fredag 31 mars 2017

Tåls att fundera på!

Fredag! Som vanligt en blytung arbetsvecka med tillräckligt mycket kvällsjobb. Men belöningen blev en halv arbetsdag idag. Min chef som jag vanligtvis kommer väldigt bra överens med. Delar inte riktigt min uppfattning om arbetstid och fritid. Jag ser det som en "mänsklig" rättighet att inte vara nåbar efter arbetsdagens slut. Har därför slutat synca mail i mobilen helt. Annars är risken stor att jag av nyfikenhet efter 17:00  "råkar" läsa något nytt jobbmail. Som sen mer eller mindre förstör resten av kvällen. Även om min chef på ett krysta sätt försöker säga att det är ok att inte synca. Så vill han givetvis kunna nå mig på kvällen eller under semestern om så behövs!? En lösning skulle kunna vara att lämna mobilen på jobbet efter arbetsdagens slut. Tåls att fundera på!

















Hmm... undra när facket ska vakan och ställa lite högre krav? Näe är väl klart att dom har viktigare saker för sig att ta upp? Än att arbetstid och fritid flyter ihop. Välkommen till arbetssituation 2017....

Hur är det på din arbetsplats? Förväntas du uttalat eller outtalat vara nåbar efter arbetstid?


Har uppdaterat "innehav". Går åt rätt håll, även om det till största delen beror på nyinvesteringarna som görs vid varje lön.

Med uthållighet kan man komma långt, även om man saknar en massa andra egenskaper.
Napoleon Hill, (1883-1970)


ÄNTLIGEN FREDAG! https://www.youtube.com/watch?v=wa2nLEhUcZ0

Trevlig helg alla!


/investeralitemera








torsdag 30 mars 2017

H&M....

Torzzdag! H&M kom idag med sin delårsrapport. Mitt innehav i bolag är så pass litet. Så det spelar egentligen ingen roll om man i år öppnat 10 eller 1000 nya butiker. Aktien kommer som det ser ut nu tyvärr inte vara tungan på vågen. När det gäller att gå i framtida pension dvs. Men man ska inte underskatta även dom minsta innehaven. För vem vet vilken affär som blir den allra bästa...? Fast just nu, ser det i alla fall inte ut att bli H&M...























Att söka lycka i materiella ting är en säker väg till att bli olycklig.
"Franciskus av Assisi"


















/funderalitermera

tisdag 28 mars 2017

Så har du koll på vilket val du gjort!?

Tizzzdag... .Folksam är på tapeten efter att ha "lurat" folk att flytta sin tjänstepension. Det hela går ut på att kunden ringer in om en tex hemförsäkring. Därefter leds samtalet in på om "man" har något efterlevnadsskydd på sin tjänstepension. Givetvis blir många osäkra på en sån fråga. Kan ju vara många år sedan man gjorde eller inte gjorde det valet. Folksams hjälpsamma personal skickar då hem en blankett som ska fyllas i och skickas tillbaka. Vilket innebär att man får efterlevnads skydd samt flyttar sin tjänstepension till just Folksam! Smart men riktigt oetiskt!

Källa: http://www.expressen.se/nyheter/folksam-lurar-folk-att-flytta-sin-pension/

















Handen på hjärtat har du själv koll på hur du kan se om du gjort det valet? Vissa har jag nog den kollen men jag skulle tro att dom flesta inte har det. Jag vet i alla fall genom att för mig som "tjänsteman" logga in hos www.collectum.se. Då får jag fram den informationen på min nuvarande tjänstepension.

Sen kan man alltid diskutera hur vida man ska ha "efterlevnadsskydd" eller inte? Beror självklart på hur ens livssituation ser ut. Fru och barn, hus och bolån mm.

Bra info: https://www.pensionsmyndigheten.se/monicas-pensionsblogg/monicas-pensionsblogg/har-du-efterlevandeskydd-pa-din-tjanstepension


Så har du koll på vilket val du gjort!? Samt varför har du valt som du gjort?


/villblipensionärlitemera






måndag 27 mars 2017

Ränta på Ränta!

Första vågen! Alla utdelningspengar är nu återinvesterade och får jobba vidare i någon annan aktie. Idag köpte jag 55 st Ratos. Har numera totalt 265 st som i April kommer ge mig en utdelning på 530 kr. Det kan jag nästan köpa en full tank diesel till bilen för! Men dom pengarna kommer jag givetvis återinvestera i mina aktier som delar ut i Maj. Ränta på Ränta!



















Det bästa med den här dagen? Ja att den snart är slut! 

Källa: https://www.youtube.com/watch?v=-Kobdb37Cwc



/investeralitemera




söndag 26 mars 2017

...som...

Zzzöndag! Vart en ovanligt kort lördagskväll. När jag vaknade i morse så var sommartid ett faktum. Har dock känt mig ovanligt trött hela dagen. Måste vara våren som äntligen är på gång.




















För att jag inte ska sväva iväg varje gång det finns pengar att investera. Så brukar jag oftast bestämma mig någon dag innan själva köpet görs....oftast. Annars är risken stor att det blir ett kanske inte så genomtänkt inköp! Försöker hålla någon slags plan trott eller ej! Så imorgon köper jag för Nordeas utdelning och det som vart kvar av lönen följande bolag... som...

.....är ett investeringsbolag som äger och utvecklar onoterade medelstora företag i Norden.



/investeralitemera










lördag 25 mars 2017

Aktieutdelning på helgen?

En riktigt bra lördag! Något förvånad blev jag när Nordeas utdelning redan fanns på mitt Avanza konto i morse. Eftersom utdelningen inte är schemalagd fören tills på måndag. Men vore synd att klaga på en sån sak. Hur som 1235 utdelade kr gör att snöbollen rullar på. Totalt har nu 2017 hittills delat ut 6802 kr. Vet redan nu att Etapp A7 kommer att nås och strykas innan det här året är slut.

Etapp A7
Att få total 12 000 kr i aktieutdelning under ett år (Kan gå att nå redan 2017).























Trevlig helg!


/fålitemerautdelning




fredag 24 mars 2017

Har investerat lite mera!

Investerat! Enda sen Erik Penser Bank släppte sin analys av Medivir i december 2016. Så har jag väntat på utdelning. Så i morse när jag loggade in på Avanza. Så låg den liksom bara där och väntade på att användas. Hela 5160 kr hade jag fått ta del av. Givetvis var det ingen överraskning. Synd bara att det var en en gångs händelse och lär inte upprepas nästa år.

I och med att det även kom lön idag så hade jag lite mer att handla för än vanligt. Därför vart det som redan annonserat 40 st Swedbank aktier. Men även 10 st ABB. Båda bolagen har utdelning i April och köptes av den enkla anledningen. På måndag kommer redan nästa utdelning, från Nordea. Då är tanken att köpa Ratos. Men där lämnar jag det lite öppet. Behöver räkna på lite andra möjligheter också...

Tack vare Medivir så kan jag i och med det stryka över Etapp A3. Tänk att en enda investering kunde dela ut mer än vad jag fick ihop under hela förra året. Otrolig kul att det går åt rätt håll någon gång!

Etapp A3
Att få totalt 5000 kr i aktieutdelning under ett år.























Behöver gå igenom mina etapper för att se vilken som står på tur att strykas över. Men även skapa någon ny.


/investeralitemera

torsdag 23 mars 2017

Den här gången ska jag inte tappa fokus!

Inget är omöjligt! Kan man verkligen få 600 investerade kr att växa till 140 miljoner kr? Svar Ja! Det konststycket lyckades nämligen Lennart "Aktiestinsen" Israelsson med. Med tre sparade månadslöner på 600 kr. Köpte han år 1946, 5 st Sandvikaktier. Det var början på en otrolig förmögenhet. Tyvärr avled Aktiestinsen i tisdags hela 101 år gammal. Hos Aktiespararna kan man läsa mer ingående om denna fascinerande man.

Källa:
 http://www.aktiespararna.se/artiklar/borsen/Aktiestinsen-avliden-/
Källa: http://aktiestinsen.se/



















Om man själv vågar tänka lite längre än som vanligtvis fram till nästa lön? Så är det i mitt fall nästan 61 år kvar tills jag når åldern 101 (Om jag nu blir så gammal?). Då får långsiktigt investerande en helt annan betydelse än att bara titta 9-10 år framåt. Under 61 år hinner ju många bolag försvinna och många nya komma till. Ska man kanske redan nu börja fundera på vilka branscher som kommer försvinna eller vara kvar? Vilket nog inte är så lätt!?

Men som många som inte är spar eller investerar intresserade säger. Man måste få leva också! Självklart vill man ju att resan mot målet ska vara någorlunda bekväm och rolig! 61 år är ju en väldans massa tid. Gäller ju bara att hitta en bra balans mellan att vara sparsam och ändå ha roligt på vägen. Eftersom jag missade många gynnsamma investerar år fram till min 40 års dag. Så får jag helt enkelt låta kommande 40 eller 50 års period stå för huvuddelen av min tilltänkta förmögenhet. Den här gången ska jag inte tappa fokus! 



/investeralitemera






tisdag 21 mars 2017

Eller vad tror du?

Taskig tajming!? För alla dom som köpte Fingerprint igår? Så var nog dagens börsdag en riktig skitdag. För alla dom som köpte idag när den så kallade "kniven" föll till runt 29 kr!? Stort grattis med tanke på att aktien slutade på ca 34 kr. Den enes död är den andres bröd!















Jag äger ju inga Fingerprint Cards själv! Men tycker dock det är en otroligt fascinerande aktie med sina upp och nedgångar. Antar att starka nerver nästan är ett måste? Om man inte ska bli galen när kursen får spunk som idag?

Har dock många gånger tänkt att det vore kul att äga aktien. Men då har jag som tur är inte full följt något köp. Utan intalat mig, att utan utdelning kommer jag inte äga några. När dom sen beslutade att börja dela ut. Så vart jag intresserad igen. Men inte tillräckligt för att slå till. Tur var väl det kanske? Eftersom utdelningen för i år nu ser ut att bli indragen. Men i och med nedgången idag, så är kanske aktien nu är köpvärd trots allt? Eller bara en enda stor chansning? No guts, no glory?

Eller vad tror du?



/villinvesteralitemera





måndag 20 mars 2017

Herren ger och herren tar!

Zzzzmåndag! I morse när jag vaknade! Så hade jag gett mig f-n på att inte att låta min förutbestämda inställning till måndagar få råda! Utan jag skulle intala mig själv att måndagar minsann är roliga. För kommer man inte igenom den här dagen? Så kommer man heller inte fram till fredagen!

Vid frukostbordet undrade dottern direkt vad det var för fel på mig? Eftersom jag "höll på så där". Allt jag egentligen gjorde var att övertyga mig själv och min omgivning. Att det här var en alldeles "underbar" måndag! 

Ca kl. 07:57 bakslag nummer 1.  (På jobbet).... Höll humöret uppe. Positiva tankar var det!

Ca Kl. 09:40 bakslag nummer 2.  (Familjen, en ny utgift till försäkringskassan kommande 3,5 år). Kunde bara skratta åt utfallet.

Ca Kl. 13:25 bakslag nummer 3. (På jobbet)... Höll nästan inte humöret uppe. Puh det var nära ögat!
















Men sen flöt faktiskt dagen på utan några större motgångar. Ja på en tisdag så är en "måndags motgång" knappt något att tala om! Väl hemma och lagom till att jag parkerade bilen på uppfarten. Så kände jag bara WOW!! Vad det krävs mycket energi för att inte sura ihop helt en måndag. Nu har jag visserligen huvudvärk. Men det gör faktiskt det samma. För den här dagen är snart slut och det gick trots all riktigt bra. Visst bakslag nummer 2 var inte världens roligaste händelse. Men... Herren ger och herren tar!

/fokuseralitemera





söndag 19 mars 2017

Rulla snöboll rulla...

Zzzöndag! Strålande sol ute och vintern är äntligen på väg bort. Men det brukar dock alltid komma ett sista snöfall innan våren helt tar över. Jag gillar inte snö och kyla som vintern innebär. Tacka vet jag sommar och värme! Ju snabbare det blir vår på riktigt, ju bättre!




















Kommande vecka handlar i stort bara om två saker.  Ett, att få lön på fredag, så att jag kan köpa fler Swedbank aktier. Måtte dom nu inte få för sig att börja stiga allt för mycket i värde bara? Två, att Medivir hinner skicka över pengarna för "återlösningsrätterna", också nu på fredag! Om pengarna inte hinner in på kontot till dess? Så kommer jag vänta med investeringar fram tills på måndag den 27/3. Då även Nordeas utdelning förväntas ramla in.

Mars är den månad då jag har bästa utdelningen. Preliminärt förväntar jag mig att få ihop 6392 kr. Det är mer än vad hela 2016 gav. Så snöbollen är alltså i rullning! Vilket är riktigt roligt med tanke på att vi inte ens tagit oss igenom halva 2017 än. Rulla snöboll rulla...


/villinvesteramyckermera

fredag 17 mars 2017

Kolla genast upp dina fondavgifter!

Avgifter! Vart man än läser när det gäller pensionssparandet så står det alltid. Se till att dina fonder har låga avgifter. Det är ju ett bra råd. Jag har tidigare skrivit om att jag har ganska bra koll på mina avgifter. Det finns dock något undantag som "kostar" liter mer än dom andra. Men planen är att få bort dom avarterna snarast möjligast!




















Häromdagen fick jag från min bank SEB, årssammanfattning från en av mina tjänstepensioner. Eftersom jag har haft flera arbetsgivare genom åren. Så har jag mer än en. Men jag vart faktiskt uppriktigt förvånad. Den totala fondavgiften för hela året var på ca 1054 kr. Mina fonder har visserligen gått helt ok. Men den dyraste fonden var knappt på ca 1000 kr plus sedan starten. Den ska placeras om inom kort. Jag tycker att personligen det var mycket pengar i avgift. Gör man några riktigt dåliga fondval så kommer pensionspengarna snart vara slut. Så mitt råd som jag själv ska följa. Kolla genast upp dina fondavgifter! Så att inte banken dränerar din framtida pension!!!! 


/investeralitemera





torsdag 16 mars 2017

Ibland är det inte lätt!

Torsdag på riktigt! Har det hänt dig att någon du känner, säger ett ord i en mening som du inte riktigt förstår? Alltså du förstår meningen men det där lilla ordet har du inte riktigt full koll på. Istället för att fråga och känna dig dum? Så spelar du med och låtsas som om att du förstått precis allt! Det kanske går några dagar eller veckor!? Till sist hör du ordet oftare. Du kanske till och med läser om det på någon nyhetssida. Nu är ordet så vedertaget att det vore totalt pinsamt att fråga någon vad det egentligen betyder! Skulle ju kunna googla det? Men du vet ju på ett ungefär, så det behövs ju inte!

Allt ovan hände mig. Ett av dom mera hypade orden nu, snappade jag upp. Men exakt vad det stod för hade jag ingen som helst aning om? Jo jag förstod att det fanns en hel del bolag som sysslade med det. Men egentligen inte mer än så. Jag var dessutom helt säker på att det var ett svensk ord. Ja det låter ju så svenskt när dom säger det på TV eller i poddar! Då måste det ju vara ett ord som kommer från Sverige!?




















För några veckor sen, när jag hade lyssnat slut på alla mina Svenska poddar. Så lyssnade jag på en Amerikansk podd. Helt plötsligt sa dom det. Ordet som jag inte fattat! Men det var alltså inte ett svenskt ord! Där föll polletten ned....där och då förstod jag vad ordet betydde och att det var en för kortning? ....Fintech........

Nedan är saxat:

Fintech är en förkortning på financial technology, även känt som finansteknologi på svenska. 
Begreppet syftar till att beskriva en pågående sammanföring av IT, banker och produkter där emellan.  Källa: https://www.appetin.se/fintech/vad-ar-fintech-en-komplett-guide/


Jag trodde i min envishet att "Fin" i "tech" inte stod för något speciellt. Utan mera att "fin" var något som betydde att man "förfinade" ex bankens system. Helt fel ute var jag ju inte, men helt rätt hade jag inte heller! Ibland är det inte lätt!


/bordegooglamycketmera

onsdag 15 mars 2017

Spar 10 % av din lön!

Torsdag! Nej det är ju inte det. Men har man torsdags känsla, så är det bara att åka med. Imorgon kommer jag vakna och vara super glad över att det är fredag? Eller så har jag bara torsdags feeling och känner glädje över att arbetsveckan snart är slut!?


















Har fastnat för den ena av ljudboks företagen jag testar. Försöker "lyssna" på så många böcker jag bara hinner. Men...det finns några riktigt tråkiga röster som läst in vissa böcker. Blandat annat "Per H Börjessons bok" Så här kan alla svenskar bli miljonärer", där låter rösten som google translate! Har lyssnat på den till och från jobbet den här veckan. Nästan lite "somna-bakom-ratten-varning" på den rösten. Men mycket matnyttigt som förmedlas. Det som nämns mer eller mindre varje minut är "Spar 10 % av din lön". Det blir som ett mantra som hela tiden upprepas. Så glöm nu inte det.... "Spar 10 % av din lön"......!


/lyssnalitemera



tisdag 14 mars 2017

....suck...

Ridå ned! Har sen igår gått och tänkt på ett inlägg om "energitjuvar". Om hur dessa tar och dränerar en på energi. Tanken var att ganska ingående beskriva hur det går till. Samt i vilket sammanhang man oftast springer på dom. Bland annat i arbetslivet. Även om jag jobbar mot målet som vi kan kalla "tidig pension". Så förstår jag vikten av att göra sitt jobb när man väl är på jobbet. Till skillnad från den så kallade "energitjuven". Men nu blev det här inlägget inte mer än så. Mest för att jag efter arbetet vart så dränerad av en annan "energitjuv" som inte har med jobbet att göra..inte heller var det en närstående....!
¨


















För att inte tänka allt för mycket negativt!? Så fokuserar jag därför på följande för att höja humöret.

- Imorgon är det Onsdag och halva veckan har snart gått. Det gillar jag!
- Nordea är nästa aktieutdelning den 27 Mars och kommer då ge mig 1228 kr. Kul!
- Min familj. Stöttande i det jag gör. Tack!


Vad får dig på glatt humör när energin är låg!?


/funderalitemera



söndag 12 mars 2017

Check!

Snart måndag! Kanske inte det mest upplyftande att redan nu börja tänka på morgondagen. Men jag behöver ta mig igenom Mars, för att ta del av nya utdelningar. Att göra det utan att passera måndagar blir ju en aningen svårt. Full fart framåt alltså! 





















Har nu lyssnat klart på Peter Lynch "One up on Wall Street". En bok jag verkligen kan rekommendera. Mitt betyg blir därför 4 av 5. Hittade även en bra sammanfattning från boken på nätet. Nedan följer några bra och tänkvärda anteckningar därifrån. 


"Only invest what you could afford to lose without that loss having any effect on your daily life in the foreseeable future." Lynch explains that when investing in Common Stocks, one must be prepared to invest for at least a 5 year period. He indicates that companies do hit "banana peels" and that these drops can occur for long periods of time.

“When you sell in desperation, you always sell cheap.”

"Invest in companies, not the stock market. "

Lynch writes, "If you give up on a stock because you're tired of waiting for something wonderful to happen, then something will begin to happen, the day after you get rid of it. I call this postdivestiture flourish." 



Fortsätter söndagen med att läsa på riktigt. Nästa ljudbok får vänta lite. Även om jag reda nu vet att det blir Lynch nästa bok "Beating the Street" som jag kommer lyssna på. Planering är ju aldrig fel. Även om det är något så enkelt som vad jag ska lyssna på härnäst. Check!


/läsalitemera








lördag 11 mars 2017

Folie hatt av!

Sänkt! Vaknar upp på lördagsmorgonen till en strålande sol. Försöker minnas vilken fest jag var på igår, eftersom kroppen känns som sju svåra år. Men det var ingen fest vad jag kan minnas. Däremot så lyckades till sist förkylningen vinna kampen mot immunförsvaret. Det som krypt runt i kroppen i ett par dagar hittade till slut fram. Huvudet känns som betong och bomull på en och samma gång.

När kroppen inte är på topp så ställs självklart den sedvanliga helgträningen in. Så i stället för att komma i form fysiskt. Så är det psykiskt form som gäller. Då passade det ju bra att jag idag registrerade mig för att "prova på" hos både "Storytel" och "Nextory". Utbudet hos dem båda på ekonomi böcker skiljer sig en hel del åt. Så lika bra att prova båda tjänsterna. Jag har dock inga planer på att fortsätta betala för någon av dom. Såvida jag inte blir helt otroligt positivt överraskad? Sånt har hänt förr! 






















Första boken jag försökte lyssna på och inte somna till blev Peter Lynch "One up on Wall Street". Den handlar om Lynch som var en av världens mest framgångsrika fondförvaltare innan han gick i tidig pension. Han ger bland annat det helt otippat rådet att inte lyssna på professionella aktieanalytikerna. Utan att du själv kan ta reda på investering möjligheter i din närhet. Vilken vara i affären där du handlar säljer mest? Var inte rädd för att fråga! Har inte hunnit igenom hela än. Men det är en helt klart godkänd bok! Folie hatt av!


/lyssnalitemera





fredag 10 mars 2017

Folie hatt på!

Vänder blad! Chocken över den tråkiga deklarationen har lagt sig. Även om det var riktigt surt så ser jag nu framåt istället. Hjälper inte att älta. Annars är det ju väldigt lätt att fastna i negativa tankebanor.Vilket jag anser mig lite av en expert på. Men nu är det ju dessutom min favorit dag, nämligen Fredag. Därför ser jag nu istället fram emot kommande utdelningar nu i slutet på Mars från Medivir och Nordea.

















På jobbet har vi inte riktigt kommit ur det lugn som infann sig efter Julen och fortsatte ända fram till sportlovet. Att det är en dålig trend, det är något som klart. Min bransch tillhör dessutom en av dom mest föränderliga. Det kanske man å andra sidan alltid tycker att det man jobbar inom är? Men tror nämligen att väldigt mycket färre människor kommer att behövas inom mitt område inom bara några få år. Tur är väl det att jag planerar för min framtida pension. Får hoppas att jag hinner före innan robotarna tar över helt! Folie hatt på!


Hur ser du på den bransch du jobbar inom ?
Ser framtiden ljus ut? Eller är den natt svart!?



Trevlig helg!

/funderalitemera



onsdag 8 mars 2017

Men det hade kunnat varit värre!

Vilket antiklimax! Större delen av dagen var en enda lång transportsträcka. Väntade och väntade. Loggade in och vart urloggad. Så höll jag på tills jag hittade information på Dina pengar. Skatteverket hade planerat skicka ut deklarationen till dom digitala brevlådorna med start kl 08:00 idag. Nu vart det inte så av någon anledning. Men nästa bud var att från kl 15.00 skulle dom börja skicka ut deklarationen. När jag lämnade jobbet innan kl 17:00 hade jag fortfarande inte fått den. Så för ca 25 min sen, så kom den då äntligen. Laddade ned pdf:n och skummande igenom all nödvändig och onödig information.... men va f-n... att betala 443 kr!








Såg verkligen fram emot att få ett extra tillskott till aktie och fondkassan i April. Men nu blir det till att betala skattmasen pengar istället. Men det hade kunnat varit värre!



/betalalitermera



tisdag 7 mars 2017

Då ligger dom illa till!

Tänk om!? För ett par dagar sen när vädret kändes som vår. Då var det för ovanlighetens skull ganska varmt inne hos familjen "Investeralitemera" utan att kaminen hade fått jobba. Då kändes det så rätt att dra ned på värmen. Bara så där lite som behövs för att det inte ska kännas varmt, innan man börjar elda. Så här i efterhand nu när det är snöstorm ute och flera minus grader, Ja minst två, tre minus i alla fall. Så är jag oerhört glad över att jag trots allt inte sänkte värmen. För idag när kom hem var det svin kallt inne. Hur kallt hade det inte varit om "snålgubben" i mig fått vinna och sänkt värmen? Jo istapps kallt!
















Jag antar att vissa beslut behöver få mogna fram. Kanske behöver man se vart trenden pekar innan man väljer att fortsätta investera i något. Eller rent utav säljer en surdeg som man tappat tron på. Själv behåller jag mina surdegar så länge dom delar ut något. Annars hade Telia rykt för länge sen. Men skulle dom sluta med det? Då ligger dom illa till!



/funderalitemera

söndag 5 mars 2017

Läsa lite mera!

Söndag! Har precis läst ut boken "Så gör du ditt barn rikt" av Jan Bolmeson och Charlie Söderberg. Kortfattat så är det en bra bok. För ett par dagar sen skrev jag om att den inte riktig var riktad mot min familjesituation. Eftersom vi har tonårsbarn. Det vill jag dock nu revidera lite. Boken tar upp en hel del som inte bara har med "småbarn" att göra. Utan även om hur man kan tänka  kring veckopeng för äldre barn dvs tonåringar. Bland annat hur man kan tänka kring motprestationer etc. Boken tar även upp hur aktiv förvaltning har svårt att slå index övertid. Hur man kan tänka kring fonder, sparkonton etc?

Mycket av det som skrivs har jag dock redan läst på "rika  tillsammans bloggen". Så det kändes som upprepning. Skulle jag rekommendera boken till någon nybliven förälder? Ja det skulle jag göra. Bara för att få lite mer tips och råd i hur man kan tänka gällande barnsparande. Det behöver inte vara så "svårt" och krångligt som vissa tycker! 

"Så gör du ditt barn rikt"
Mitt betyg: 3





















Nu fortsätter jag min söndag med att läsa vidare i boken "Köp billigt sälj dyrt" av Mattias Eriksson. Förhoppningsvis lär jag mig något nytt efter det!?

Läser du något nu? I så fall vad?


/läsalitemera




lördag 4 mars 2017

Månadsavstämning!

Snö, snö och snö ute. Trodde faktiskt att det var vår i torsdags. Solen sken och ingen snö så långt ögat kunde nå. Som vanligt hade jag fel. För nu är det minsann full vinter ute igen! Jag vill ha vår och sommar!


















Har uppdaterat "innehav" och trenden uppåt håller i sig. Mest tack vare dom investeringar som görs månadsvis. Extra kul är det att det totala portföljvärdet numera är värt över 200 000 kr. I och med det återstår "bara" 50 000 kr för att nå nästa del mål.

Etapp A9
Ha ett sammanlagt portföljvärde på 250 000 kr.

Min förhoppning är att kunna nå det innan 2017 är slut. Men då får vi nog inte ha någon större börsnedgång. Helt ärligt så tror jag inte att börsen kommer fortsätta stiga som den gör nu. Kan ju bara hoppas jag inte har rätt. Jag är ju duktig på att ha fel. Om det nu är någon merit?


/investeralitemera



fredag 3 mars 2017

Tur är väl det?

Investerat! Arbetsveckan är äntligen avklarad och snabbt gick den. Har dom senaste två dagarna försökt att fylla på i något av innehaven med ett sista minuten köp. Men snålheten i mig har vunnit varje gång. Men har ändå trots allt lyckats med en sk "investering". Nämligen genom två stycken bok köp. Givetvis kommer böckerna inte öka i värde. Utan snarare att jag blir lite mer "lärd" och på så sätt kan göra bra investeringar. Sen om det verkligen blir så eller inte vet man ju inte förrns efteråt. Hur som, något bra för inköpet förhoppnings med sig?


















Kommer alltså spendera helgen med att försöka läsa klart "Gör ditt barn rikt". Samt parallellt börja läsa "Köp billigt sälj dyrt" av Mattias Eriksson. Därefter kommer jag ge mig på "Bli rik på aktieutdelning" av Marcus Hernhag. Det lär ju dock dröja någon vecka eller så. Men det gör det samma för börsen och aktier lär inte försvinna i första taget. Tur är väl det?

Trevlig helg!


/investeralitemera






torsdag 2 mars 2017

Allt kan ju ändras!

Barnspar! Håller just nu på och läser boken "Gör ditt barn rikt" av Charlie Söderberg och Jan Bolmeson. Även om jag inte hunnit längre än halva boken. Så känner jag inte att den är riktigt är för mig. Mest för att mina barn är "tonårs monster". Charlie och Jans barn som hittills nämts ca 350 gånger är yngre barn. Som vill handla leksaker för sina pengar. Samt att jag och frun har redan sparat åt barnen i ett antal år. Barnen har redan en grundplåt. Som nybliven förälder så är nog boken lite mer intressant.

Men jag önskar att jag hade läst en sån här bok innan jag började spara till barnen och ge veckopeng etc. Hur som ska jag läsa klart den innan något betyg delas ut.


En svår fråga gällande barnspar är hur länge man som förälder ska spara åt sina barn? Går jag till mig själv! Så kan jag nog tänka mig att fortsätta spara tills dom små änglarna flyttat ut. Därefter får aktierna och fonderna ligga och mogna till sig lite.

Inte heller kommer jag föra över allt sparat när dom lämnar boet. Utan vid vissa tillfällen kommer investeringarna gradvis flyttas över. Så att dom hinner bli lite mer vuxna. Man vill ju inte att det första dom gör är att köper värsta speldatorn eller dyraste väskan. Men nu är det ju en hel del år kvar tills det blir aktuellt. Frun och jag hinner nog ändra oss både en och två gånger innan dess. Allt kan ju ändras!


Hur länge tycker du man som förälder ska spara till sina barn?







/investeralitemera




onsdag 1 mars 2017

Alltid denna ständiga väntan!

OMX gone bananas! Att ett tal kan få en sån otrolig stor påverkan för världens alla börser? Trumps första tal till kongressen gjorde verkligen sitt!. Av vad man kan se på Avanzas börskarta. Så har Mr. President verkligen fått fart på börshumöret. Det var bara i Australien som man inte vart påverkad av löften om bland annat infrastruktur och militära satsningar!

Källa: http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Baro0/trumps-forsta-tal-i-kongressen



















I min egen portfölj slutade idag alla innehav på blått förutom Kinnevik. Nu är bolaget inget av mina större innehav. Utan är endast 4% av det totala värdet.














Den här veckan blir är en enda lång transport sträcka. Även om jag tycker den gått hyfsat snabbt redan, Eftersom jag passade på att skaffa mig en "digital brevlåda". Så väntar jag på att deklarationen ska dimpa ned där. Redan mellan 8:e till 10:e Mars ska den komma. Alltid denna ständiga väntan!


/väntalitemera