lördag 30 juli 2016

Det skulle passa mig fint!

Fortsatte på den redan inslagna vägen. Köpte igår fler Tele2 närmare bestämt 10 st. Totalt uppgår nu innehavet till 181 st. Om bolaget delar ut samma summa nästa år? Så kommer det ge mig ca 938 kr rakt in på kontot. Givetvis räcker det inte långt. Men Rom byggdes inte på en dag!

Är fortfarande på semester. Resen börjar dock gå mot sitt slut. Är en av dom bättre jag gjort. Återstår idag att besöka ett vattenland någon mil ifrån hotellet. Allt för att ge barnen en upplevelse till. Tror inte dom heller kommer glömma den semestern i första taget.

Har nu ca 100 sidor kvar att läsa i min bok. Gick lite trögare i början på veckan. Men sen lossnade det. Tror därför att jag hinner igenom hela innan vi åker hem på måndag. När man egentligen gör samma sak under en hel vecka. Så flyter liksom dagarna ihop. Man får svårt att hålla isär när man gjorde vad. Antar det är så vissa pensionärer upplever det. Att det är måndag eller onsdag spelar ingen roll? Det skulle passa mig fint!


/slappalitemera

onsdag 27 juli 2016

Det är en annan sak!

Försöker efter bästa förmåga nu på semester ta mig igenom min bok, Världens 99 bästa investerare. Har läst igenom ca 1/3 av den. Huvudintrycket är att den väldigt intressant. Eftersom man som läsare får ta del av information. Hur dessa 99 investerare tänker om och kring deras egna investerings strategier. Mitt stora problem när jag läser är att hålla isär vem som säger och föreslår vad. Men lite kan jag dock återge:

Philip Carret:
- Äg aldrig förre än tio olika aktier från minst fem olika branscher.
- Sök flitigt efter fakta. Ge aldrig råd.

Lee Cooperman:
- Håll dig inom din kompetenssfär. Om du inte förstår investeringen, investera inte?
- Om en investering låter för bra för att vara sann, är den förmodligen just det.

Albert Frere:
- Genomför endast de investeringar som du förstår.
- Skulder leder till sömnlöshet.

Många av dom män som boken handlar om. (Samt någon kvinna). Är så pass mycket äldre än mig själv. Så att relatera till dom blir en aningen svårt. Men den erfarenhet och råd dom ger är ovärderliga. Gäller bara att lyckas sålla ut det bästa ur boken. Sen om det är möjligt att följa råden? Det är en annan sak!

/brännalitemera

KEO & LEON

Trots semester och bränande värme. Så kunde jag inte slita mig från börsen. Direkt efter frukost lade jag två ordrar på 10 st Nordea och 20 st tele2.  Båda hade gått igenom när jag kontrollerade mitt Avanza konto ett par timmar senare.

Här där jag är dricker man KEO och LEON. Är man snabb nog så hinner man säga att man vill ha en Carlsberg istället. Efter ett tag så vet man inte längre vad som är vad.

Trevlig semester!

/investeralitemera

lördag 23 juli 2016

Precis som disciplin!

Disciplin, det är en av ingredienserna som behövs för att lyckas med sin investeringar. I väntan på att jag och familjen ska ta flyget till varmare breddgrader. Som om det nu skulle behövas efter två dagars kanonväder. Så har jag letat alternativ till att läsa något istället för min nyligen inköpta pocketbok "Världens 99 bästa investerare". Finns givetvis mängder av bra och spännande bloggar där ute som man kan roa sig dagar med att läsa igenom. Anonym kom med rådet att istället för att köpa en bok så kunde jag låna den via biblioteket istället. Men eftersom närmsta bibliotek är ca 3 mil t/r från mitt hem. Samt att parkering inte är gratis, utan kostar närmare 14 kr/h. Så svarade jag att E-bok vore nog det billigaste alternativet för mig.

Eftersom jag vid tidigare tillfälle gjort försök att skaffa bibliotekskort i kommunen där jag bor. Men misslyckats eftersom det givetvis inte går att göra över webben. Jag vet dumt av mig att tror att det skulle vara möjligt. Är ju ändå bara år 2016 nu. Men Anonyms länk ledde in mig på Stockholms Stadsbibliotek. https://biblioteket.stockholm.se/  Där går det nämligen att skapa ett tillfälligt lånekort som gäller i sju dagar. Som i sin tur gör det möjligt att låna E-böcker samt streama ljudböcker ur deras sortiment. Kan bara konstatera att det är tur att andra kommuner jämfört med min egen driver biblioteks utvecklingen framåt.
Eftersom man bara får låna fem st e-böcker/ljudböcker under en sju dagars period. Så försökte jag hitta något som jag verkligen skulle komma att läsa. Ett av mina val vart "Investeringsboken" av Anders Ström. Har inte hunnit mer än ca 50-60 sidor. Men kan så långt säga att den är väldigt intressant. På vissa sätt går den in i min pocket och hänvisar till den. Då visa av investerarna och deras strategier finns nämnda där.

Följande går att läsa om vad boken handlar om:

Boken är en guide till ekonomiskt oberoende och en inspirerande och praktisk vägledning till ett mer professionellt förhållningssätt när det gäller placeringar i aktier och fonder.

Kommer med största sannolikhet efter den här semestern ha ett bredare synsätt hur pengar ska investeras. Motivation av vilja lära sig mer. Det är ingen dåligt egenskap. Precis som disciplin!


/läsalitemera


fredag 22 juli 2016

Konstig att det blir så!?

Förra lördagens misslyckade statskupp i Turkiet. Påverkade givetvis "East Capital Turkiet Fonden". Som jag skrev för en vecka sedan så skulle jag göra en uppföljning hur fonden reagerade på händelsen. Att jag själv veckan innan minskade mitt innehav av den i min PPM. Kom att visa sig vara otroligt bra tajmat.

Förra veckan stod "East Capital Turkiet Fonden" i 9,02 kr (20160715) Senaste uppdaterade kursen från igår (20160721) var 7,38 kr. Totalt har fonden på sju dagar tappat 18,09%. Man kan därför dra slutsatsen att en "statskupp" aldrig är bra för det egna landets aktie/fondmarknad. Men det är nog säkert inte det första man tänker på!? När man försöker ta makten i ett land?

I aktieväg så kom idag Kinnevik med sin delårsrapport. I rapporten går det läsa att investmentbolaget redovisar ett substansvärde per aktie som vid utgången av det andra kvartalet var 235 kronor. Vilket motsvarar en snittkurs på A och B aktien på 203 kr (30 juni). Vilket i sin tur ger en substansrabatt på 13,5%.

Källa:
 
http://www.di.se/artiklar/2016/7/22/kinneviks-substansvarde-faller/

Eftersom jag egentligen inte har någon aning om vad som menas med substansvärde. Så slog jag upp det på Wikipedia och fick fram följande. 

Substansvärde är ett företagsekonomiskt begrepp inom området företagsvärdering. Det används ofta som en värdering av investmentbolag (såsom de svenska Investor eller Industrivärden), som i sin tur är värdet på den del av de producerande bolagens tillgångar investmentbolagets ägande 
representerar.

Några av dom företag som Kinnevik är med och äger är följande: Tele2, Zalando, Qliro, MTG, Nelly.com mfl.

En mer genomgående rapportanalys hos Avanza,
https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2016/07/22/sa-stor-ar-rabatten.html

När fredagen är passerad så har jag haft mina första 5 semesterdagar. Har varit otroligt skönt att inte behöva gå upp en bestämd tid. För att ta bilen till en bestämd plats. För att utföra uppgifter som inte alltid är så givande. Mitt störta ilands-problem just nu. Är att jag vaknar ännu tidigare än jag normalt gör när jag ska till jobbet. Det kan jag dock leva med. Konstig att det blir så!?


Trevlig helg,

/investeralitemera


torsdag 21 juli 2016

Önska kan man alltid göra!

Försöker undvika Pokémon Go efter bästa förmåga. På samma sätt som jag total vägrar Facebook. Jag vet om jag skulle prova något av dom så skulle jag vara fast. Antagligen skulle jag inte kunna slita mig om jag provade? Min chef skulle undra vad jag höll på med. När jag frenetiskt sprang omkring i korridoren på jobbet och jagade Pokémons. Eller konstant skrev facebook inlägg, om vad som händer på jobbet och vad som ska ätas till lunch. Nej jag gör nog bäst att inte prova något av dom. Till er som är användare av dom båda och klarar av sköta jobbet. Hatten av för er! Jag hade som sagt inte klarat av det!


I aktieväg har tre av mina aktier släppt sina delårsrapporter idag. Tele2 rapporterade ett resultat som var sämre än väntat. ABB´s resultat var överförväntan trots sämre orderingång. Samt Swedbanks resultat som också var bättre än förväntat. Jag hoppas nu på att "marknaden" tar till sig ABB och Swedbanks resultat och skickar aktierna ett par kronor upp! Önska kan man alltid göra!/vägrafacebooklitemera
onsdag 20 juli 2016

Ingen regel utan undantag, som det så fint heter!

Vad är det som händer? Tyckte väl att mina Länsförsäkringar fonder hade fått konstiga namn. Bland annat fonden "Länsförsäkringar Global Indexnära". Den hette tidigare "Länsförsäkringar Global Indexfond".  Vad står då indexnära för och varför har alla deras indexfonder bytt namn till indexnära. Så här skriver Länförsäkringar om det hela.

Den 15 juli döper vi om våra fem indexfonder till indexnära. Anledningen är att de förvaltas ansvarsfullt och därmed blir kategoriserade som aktiefonder istället för indexfonder. Den största skillnaden är dock just själva namnändringen. Fonderna kommer även fortsättningsvis att placera i bolag från stora globala aktieindex.
En indexfond ska enligt regelverket spegla sitt underliggande index. Länsförsäkringars fonder placerar enligt ansvarsfulla principer rörande internationella konventioner inom exempelvis miljö, mänskliga rättigheter, barnarbete och kontroversiella vapen. Detta betyder att fonderna från tid till annan kommer att kunna undvika att placera i kontroversiella företag även om de är en stor del av det underliggande indexet. Därför får de enligt regelverket inte kallas för indexfonder längre.
Källa: http://www.lansforsakringar.se/bergslagen/om-oss/press-media/nyheter/126737/


Jaha... det betyder att mina två st Länsförsäkringar fonder numera är aktiefonder. Vilket ställer till det för mig. Eftersom jag helst vill ha just fonder som följer ett index. Det kan ju mycket väl vara så att dom bolag som Länsförsäkringar av någon anledning väljer bort. Råkar vara dom mest lukrativa. Vilket därmed gör att fonden kanske avviker väldigt mycket från sitt index. Givetvis kan det slå åt andra hållet oxå. Sen undrar jag även, hur mycket "passiv" fonderna numera kommer vara? Det blir med andra ord till att fundera lite djupare över det här. Ingen regel utan undantag, som det så fint heter!


/funderalitermeratisdag 19 juli 2016

Tänk på risken, inte potentialen.

Att begränsa sitt urval. Vill väldigt ogärna handla i en fond som inte är en indexfond, inget nytt där. Det beror till stor del på följande faktorer. 

1. Avgiften är högre på dom aktiv förvaltade fonderna jämfört med indexfonder.
2. Jag är inte bättre än snittet på att plocka ut vinnar fonder. (Inte aktier heller för den delen).
3. Det är svårt att slå index över tid. (Finns självklart undantag, annat vore konstigt).Men eftersom jag då begränsar mitt urval till indexfonder. Så kommer  jag med största sannolikhet missa chansen, till dom extremt stora uppgångarna som aktivt förvaltade fonder kan lyckas med? Hos Avanza är fonden "Franklin Gold & PM  A Acc USD" i topp med sina imponerande 112 % uppgång i år. (Kräver att man läser fondfakta bladet för att förstå att dom sysslar med guld). Den bäst presterande indexfonden "Handelsbanken Råvarufond" mäktar med att nå 15% uppgång i år. Det är en rätt så stor skillnad. 

Fast det borde väl också innebära att jag kan få slippa dom extremt stora nedgångarna? Som en aktivt förvaltad fond kan råka ut för om jag istället väljer indexfonder? Eller...? 

Vilken aktivt förvaltat fond har då presterat sämst hos Avanza i år? Jo nämligen "Carnegie Biotechnology 1A". Minus 21% i år. (Kurs datum 20160718).

Sämsta indexfonden i år är "Öhman Etiskt Index Europa" som ligger på minus ca 3%. (Kursdatum 20160718). 

(Fond fakta är hämtat från Avanza, och kan komma att ändras över tid).

Så vad kan jag då dra för slutsatser? Jo att med indexfonder som är passiva får jag förhoppningsvis inte lika hög volatilitet som med aktivt förvaltade fonder. Samt att utfallet plus eller minus kommer att kunna skilja en hel del. Självklart skulle jag föredra stora uppgångar jämfört med ev indexuppgångar. Men hur var det nu man skulle tänka? Jo... Tänk på risken, inte potentialen.

Man ska inte se ovan som något råd överhuvudtaget. Det är bara min egen slutsats.


/investeralitemera

måndag 18 juli 2016

Det kan vara nog svårt!

Är det dags för ett strategibyte? Att börja trejda, för att ev kunna nå målen mycket snabbare? Korta investeringar? Svaret på båda påståenden är nej! Den här bloggen skapades för att hålla mig i styr. Så att istället för att byta strategi var och varannan vecka. Så skulle jag bli tvungen att följa den väg jag stakat ut. Långsiktiga investeringar i stabila utdelare och indexfonder. Sen kan det givetvis finnas ett och annat mindre undantag.

Första semesterdagen och myrornas krig i bröstet gör sig fortfarande påmind. Brukar i regel ta ett par dagar innan jobb och stress försvunnit ur systemet. Efter det är det som om man aldrig haft ett stress framkallande jobb. En otrolig skön känsla som jag mer än gärna skulle vilja känna varje dag. Förhoppningsvis redan om 10 år! Känslan av att inte behöva ett jobb dvs!

Fick min bok idag, "Världens 99 bästa investerare". Vart givetvis tvungen att provläsa den lite. Vill ju inte i solstolen upptäcka att den är dålig och tråkig. Har visserligen bara läst inledningen. Men den lyckades fånga mitt intresse. Några insikter som författaren sammanfattar från bokens alla investerare är! 

-Tänk på risken, inte potentialen. 
-Var beredd att förändra din strategi om marknaden förändras.
-Var disciplinerad och arbeta hårt.

Jag vet vad jag ska arbeta extra hårt med dom kommande veckorna. Nämligen att ha en bra semester. Det kan vara nog svårt!


/slöalitemeralördag 16 juli 2016

Om man nu vill det ?

Dom dåliga nyheterna tycks nu avlösa varandra i en väldans fart! Vansinnes dådet i Nice samt en misslyckad statskupp i Turkiet. Oroligheter som mycket väl kan komma att påverka börserna runtom i Europa under nästa vecka? Såna här händelser är ju mer eller mindre omöjliga att ta i beräkningarna inför ett aktie eller fondköp. Dom är helt enkelt "oförutsägbara".....

Förra helgen gick jag för ca 5705:e gången det här året igenom mina fondval på PPM. En av fonderna som jag mer eller mindre gift mig med. Efter att under 2014 fått varit med på en otrolig uppgång. Är nämligen "East Capital Turkietfonden". Dessvärre har den inte presterat som jag hoppats på jämfört med dom andra innehaven jag har. Därför gjorde jag ett aktivt val att minska innehavet i den från ca 10% till 2%. Så nu när jag sitter med facit och läser om ett försök till "statskupp". Så känner jag bara, f-n vilket flax! Dvs om nu den turkiska börsen kraschar på måndag och att jag minskat i "East Capital Turkietfonden. Eller hur var det nu mer tur? Det var ju knappast skicklighet i mitt fall att minska!

Fonden kommer jag därför följa upp nästa fredag för att kolla vad det står i för värde. För att på så sätt se hur mycket kalabaliken i Turkiet påverkade den? Senaste uppdateringen från Avanza 20160715 säger att den kostar 9,02 kr.

Utdelningen från ABB fick inte vila länge på kontot. Tillsammans med en direktöverföring från SEB. Så passade jag på igår under OMXS30 sista öppet minuter att inhandla 15 st Nordea för 72,90 kr /st. Allt för att öka nästa års totala utdelning. Om Nordea delat ut samma summa som i år. Så kommer det bli 5,93 kr aktie. Mina numera 85 st Nordea aktier, kommer därför preliminärt ge mig ca 504 kr. För dom pengarna, om man inte återinvesterar dom? Så kan man på systembolag köpa ca 39 st Pripps Blå Export. Om man nu vill detTrevlig helg!


/investeralitemera
fredag 15 juli 2016

Men det kan jag leva med att ha inplanerat!

ABB delade med sig idag. 162 kr fick jag rakt in på kontot för min 25 st aktier. Känns som det var evigheter sen någon aktie delade ut. Men en snabb koll i transaktions historiken. Så såg jag att det bara var en månad sen, Kinneviks utdelningsrätter såldes och genererade pengar. Konstigt det där med tid? Hur något ibland kan kännas som evigheter sen. Medans något annat känns som igår! Fast det ibland kan ha varit flera år sedan det inträffade!


Så har det äntligen blivit dags för sista arbetsdagen. Knappa 4h återstår innan semestern börjar på allvar. Som vanligt har man planerat in allt som ska hinnas med på 5 veckor. Måla huset, gräva upp gräsmattan. Klyva 5 kubik ved. Åka fram och tillbaka till Östersund. Eller.. näe.. Faktiskt första gången på många år, som det inte finns en lång lista på allt som ska eller behöver göras. Vet dock med säkerhet att vi kommer på våran andra semestervecka att dra till varmare breddgrader. Det är faktiskt det enda som är hugget i sten. Men det kan jag leva med att ha inplanerat! Kommer fortsätta skriva här på bloggen under hela sommaren.

Trevlig helg,/investeralitemera

torsdag 14 juli 2016

Än finns det därför tid kvar!

Sedan kommentaren igår från Anonym. Att höja sparkvoten för att kunna nå det ultimata målet, pension om 10 år. Så vaknade jag i natt 02:56 och kunde inte somna om. Att ligga och tänka på att sparkvoten är för låg gjorde det hela inte bättre. Vad jag ännu inte redovisar öppet är ju min egen IPS (Individuellt Pensionssparande). Samt det jag själv kallar för ISK Pension. När dom nya reglera för IPS klubbades igenom och avdraget minskade till noll. Så gjorde jag som många andra och började ett nytt sparande i ett ISK konto. Dom båda pensionskontona borde givetvis också ligga med i det jag redovisar här på bloggen. Det gör dom inte idag, men dom kan mycket väl göra det lite längre fram. Är i nuläget dessvärre inga större summor.

Den här bloggen handlar inte om dom pensions pengar som redan fanns. Utan om dom investeringar som görs för att nå nya delmål/etapper. Som i sin tur leder till det slutgiltiga målet. IPS pengarna får man visserligen börja ta ut vid 50 års ålder. Så dom pensions pengarna kommer kunna användas om jag når målet? Eftersom jag även har tjänstepension inom mitt jobb. Så kommer det även finnas en skvätt att börja ta ut vid 55 års ålder. Om dom reglerna inte hinner ändras. Läste något på DI för ett tag sedan. Att det är under utredning att höja den åldern. Så att vi vanligt dödliga inte går i pension för tidigt. Men summa summarum är att jag kommer behöva öka farten för att ens ha en liten chans att nå mina mål. Det ska dock inte glömmas att min resa har bara hållit på i ca 7,5 månad. Än finns det därför tid kvar!
Trevlig helg och tack för att just du läser här och inspirerar mig att fortsätta!


/investeralitemera

 

onsdag 13 juli 2016

Att kunna förstå det!?

Fem hundra kronor, varken mer eller mindre. Det skulle kunna vara summan på ett automatiskt månads sparande i en fond. Eller ett engångs köp av några billig aktier. I mitt fall är det min enda överföring som kommit in till Avanza under Juli månad. Inte direkt någon summa man känner större respekt för. Hade det varit 10 000 kr så hade tom jag själv imponerats. Men nu ser ju sanningen och vardagen lite annorlunda ut i mitt fall. Vad köpte jag då för mina 500 kr? Faktiskt en fond, nämligen "Handelsbanken Råvarufond".

Men vad vill jag då ha sagt med min blygsamma insättning? Jo någonstans måste man ju börja. Till sist kommer även den summan öka om man bara håller i och tänker sig för vad man köper. Man kanske inte behöver ha en kopp fin kaffe från något flashigt Café varje dag? Eller vad det nu är som man lägger onödiga eller nödvändiga pengar på. Till sist handlar det ju om vad som får en att må bra. Om det så är aktier eller extra gott kaffe låter jag vara osagt. Men summan man kan sätta av kan ju med tiden öka och förhoppningsvis öka ännu mera? Det är min plan i alla fall!

Tolv dagar kvar till lön. Ja nu räknar jag ned till något igen. Denna väntan för nästa händelse. Har ju som tidigare sagt väldigt svårt att leva i nuet. Men att gå i pension om 10 år kräver ändå att man kan se framåt. Men jag skulle vilja kunna leva lite mer här och nu. Det kanske var en sån bok jag skulle beställt? Istället för en om hur andra investerat sina pengar? Men nu är det trots allt bara två arbetsdagar kvar till semestern. Det om något, är väl ändå att leva i nuet? Att kunna förstå det!?


/funderalitermera.....

tisdag 12 juli 2016

Det är så typiskt mig!

Investerat, men inte i en fond eller aktie. Gjorde slag i saken och beställde en bok. Som jag kommer att läsa under semestern. Mins i ärlighetens namn inte ens när jag läste en riktig bok senast. Så man skulle kunna säga att det är på tiden. Bättre sent än aldrig som det heter. Det vart givetvis en pocket. Ska ju kunna vika boken utan att den går sönder. Sen att pocket är billigare än bunden gjorde inte saken sämre. Boken jag kommer läsa liggandes på solstolen heter "Världens 99 bästa investerare: hemligheten bakom framgångarna. För hela 49 kr hoppas jag få lära mig något nytt i alla fall. Hur som när den är utläst så lovar jag en recension.

Följande skriver adlibris om boken:

Det verkar vara svårare att behålla sina slantar än att tjäna dem. Mer än hälften av alla privatinvesterare gör förluster när de ska förvalta sina pengar. Helt i onödan. I "Världens 99 bästa investerare" har du en unik möjlighet att ta lärdom av de mest framgångsrika investerarna i världen. Här delar de generöst med sig av de erfarenheter och insikter som de samlat på sig efter minst 25 års lyckosamt investerande. Förluster vet jag en hel del om. Så det ska bli intressant att få reda på vad jag möjligen gör för fel. Eller om det är något annat jag borde leta efter? När jag väljer en ny aktie till pengamaskinen. Men än är det inte semester. Men som vanligt ska man behöva längta till något ännu mer. Det är så typiskt mig!/investeralitermera

  

måndag 11 juli 2016

Men börsen kommer inte ta semester, bara för att jag gör det!

Tillfällig slut på idéer! Lite så känns det nu som. OMXS30 drog iväg och slutade idag på +1,80%. Tänkte jag skulle skriva något fyndigt om att det kanske var Tokyo börsens uppgång i morse på +3,99% som var den bidragande orsaken. Men min hjärna låter sig inte alls triggas. Normalt så vet jag oftast vad jag ska skriva om, innan jag ens startat datorn. Brukar nämligen inte vara något större problem. Utan det blir ord som i sin tur bildar meningar av bara farten. Dom gånger det tar emot och skrivkrampen infinner sig. Så brukar det räcka med att surfa runt lite på olika ekonomi sidor. Svenska, Norska, eller på något annat språk. Allt för att få lite inspiration. Men nu är det kris. Min hjärna låter sig inte alls kickas igång. Misstänker att det till stor del har att göra med den stundande semestern? Jag vet att det är tjatigt att läsa om hur jag räknar ned. Men kan bara inte låta bli. Fyra hela arbetsdagar kvar nu. Men börsen kommer inte ta semester, bara för att jag gör det!

/inspireralitemerasöndag 10 juli 2016

Man får vara glad för det lilla!

Jag läste någonstans att när taxi chauffören börjar ge aktie och placerings råd under sin körning. Då har börsen stigit för mycket och vi närmar oss slutet på en bubbla. Dvs när alla pratar aktier och bra investeringar då ska man börja dra öronen åt sig. På mitt jobb pratar gemene man inte direkt om vilken nästa aktie investering ska bli. Jag tolkar då det som att det finns mer av börsen att ge när det gäller uppgång. Hur vida det är ett vetenskapligt bevis eller inte? Det lämnar jag till var och en att tolka.

För ca 15-16 år sedan var jag in på en pizzeria och skulle hämta min Hawaii. Det är i stort sett den enda pizza jag väljer. Hur som, vid ett av borden satt det två st män. Den ena i tidig 20 års ålder. Den andra som var i 40 års ålder satt och läste Expressen. På första sida stod något i stil med. "Så blir du rik på aktier". Mannen i 20 års ålder såg texten och sa. - Du man skulle f-n ha lite pengar att investera i aktier så man kan bli rik! Den andra mannen svarade, - Jo det skulle man!

Har tänkt på det där många gånger under åren som gått, vad dom sa! För dom verkade tro att bara man har pengar och kan investera så löser det sig. Eftersom det var precis innan IT-bubblan sprack som Expressen haussade med nyheten. Så trodde kanske gemene man att det bara var att köpa? Jag kan i alla fall intyga att det inte är helt lätt att bara köpa och hoppas allt löser sig. Det är snarare så att ju mer man lär sig. Ju mer inser man hur lite man egentligen vet om något. Finns säkerligen en hel del som vart brända på både Framfab och andra förhoppningsbolag. När IT-bubblan sprack!
Veckan som kommer är mina fem sista arbetsdagar innan semester. Passade därför igår på att testa två månader gratis prenumeration hos Readly. Dom har en del ekonomi och finans tidningar som jag tänkte passa på att läsa under semester. Gällande bok, så har jag ännu inte bestämt mig för vilken som ska inhandlas. Fortsätter därför leta. Sen är det även dags för en aktie utdelning i ABB på fredag. Äntligen något som skoj som händer. Man får vara glad för det lilla!/läsalitemera
  

fredag 8 juli 2016

Det kanske inte är en så tokig idé!?

Jag når inte riktigt enda fram. Försöker förklara för tonårsdottern fördelarna med passiv inkomst. Aktier och fonder som jobbar och gör pengar medans hon sover. Att det på 7 år blir en del pengar om man investerar pengar. Men jag når inte riktigt enda fram. Utan det pratas shopping till höger och vänster. Saker som ska handlas och konsumeras. Saker som önskas till födelsedagen osv. Förhoppningsvis sår jag ett frö som får gro i något eller några år till. Så att hon förmodligen vaknar upp från det "galna tonårs shoppandet" och inser, att det jag säger är bra för framtiden. Frågan är bara när det sker!?

Lite har jag dock nått fram. Dom fonder vi sparat till henne genom åren delade ut i maj. För dom pengarna fick hon välja ett företag vars aktie vi köpte. Det vart inte så värst många, men dom kommer bli fler på 7 års sikt. Att dom sen delar ut gör det hela inte dugg sämre. Vad vart det då? Jo 40 st Cloetta B rakt in på hennes ISK. Som jag förvaltar i hennes namn. Största anledningen enligt henne själv är ju att dom gör godis och chocklad. Som dom flesta barn gillar. Därför var det ett bra val.

Följande kan man läsa om Cloetta hos Avanza.

Cloetta är ett konfektyrföretag med huvudmarknader i Norden, Holland och Italien. Bolagets produkter säljs i drygt 50 länder. Exempel på varumärken är Läkerol, Cloetta, Jenki, Kexchoklad, Malaco, Sportlife, Saila, Redband och Sperlari. Cloetta har anställda i 13 olika länder, produktion vid 13 fabriker i 5 länder.

Det komiska i det hela är att idag är hennes hennes ISK med Cloetta aktierna. Mer plus än vad min egen ISK är! Jag kanske ska ta råd av dottern inför nästa aktieköp? Det kanske inte är en så tokig idé!?

Trevlig helg!!!

/investeralitermera


torsdag 7 juli 2016

Frågan är bara vilket?

Varför investera du i aktier och fonder? Finns det något mål med dina investeringar? Eller hoppas du bara bli ofantligt rik?

Jag skulle svara enligt följande. Investerar för att det är så otroligt skoj! Samt för att  komma närmare mitt huvudsakliga mål. Nämligen att att gå i pension vid 50 års ålder. Hoppas jag kunna bli ofantligt rik? Nej, det tror jag även är väldigt väldigt svårt att bli på 10 år. Men inget är omöjligt!


Fast borde jag inte satsa på att bli just ofantligt rik istället? (Undra hur rik man är då?). Då skulle jag säkerligen inte ha något problem att gå i tidig pension!? Istället för att köpa stabila storföretag som jag gör nu. Så kanske jag skulle leta upp 10 st förhoppningsbolag? Då räcker det kanske med att två eller tre av dessa slår igenom stort och deras kurser mångdubblas? Det skulle ju innebära att jag även kommer närmare mitt mål!? Men om ingen av dom 10 bolagen jag köpt aktier i lyckas? Så skulle värdet säkerligen sjunka.Vilket i sin tur även gör att jag inte får en tidig pension......

Nej får nog hålla kvar tanken med långsiktighet. Men något förhoppningsbolag ska jag nog trots allt ha i "Avanza" portföljen. Frågan är bara vilket?/chansalitemera


onsdag 6 juli 2016

Hur dumt det än låter!?

Har varken torrt krut eller blött för den delen. Så just nu spelar det ingen roll att det är fynd läge på dom aktier som ligger i min depå. Värdet fortsätter ned och mitt investerings självförtroende är kört i botten. Är lite som att springa ett maraton som aldrig tar slut. Ena dagen är man pytte lite närmare målet. Medans andra dagen har man kommit ännu längre ifrån det. Hur ska man då egentligen göra? Bästa vore om det fanns pengar att skjuta in i varje aktie för att få ned snitt priset på dom. Men det finns inget "torrt krut". Är även ganska långt kvar till lön. Sen har vi ju den lilla detaljen semester. Som också kommer kräver sitt offer när det gäller pengar. Blir nog en lång sommar det här.Semestern är nu "bara" 7 arbetsdagar bort. Känns inte längre så avlägset. Man skulle kunna säga att målet är nästan så nära så att man kan ta på det. Men än är jag inte där. Visst kommer det kosta en hel del under semestern, Men en stor utgiftspost i "investeralitemera familjen" är normalt bensin/disel. Men under semestern används nästan bara den ena bilen. Vilket gör att vår kostnad för drivmedel brukar bli hälften så stora som normalt. Ser därför redan nu fram emot "Ingos" Augusti räkning. Hur dumt det än låter!?


/semstrasnartlitemera


   

tisdag 5 juli 2016

När det sker, så har jag förhoppningsvis slutat arbeta för länge sen!

Money is cheap, freedom is expensive. Så heter det senaste podd avsnittet från "Money for the rest of us". Det är en av många poddar, jag hoppas hinna med att lyssna på den här veckan till och från jobbet.

Mitt största problem just när det gäller att lyssna på vägen hem. Är att jag sista kvarten blir så otroligt trött. Så pass trött, att jag inser att jag måste kvickna till för att inte somna. Det är då jag önskar att man kommit längre i utvecklingen kring "självkörande bilar". Google har hållit på ett par år och tjatat om det. Volvo lovar tydligen att år 2017 ska det finnas ca 100 st "självkörande bilar" ute för test i Göteborgs trafik. Vad som inte framgår när man läser artiklarna nedan är hur vida det kommer att bli möjligt att som förare att sova under resan. Det är ju den möjligheten jag gärna skulle vilja kunna nyttja. Friheten att kunna välja vad jag vill göra i bilen till och från jobbet. Kommer det tex vara möjligt att koppla upp den bärbara datorn och jobba? Utan att behöva ägna någon som helst tanke på vad som händer på vägen? Antagligen inte i början av utvecklingen?

Källa: http://teknikensvarld.se/sa-har-fungerar-volvos-sjalvkorande-bilar-175502/
Källa: http://www.expressen.se/motor/sa-ska-volvos-sjalvkorande-bilar-fungera/
Källa: http://www.idg.se/2.1085/1.612666/grafik-sa-fungerar-en-sjalvkorande-bilEfter självkörande bilar kommer säkerligen, bussar och tåg också följa efter. Jobbet som chaufför/konduktör kanske kommer bytas ut mot att övervaka flera bussar och tåg. I värsta fall ingripa om något är på väg att hända. Färre anställa kommer att behövas. Hur långt i tiden allt det här ligger är ju en aningen svårt att förutspå. Men en sak hoppas jag. När det sker, så har jag förhoppningsvis slutat arbeta för länge sen!/önskalitemeramåndag 4 juli 2016

Eller inte!!?

Helgen är över och nu väntar en ny börsvecka. Hade hoppats att vi skulle fortsätta uppåt efter förra veckans Brexit vändning. Men det blev tyvärr inte så. Är fortfarande totalt på minus i alla depåerna. Men det ser ut att gå åt rätt håll trots allt. Har uppdaterat fliken "innehav". Avanza fonderna har fått tillskott i med "Handelsbanken Råvarufond" som givetvis är en index fond. Förvaltningsavgiften är på 0,70%. Vilket passar mig fin fint. 

Följande kan man läsa hos Avanza om fonden:

Fonden är en indexfond som i sina placeringar söker efterlikna SHB Commodity Index Excess Return med syfte att över tiden ge en avkastning som så nära som möjligt överensstämmer med indexets avkastning. Indexet är framtaget av Handelsbankens råvaruexperter och består av omkring 15 st råvaror som är viktiga för de nordiska ekonomierna. De råvaror som har störst vikt är olja, elektricitet, koppar, aluminium och guld.
Letar fortfarande efter någon bra pocketbok att läsa under semestern. Kikade runt lite på Adlibris idag. Men fastnade inte för någon speciell. Hade även en mindre lyckat coachsamtal med min Chef på förmiddagen. Fick frågan vad som var roligt på jobbet. Kunde inte ens klämma fram en liten nödlögn. Vart helt tomt. Inte ett jota kunde jag komma fram till. Men lovade försöka komma på någonting lagom till efter semestern. Då borde jag vara fylld med energi efter 5 veckors ledighet. Eller inte!!?/funderalitemera


fredag 1 juli 2016

Så att jag inte bara hittar på, utan att veta!

Allt tolkas mer eller mindre positivt av marknaden nu. Det är Europeiska centralbanken som säger något om lättnader för att mildra effekterna av Brexit. Sen säger Bank of England något om något. Spelar ingen roll längre vad som sägs. Marknaden tycks tolka allt positivt. OMXS30 stiger, USA verkar också tycka att allt i Europa är fin fint nu när Brexit är ett faktum. Men egentligen vad har förändrats i Europa till det bättre? Storbritannien vill ju för böveln lämna oss som är med i EU! Grekerna har fortfarande inte koll på sina skulder. Dom har bara kommit i skymundan för allt som heter Brexit. Som sagt inget tycks spela någon roll längre. Marknaden fokuserar bara på det som är positivt just nu. Själv tittar jag på mina aktier och fonder. Dom går inte längre ned utan närmar sig sakta men säkert plus minus noll. Marknaden får gärna fortsätta vara glad. Jag förstår bara inte riktigt vad som blivit så mycket bättre än för två veckor sen?
 
Källa: http://www.di.se/artiklar/2016/7/1/usa-borser-plusoppning-for-fjarde-dagen-i-rad/

Jag har nu 10 arbetsdagar kvar till frihet. Sen väntar fem hela veckor av att förhoppningsvis "göra så lite som möjligt". Den här semestern ska jag verkligen unna mig en bok. Inte vilken slag bok som helst. Den får inte vara stor och klumpig. Inte en hård bok. Vet inte ens vad en vanlig bok heter. Utan det som ska införskaffas är en "pocket bok". Den måste handla om aktier och sånt som man kan ha nytta av att kunna eller att bara ha läst. Kanske få någon inblick i teknisk analys. Sen om det är bra eller dåligt att kunna? Vet man ju först när man läst om det. Vill gärna kunna säga att jag använder mig av det. Eller säga något i stil med. - Nej..teknisk analys har jag full koll på. Men det är inte min grej... Är ju lätt att avfärda saker på löpande band, även fast man inte har någon större koll. Därför vill jag gärna ha lite mer kött på bena. Så att jag inte bara hittar på, utan att veta!

Är det någon som kan rekommendera någon bra bok om aktier?


/trevlighelglitemera