fredag 2 oktober 2020

Vad har jag hållit på med och hur gick September?

Fredagzz... Sova vem f-n behöver göra det? Hmm... rätt säker på att dom flesta av oss trots allt behöver det? Kroppen har dom senaste veckorna inte alls fått dom rekommenderade 8h. Det är ju inte det, att jag som för något år sedan vaknar flera gånger per natt. Näe.. nu är det istället "tiden" när jag lägger mig som är det stora problemet. Men jag jobbar på att förbättra mig där....


Bildkälla: https://pixabay.com

Vad har jag då investeringsmässigt haft för mig sen sist? Jo följande affärer har gjorts:

Ocean Yield 108 st
Nordea 2st
Resurs 200 st 
Kindred 10 st


Axfood... Sålde av hela innehavet för att ett par timmar senare köpa tillbaka allt till en billigare kurs. Vinst 234 kr. Kanske inte världens smartaste drag av mig. Men en vinst är en vinst. Hade jag dessutom ändrat courtageklassen? Så hade vinsten blivit några kronor mer. Jag får väl kalla det för lärpengar att jag inte gjorde det.

I och med köpet av 200st Resurs aktier. Så kan kan jag stryka över ett av mina kortsiktiga delmål. Nämligen... Etapp A12 Att äga 2000 st Resurs aktier. Check på den!

Utdelningar under månaden:

NorthWest Healthcare Properties REIT, 24 kr
Frontline 876 kr
American Shipping Company, 1223 Kr
Axfood 714 kr

Totalt: 2837 kr

Känns otroligt bra att det under månaden som varit kommit in lite utdelningar. I Mars/April när många företag valde att dra in sina planerade utdelningar var det inte lika muntert från min sida. Har dock fortfarande en förhoppning att Kindred ska meddela att dom trots allt kommer dela ut i år. Men som sagt det är bara en förhoppning! 

Portföljens totala värde har sen senaste avstämningen bara stigit med blygsamma 0,84%. Trodde faktiskt att den hade ökat med lite mer. Men så var alltså inte fallet. Får helt enkelt fortsätta nöta på med insättningar och återinvesteringar. 


/investeralitemera


torsdag 3 september 2020

Portföljens fiende nummer 1...

Torzdagz.. Helgen närmar sig med stormsteg. Att bara jobba 4 dagar i veckan har klart sina fördelar. Men nu när företaget återigen ska skära ned på antalet anställda. Så får vi se om jag fortfarande sitter med trumf eller fått svarte Petter?

Bildkälla: https://pixabay.com

Det händer att jag får tankar att göra något annorlunda med portföljen. Storstäda lite så att säga. Genom att sälja av något av mina större innehav. Oftast så kan jag slå ifrån mig tankarna. Men ibland så biter dom sig fast och vägrar släppa. När det blir så...då är jag min portföljs största fiende. Det är precis vad som hände mig för någon vecka sen. Läste om en kvartalsutdelare som "troligen" skulle prestera ett väldigt bra Q2. Det i sin tur skulle ge en väldigt fin utdelning. Aktien i sig hade trots det inte rört sig allt för mycket uppåt. Viljan och girigheten att äga aktien vart till slut för stor. Jag sålde därför av en del av mina indexfonder för att få loss kapital. Därför finns det nu ett nytt bolag i portföljen nämligen Norska "Frontline och 206 st aktier. Utdelningen då? Jo den vart inte alls vad jag hade hoppats på. Men ca 905 kr i slutet på September är pengar det med.

Saxat från Avanza:

Frontline är ett norskt tankrederi. Största delen av transporten utgörs av råolja som skeppas på global nivå till bolagets kunder. Idag äger och förvaltar bolaget över flera fartyg i olika storlekar, från VLCC (Very Large Crude Carrier) till Suezmaxfartyg. Bolaget grundades ursprungligen i Sverige under 1985 men har sedan etableringen genomgått flera förvärv och omstruktureringar. Bolagets huvudkontor ligger i Bermuda.


Följande köp har gjorts sen senaste inlägget,

Resurs Bank 200 st
Swedbank 30 st
Frontline 206 st
Ocean Yield 2st Hur står du i mot tankar om att sälja och göra om?


/investeralitemera

måndag 10 augusti 2020

Slut på semestern.

Slut på semestern... Den berömda "börja jobba ångesten" den infann sig först sent igår kväll. Det om något är jag glad för. Eftersom jag så många gånger förr i tiden alltid börjat känna av "ångesten" minst en veckan innan det var jag dags att börja jobba igen. Semestern i sig bestod till stor del av mest av korta utflykter och några hotellnätter. Det kostar mer än man kan tro. Lönen hade gärna fått komma idag eller så... 
(Bildkälla https://pixabay.com).

Ekonomiskt så jobbar sig portföljen sakta men säkert uppåt. 
För Julilönen köpte jag 51 st Kindred. Har någon slags förhoppning av att dom trots allt kommer göra en utdelning här under året. Men det återstår att se?


/investeralitemera

 

onsdag 8 juli 2020

Hakar på trenden...

Det är långt i mellan inläggen och med all rätta. Inspirationen infinner sig liksom inte. Trots att mitt intresse för börsen och ekonomi är större än någonsin. Portföljen har återhämtat sig en del. Men det är fortfarande långt långt kvar till "break even". Dom flesta av mina bolag visar totalt rött. Har dock en förhoppning om att några av dom snart ska dela ut lite pengar? Även om informationen kring det är knappthändig.


I krisen som varit dom senaste månaderna har jag styrt om lite när det gäller investeringar. Har utökat mitt månadsfondsparande till 2000 kr per månad. Tidigare var det från noll till 500 kr. Lika bra att haka på den uppgående trend som många indexfonder tycks befinna sig i. Så tänker jag.. Allra helst nu när mina bankaktier fortfarande lyser rött. Det tråkiga med Juni månad om man nu kan säga så? Är att större delen av mitt månadssparande gått till semesterkassan. Har dock stora förhoppningar om att Juli lönen ska investeras som vanligt. Återstår dock att se.

Men positiva nyheterna då? Jo så klart finns det en hel del såna oxå. Nämligen att semestern börjar efter den här veckan. Givetvis kommer den vara annorlunda i år med "hem-ester" eller "Sve-mester". Men det ska bli skoj att få upptäcka Sverige lite mer. Redan på lördag väntar en liten tripp mot Värmland och sen vidare mot Västra Götaland. Får hoppas att vädret visar sig från sin bästa sida!


Ha nu en trevlig semester!


/investeralitemera

måndag 1 juni 2020

Dagarna rinner på!

Måndagzzz.. Redan första Juni och våren försvann och vart sommar. Portföljen gapar fortfarande tokminus men jag följer min strategi. Dvs utdelningsaktier som knappt eller inte alls delar ut och indexfonder. Det bästa av två världar eller nja nästan. Men lite utdelningar har jag trots allt fått sen sist.  


Utdelningar i Maj:

Northwest Healthcare 23kr
Ocean Yield 209 kr
Tele2 825 kr
Baltic Horizon Fund 5525 krFöljande köp gjordes i samband med löningen:

Kindred 27st 
Nordea 38 st
American Shipping Company 152st

Kindred är den aktie jag fn hysert störst hopp till att börja visa plus igen. När fler och fler sporter drar igång. Så kommer betingen öka och Kindreds omsättning lika så. Jag sitter stilla i båten har inga planer alls på att varken ge upp eller sälja av allt. Full fart framåt nu!


Hur tänker du?


/investeralitemera
måndag 4 maj 2020

En permitterad Måndag!

Måndagzz.. Fortfarande permitterad men det blev inget sovmorgon för det. Gick upp i vanlig tid mest pga att jag vill fortsätta ha rutiner. Finns en stor risk att jag kommer börja bryta dom. Men nu följer jag dom i alla fall.

Följande köp gjordes i samband med löningen:

HM 20 st.
Swedbank 20 st.
Resurs 92 st.
Samhällsbyggnadsbo. i Norden D 18 st.
Baltic Horizon Fund 9 st.


Utdelningar under April:

Telia 1170 kr
Samhällsbyggnadsbo. i Norden D 24 kr
NorthWest Healthcare  Prop. REIT 24 kr/investeralitemera

tisdag 21 april 2020

Tisdag min nya måndag!

Tizzdag... Har fått chansen att prova på hur det är att inte jobba 100%. Får väl tacka "Corona" för det antar jag? Fick nämligen i mitten på förra veckan ett inte helt oväntat besked. Att större delen av min avdelning blir permitterade på 20%. Så därför är numera Tisdag min nya Måndag!Bildkälla: https://pixabay.com/

Direkt efter att permitterings informationen sjunkit in. Så kontaktade jag min bank. Ville självklart bli befriad från min bolåneamortering.  Har i dagsläget ca 58% belåning. Hur som, det tog ca 1 dag så var amorteringen uppskjuten fram tills feb 2021. Dom pengarna kommer oavkortat gå till att fondspara. Kommer dock bli tvungen att dra in på något för att täcka upp den minskning av lön på 4% som 20% permittering innebär. Men det löser sig nog!?(sammarbete)

Passa på och läs vad jag och några min bloggrannar skriver hos http://norban.se/ Om hur man kan "spara smartare som bostadsägare"./investeralitemera som får fundera lite mera!
måndag 6 april 2020

Avstämning Mars och lite annat!

Måndagzz... Kanonväder ute och jag sitter inne på kontoret. Är så klart inget som hindrar mig från att ta en paus och gå ut. Men då är risken stor att jag stannar ute hela dagen istället för att gå in igen. Så jag ser istället fram emot när arbetsdagen tar slut. Härda ut är det nya modeordet för mig....


(Bildkälla: https://pixabay.com/ ).

Den här månadsavstämningen har jag dragit mig lite för. Mest för att Avanza portföljen tagit en hel del stryk. Allra helst jämfört med Februari avstämningen. Trots både nysparande och återinvesteringar så har värdet gått ned med hela ca 20%. Det är en hel del värde som försvunnit i och med Corona krisen. Men det är bara att kämpa vidare mot nästa lön/utdelning. För resen mot målet fortsätter. Har uppdaterat fliken innehav.

  • Vet att man ska var försiktig med att belåna portföljen. Men tanken finns.....tyvärr!
  • Dom indragna/uppskjutna utdelningarna irriterar mig fortfarande!
  • Lönen kommer den 24:e den här månaden...men sååå långt kvar.
  • Bilfirman vs ILM = 1 - 0. Ny match på Onsdag. Undra vem som vinner då?
  • Skyddsplast när jag betalar i affären. Funkar det ens?

/investeralitemera


torsdag 2 april 2020

Dags för årlig utgift!

Torzdagzz.. Minst en gång om året svider det lite extra på utgiftsfronten. Den här gången svider det tom mer än vanligt. Det är nämligen dags för service på bilen. Sen att även nya sommardäck måste inköpas gör ju det hela ännu värre! Har visserligen lagt undan pengar för det. Men hade hellre lagt dom på en "aktie som ev delar ut". Nu för tiden kan man ju inte ens vara säker på det händer! Det fina numera med "service" är att dom gärna vill åtgärda ev fel vid annat tillfälle. Inga reservdelar i lager hette det visst. Hur dom nu ens kan veta det innan dom ens gjort servicen? Fast dom kanske inte har något alls på "hyllan"? Hur som så känner jag mig alltid lika lurad när jag åker därifrån. Men solen lyste i alla fall när jag lämnade bilfirman... alltid något!(Bildkälla: https://pixabay.com/ )
(Sammarbete).
Fick en fråga på mailen för ett par veckor sedan från ett företag som heter Norban. Om hur jag såg på "risken kring bostadsköp" Vad man ska tänka på? Dom hade ställt samma fråga till flera av mina bloggrannar. Jag kanske låter lite negativ i mitt svar. Men sann realist som man är så....

Läs mitt svar hos norban.se

Saxat om företaget:
Med mäklarutmanaren Norban så kan du själv lägga upp din bostad på deras ”Pre-Market” för att

testa intresset för din bostad. Vill du sedan gå vidare så fotograferar Norbans fotografer bostaden. All kontakt med kunder sker via Norban som även förser dig med en komplett mäklartjänst. Om det blir affär i det här steget så är det istället köparen som betalar arvodet. Norban använder givetvis också Hemnet när kunderna är redo att lägga ut bostaden helt öppet. Alla kunder betalar lika mycket (lite) i arvode oavsett var den ligger eller vad den kostar.


/investeralitemera 

måndag 30 mars 2020

I början på slutet!?

Måndagzz... Kriser kommer och kriser går. Lika säkert som skatt på lönen och att ingen kan undvika döden! Så sant som det sagt. Min första riktiga börskris upplevde jag runt 2001 när IT-bubblan sprack. I portföljen låg då Ericsson och SEB Internetfonder. Ingen vidare diversifiering med andra ord. Jag fick se mina innehav tappa ca 90% av värdet. Där och då tröttnade jag på att spara och investera.(Bild källa: https://pixabay.com/ ).

När sen finanskrisen kom 2007-2008. Så hade jag i stort sett inte några aktier alls. Förutom mina nästan totalt värdelösa Ericsson aktier och min SEB Internetfonder. Den krisen påverkade mig knappt något alls. På jobbet började man prata om hur illa det skulle kunna gå? Men ingen vart uppsagd och bolaget jag jobbade hos ökade både i vinst och omsättning under 2008.

Under 2016 bestämde jag mig för att börja investera igen! Typiskt bara att Corona krisen kom och river stora håll i mitt sparkapital. Även om det nu ser riktigt illa ut värdemässig? Jämfört med bara för några månader sen. Så inser jag att det här skulle kunna vara bra för mitt investerande! Det är nämligen bättre att den här "krisen" kommer i början av min resa än i slutet av den. Målet är ju nämligen fortfarande att kunna gå i pension vid 50. Dit är det bara ca 6 år kvar. I värsta fall så kanske pengarna bara räcker till att gå ned i arbetstid? Om man nu ens har ett arbete att gå till då? Tror nämligen att vi bara är i början av den här krisen! I början på slutet!?


/investeralitemera som funderat litet mer!