onsdag 16 juni 2021

Skulle du verkligen sakna några kronor?

Onsdagzzzz. Med betoning på zzzz. En sen natt, blev en tidig morgon. När någon bekant fyller 50 år, så ska man tydligen väcka dom mitt i natten med pompa och stått. Att sen min sömn vart minimal tack vare det!? Ja det är något man bara får gilla då....

Att jag har en förkärlek till utdelande aktier är inget nytt. Men jag gillar även utdelande fonder. Svar JA. Det finns fonder som bla delar ut pengar årvis. SEB har några utmärkta "Indexfonder" som runt Maj varje år delar ut en slant. Hur mycket varierar beroende på fondens utveckling året innan. Men informationen brukar vanligtvis komma någon månad innan utdelningen. https://seb.se/privat/spara-och-placera/spara-i-fonder/fonders-nyheter/utdelning-maj-2021  

Sen jag bytte bank och flyttade större delen av mitt pick och pack. Så vart antalet SEB fonder (brukar ha utd med i namnet om dom delar ut). som jag kunde välja mellan hos Avanza mindre till antalet. Jag har i dagsläget bara fonden "SEB USA Indexnära D USD - Lux utd" kvar. Den ligger i min sk "Pensions ISK" och är inget jag redovisar här på bloggen. Hur som, så har jag gått och väntat på att utdelningen ska trilla in på mitt Avanza konto. Det står heller inget om den under "Förväntade utdelningar" eller att fonden ens kommer dela ut. Det är med andra ord lätt att glömma när det inte alls rör sig om många kronor. Häromdagen fick jag dock för mig att kolla hur mycket som kommit in. Men kunde inte hitta någon information om det. Sagt och gjort så skickade jag iväg ett meddelande till Avanza.


Det dröjde några dagar sen kom följande svar...OK, så min utdelning har tydligen hamnat på villovägar... Om jag nu inte varit uppmärksam på att det fattas några kronor i utdelning. Hade jag ens fått dom då?  Ska sägas att dom ännu inte hittat fram till mig. Men det är säkert bara någon bankdag hit eller dit så är dom där!?

Men om du har många utdelningar som ramlar in ett par gånger per år? Skulle du verkligen sakna några kronor? 


/investeralitemera

 

10 kommentarer:

 1. Verkligen intressant. Har själv fonden, med ett innehav värt strax under 500k sek, och inga pengar har trillat in till mig heller. Hade det inte varit för ditt inlägg så hade jag aldrig ens tänkt på det, men nu har jag också skickat ett meddelande till Avanza... Det är nog ganska många av Avanzas 2500 ägare av den här fonden som ej heller uppmärksammat detta och som dessutom inte sett ditt blogginlägg. Man kan ju bara hoppas att samtliga får utdelningen, och inte bara vi som sagt till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sharing is caring.... Man kan ju inte låta bli att undra om det kan bli så här för andra fonder/aktier oxå?

   Radera
  2. Jag har fått svar från Avanza nu som menar att fonden INTE delar ut pengar utan att dessa återinvesteras i fonden. De förklarar vidare att samtliga fonder i princip slutat ge utdelning sedan 2012 då skatteregler ändrades vilket gjorde det omotiverat att ge utdelning... Jag har dock kollat på SEBs fondlista för utdelande fonder (https://webapp.sebgroup.com/mb/mblib.nsf/alldocsbyunid/33E31499051976B3C12586D800401CF6/$FILE/Fondutdelningarmaj2021.pdf) och där listar de fonden (dock under annat namn "SEB Sustainable US Exposure FundD" men ISIN-koden är densamma som för fonden
   "SEB USA Indexnära D USD - Lux utd" , nämligen: LU00473231662. Hittade fondens faktablad och där framgår att det är samma fond, men att den i Sverige marknadsförs under det svenska namnet (https://seb.se/pow/fmk/KIID/LU/SV/LU0047323166_SV.pdf). Där står också att "andelsklassen lämnar utdelning". Enligt senaste rapporten så ska utdelningen i maj ha varit 2,5%, vilket i mitt fall motsvarar nästan 12 000 kronor.

   Så knepigt detta, och speciellt att vi fått två helt olika svar från Avanza... Har du fått några pengar? Tror jag ska försöka ringa till SEB i morgon om jag kommer loss och fråga hur det faktiskt ligger till. Hade inte brytt mig om det var nån hundralapp men nu var det ju potentiellt en hel del pengar...

   Radera
  3. :-S Nix inga pengar än... När jag hade fonder hos SEB. Så fanns SEB USA Indexnära D USD i två varianter. EN som inte hade UTD med i namnet. Enda anledningen till att jag köpte den hos Avanza var just för att få utdelning ifrån den.

   12 000 kr är en hel del pengar. Klart frustrerande att Avanza lämnar olika besked. Slänger upp ett inlägg när/om pengarna ramlar in!

   Radera
  4. Hej,
   Vill uppdatera med att jag pratat med SEB och de bekräftar att fonden EJ lämnar utdelning utan utdelningen återinvesteras i fonden, så känns ju skönt. Annars hade nog Finansinspektionen varit intresserad av ärendet.

   Radera
  5. Knasigt...eftersom en utd fond ska dela ut. Men case closed antar jag...?

   Radera
  6. Så där idag kom pengarna äntligen! Hela 49 kr :-) Har du fått dina?

   Radera
  7. Yes, det var en glad överraskning.
   Knepigt dock att både fondförvaltaren själva (SEB) och Avanza vid kontakt meddelat att ingen utdelning ska utgå. Aja, går väl inte att lita på någon helt enkelt, vi får vara tacksamma att det automatiska systemet uppenbarligen fungerade den här gången :).

   Radera
 2. Länge sen man såg några inlägg nu :) Hoppas det blir lite aktivare, gillar att följa :) Kör hårt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jobbar mot att komma tbx. Tack för visat intresse 🙂

   Radera