas marknadspåverkan dom senaste veckorna. Men att sitta stilla i båten, vara långsiktig! Det funkar inte när "PPM" går in och säljer av min fond utan att jag ens vill det. Att den dessutom gått ned med ca 14% på en månad. Men även är mitt största innehav i portföljen gör ju även sitt på det totala värdet. En sån här händelse är om något omöjlig att förutse! Som sagt när man trodde det inte kunde bli värre!

Personligen hade jag själv velat avgöra när/om fonden ska säljas! Så ett stort tack till Pensionsmyndigheten!/funderalitemera

måndag 9 mars 2020

Kå-rånad?

Måndagzz.. Klockan ringer 06:05 och jag studsar upp ur sängen. Vill egentligen bara ligga ligga kvar. Måndagar är inte överst på favoritlistan. Helt ärligt är dom sällan med där alls. Enda gången måndagar är bra är när dom infaller den 25:e eller när semestern börjar med dom. Kanske finns fler bra måndagar. Vad vet jag? Tydligen inte allt för mycket!

(Bildkälla https://pixabay.com)

Självklart skulle en större sättning av börsen komma förr eller senare! Går liksom inte att blunda för svarta svanar och annat som får världens ekonomier att störta nedåt. Jag är trots allt trygg i mina investeringar. Sen om det tar en månad eller 5 år att komma på plus igen? Det kan man ju endast spekulera i. Jag får helt enkelt gilla läget med att fortsätta se på när portföljen blir "kå-rånad".

Sen Mars början och fram tills idag har följande investeringar gjorts.

HM 70 st.
Kindred 20 st.
Swedbank 29 st.


En dag blir aldrig bättre än man själv gör den! Det gäller självklart även Måndagar!


/investeralitemera
tisdag 3 mars 2020

Målen för 2020 äntligen nedtecknade.

Tizdagzz.. Tokrusning i USA igår kväll. Det borde ju visa vägen när Stockholms börsen öppnar 09.00. Men får vi in några fler nyheter gällande Corona och dess framfart. Så hjälper nog inga USA börser eller annan statistik. Den som lever får se!

(Bildkälla https://pixabay.com/ )

Har äntligen fått tummen ut och skrivit ned minaa tankar och mål för mitt 2020.

Mål för 2020.

Aktie och fondutdelning:
Preliminärt så räknar jag med att få ca 34 00 kr i total aktie och fondutdelning under 2020. Men jag har som mål att nå upp till 40 000 kr. Genom nyinvestering och återinvestering.

Spar mål 1:
Att ha ett totalt nysparande på 102 000 kr. (8500 kr per månad).
Varav 1000 kr ska gå till sparande i indexfonder.

Investeringsmål 1:
Att köpa ytterligare en kvartals eller månadsutdelare.

Investeringsmål 2:
Köpa minst 2st nya bolag som delar ut under 2020.


Ja men då finns det ju inte mycket att vänta på? Fortsatt full fart mot 2020.

Ha en trevlig dag!


/funderalitemera
måndag 2 mars 2020

Avstämning Februari och lite annat!

Måndagzz.. Portföljen tycks ha fått en större släng av Corona Viruset. Bara veckan innan hela världen höll på att dö i sviterna av Corona! Så såg det faktiskt riktigt bra ut. Hade under några soliga dagar nämligen "All time high" värde i portföljen. Synd bara att det inte fortsatte så. Nu blev det istället en nedgång på - 3,29 %. Ska bli spännande att se hur värdet förändras under veckan som går!Har under månaden som gått investerat i följande aktier:

Swedbank 39 st
Kindred 56 st
Resurs 100 st

Följande utdelningar kom in under Februari:

Baltic Horizon Fund 1075 kr
NorthWest Healthcare Properties REIT 25 kr
Ocean Yield  776 kr

Totalt: 1876 kr

Under Februari hann jag även med att fly till varmare breddgrader. I vanlig ordning hade jag med mig några böcker att läsa. Men det vart mest poddar som bockades av. Får ta nya tag nästa gång det blir semester! 

Har sålt av lite fonder för att kunna fylla på i någon av mina aktier som tagit stryk. Vilka det blir har jag ännu inte riktigt bestämt mig för. Kanske lika bra det. Eftersom jag säkert annars ändrar mig när pengarna väl finns på kontot.

/investeralitemera