torsdag 29 juni 2017

Uppdatering Juni.

Torzdag! Trenden är bruten och portföljvärdet jämfört med förra månaden har minskat. Eftersom börsen hackat sig nedåt under veckan och ingen nyinsättning gjorts under Juni. Så slår det dubbelt så hårt. Inga träd växer ju som bekant  till himlen. Inte heller mitt portföljvärde. Har uppdaterat fliken "innehav".(Bildkälla https://pixabay.com)

Trevlig helg.... Ja min börjar idag!/inteinvesteratalls


söndag 25 juni 2017

Hur går det?

Zöndag! Verkligheten börja komma ikapp. Imorgon är det åter tillbaka till arbetslivet. Men det är ju faktiskt riktigt riktigt bra! För då återstår nämligen bara 9 st arbetsdagar innan det är dags för min semester. Det är något att verkligen se fram emot!(Bildkälla https://pixaby.com)

Då och då går jag igenom dom delmål/etapper jag satt upp. Det är mest för att inte ska tappa fokus och för att hålla motivationen uppe. Nedan är dom Etapper som jag beskriver som lite "lättare" att nå och hur jag idag ligger till med dom.


Etapp A2
Att äga 1500st Telia aktier. (Kan gå att nå under 2016-2017).

Nuläge:

Fram tills i Onsdags hade jag inte köpt några Telia aktier på väldigt länge. Det totala antalet är i skrivandets stund. 850 st. Fattas med andra ord 650 st för att nå målet. Tror inte etappen kommer att nås under det här året.


Etapp A6
Portföljen ska utökas med 3 st nya utdelningsbolag. (Från nuvarande 10 st till 13 st).

Nuläge:
Har i aktieportföljen totalt 12 st aktier. Varav Medivir med största sannolikhet inte kommer dela ut några pengar under 2018. Alltså borde jag sikta på att köpa in 2 st nya utdelande bolag. Känns i dags läget väldigt avlägset.


Etapp A8
Sätta in och investera minst totalt 55 000 kr under 2017.
(Kräver att jag köper aktier eller fonder för 4583 kr varje månad).

Nuläge:
Var tvungen att gå igenom transaktions historiken hos Avanza för att få fram resultatet. Efter att ha räknat bort poster såsom insättningar från fondförsäljning etc. Så kom jag fram till att hittills i år har jag nyinvesterat för 38 450 kr. Har alltså inte riktigt nått fram än. Men det är ju månader kvar av 2017. Etappen är den i nuläget som känns mest realistiskt att nå.


Etapp A9
Ha ett sammanlagt portföljvärde på 250 000 kr.
(Kräver löpande insättningar, samt att börsen inte går ned allt för mycket under 2017).

Nuläge:
En snabb summering fram till dagens datum och det sammanlagda portföljvärdet är 234 856 kr. Fattas med andra ord 15 144 kr för att kunna stryka över etappen. Klart görbart under 2017, så länge inte börsen total kraschar!?


Etapp A10

Investera i två st utdelande ETF:er. (Försöka hitta några som delar ut kvartalsvis).

Nuläge:
Känns väldigt avlägsen just nu. Kommer inte nås under 2017 eftersom jag istället fokuserar på dom befintliga innehaven.


Kolla gärna in dom Delmål/Etapper jag redan nått under fliken "Delmål/Etapper".

----------------------------------------
Hur har 2017 hittills gått för dig? Har du någon plan? Följer du den i så fall?/investeralitemera

lördag 24 juni 2017

Dåliga beslut!?

Midsommardagen! När man var yngre så var "Midsommarafton" lika med att festa stenhårt. Det i sin tur gjorde oftast att "Midsommardagen" blev till en riktig bakfylledag. Så är det verkligen inte längre för mig. Kändes därför otroligt skönt att vakna upp idag och känna sig tillräckligt pigg för att åka och träna....


(Bildkälla https://pixabay.com)

“I’ve heard Warren say a half dozen times, ‘It’s not greed that drives the world, but envy.'” 
- Charlie Munger.

När man precis som jag börjat intressera sig för ekonomi,aktier,fonder och annan investering. Så kommer man förr eller senare springa på namnet Warren Buffet och bolaget Berkshire Hathaway. Som han äger till 32,4 %. Nästan lika känd är Charlie Munger som oftast beskrivs som Warren Buffets högra hand.

1995 höll Charlie Munger ett tal på Harvard University om "mänsklig missbedömning". (The psychology of Human misjudgement). Om hur våran hjärna lurar oss till att ta dåliga beslut. Har du inte hört eller sett framförandet förut? Så klicka dig vidare på länken för en riktig "aha-upplevelse".

https://www.youtube.com/watch?v=7-fe01CA3vc&app=desktop

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Berkshire_Hathaway


Ha en trevlig Midsommardag!


/investeralitemerafredag 23 juni 2017

Fortsätter öka i Telia.

Midsommarafton! Kan möjligen vara en av årets bästa dagar? Ja, enligt mig i alla fall. Förra året vaknade man upp till att Brexit var ett faktum. Börserna runt om i världen föll när den svenska höll stängt. Kanske var det lika bra att vi fick hela helgen på oss att tänka igenom hur vi skulle reagera på Britternas önskan att lämna EU.(Bildkälla https://pixabay.com)

När väl den Svenska börsen öppnade måndagen den 27 Juni. Så gick OMXS30 ned i en väldans fart mot  - 6 %. Köpläge med facit på hand. Själv köpte jag 20 st Nordea för 69,20 kr samt 20 st Telia för 36,86 kr. I det läget  kände mig som världens smartaste.

Så här ett år senare så har båda bolagen högre kurser än för ett år sedan. Bästa har det gått för Nordea som igår stängde på 108,10 kr. Sorgebarnet Telia däremot stängde på 39,04 kr. Men jag tror och hoppas att Telia har framtiden för sig. Passade därför i Onsdags på att köpa ytterligare 50 st aktier. Totalt har jag nu sen starten samlat på mig 850 st. Det är nu mindre än hälften kvar mot målet att äga 1500 st.

Källa: http://www.expressen.se/dinapengar/stockholmsborsen-rasar-efter-brexit/


Resten av den här dagen kommer att spenderas med familjen, släkt och vänner. Ha nu en riktigt trevlig Midsommarafton och tack för att just du läser bloggen!/investeralitemera


söndag 18 juni 2017

Snart semester!

Sönzzdag! Kan inte låta bli att redan nu börja blicka mot semestern. Även om det dröjer hela tre arbetsveckor till. Så har kroppen och hjärnan börjat fatta att det inte är månader vi talar om innan målet nås. Även om familjen ILM för ovanligheten skull inte har någon resa eller resmål planerat. Så ser jag verkligen fram emot att inte göra någonting alls under fem semester veckor...(Bildkälla https://pixabay.com)

Lönen kommer tidigt i och Midsommarhelgen. 22 Juni förväntas pengarna ramla in på kontot. Dom ska då räcka en bra bit in på semestern. Är därför osäker på hur mycket av det som sparas varje månad. Som jag kommer att kunna investera vidare hos Avanza? Kommer dock göra mitt bästa för att det ska bli samma summa som vanligt.


/investeralitemera


torsdag 15 juni 2017

Långsamt......

Torzdag! I väntan på semestern så upplever jag idag, kanske världshistoriens segaste och längsta arbetsdag. Eftersom den andra halvan har bestått av väldigt få uppgifter. Så tycks klockan röra sig långsammare än under en normal arbetsdag. Tid är ju som bekant relativt. Det som för vissa upplevs som att man inte ens hinner med att tänka. Kan för andra, dvs mig själv vara raka motsatsen...

(Bildkälla https://pixabay.com).

Under den här veckan har två utdelningar kommit in på kontot. Kvartalsutdelaren American Shipping Company delade igår ut 159 kr. För dom pengarna köpte jag 6 st nya aktier. Jobbar på ränta på ränta effekten. Samt att Björn Borg idag delade ut 300 kr. Dom pengar gör jag idag inget med.

Total för 2017 har jag nu fått  12 990 kr i utdelningar./investeralitemera


måndag 12 juni 2017

Fortsätter investera lite mera!

Måndag! Alla fondpengar är nu överförda från SEB. Som vanligt hann dom inte vila särskilt länge hos Avanza. Eftersom jag satte dom i arbete mer eller mindre på en gång. Följande köp har gjorts idag.

Resurs Holding 50 st.
Swedbank 10 st.
Björn Borg 150 st.
Tele2 110 st. 

Har även köpt på mig lite fonder.(bildkälla https://pixabay.com ).


Inget av köpen ovan är uppdaterade under "innehav". Blir uppdaterat som vanligt i slutet på månaden.


/investeralitemera

fredag 9 juni 2017

Har tryckt på köp!

Fredag! Den upphackade veckan med Nationaldag och allt. Kändes konstigt nog längre än en helt vanlig arbetsvecka. Tur att den nu börja gå mot sitt slut. Har idag gjort mitt bästa för att inte investera överhuvudtaget. Kan ju med handen på hjärtat säga att det gått så där. Följande köp har gjorts idag.

100 st Nordea (årsutdelare).
900 st Baltic Horizon Fund (kvartalsutdelare).

223 st American Shipping Company (kvartalsutdelare).(bildkälla https://pixabay.com)

På måndag kommer sista skvätten fondpengar från SEB in på kontot. Även om planen är att ligga lågt och vänta på ett bra köpläge? Så kommer det givetvis inte bli så! Känner mig själv så pass bra i alla fall!

Trevlig helg!


/investeralitemera

måndag 5 juni 2017

Har tryckt på sälj!

Måndag! Sent igår kväll gjorde jag slag i saken och sålde av allt! Ja inte "allt" utan alla mina utdelningsfonder hos SEB. Det kan verka förhastat? Men beslutet har växt fram sen utdelningen i Maj! Men varför valde jag då att sälja av fonderna?

- SEB´s Utdelningsfonder har en förvaltningsavgift på 0,40 %. Jag kan hitta liknade indexfonder dock inte utdelande hos Avanza med en avgift på endast 0,20 %. Avgifter är det första man bör hålla nere.

- Trots att fonderna gick plus 2016 så sänktes utdelningen. Varför kan man ju undra? Jag hade räknat med samma utdelning som året innan. Utan någon riktig information till varför man gjorde som man gjorde? Så kan jag lika gärna äga andra fonder och köpa utdelningsaktier för pengarna. Som missnöjd kund jag helt klart är!Nu dröjer det några dagar innan pengarna finns på kontot. Kommer därefter göra mitt bästa för att inte förhasta kommande investeringar.


/investeralitemera
söndag 4 juni 2017

10x regeln

Zzöndag! Det varma sommarvädret vädret lyser verkligen med sin frånvaro. Det är lagom kallt för att vara Juni. Det är alltså som en typiskt Svensk sommardag! Men väljer ändå att se det positivt. Vad det är skönt att det är Söndag. Allt handlar egentligen om hur man väljer att se på saker och ting!?

(bildkälla https://pixabay.com).


Lyssnade på en intressant podd i morse. Där pratade dom om "10x Thinking". Det hela går i korta drag ut på följande. Bestäm dig för vad du vill uppnå. Ex en summa. Multiplicera sen den med 10. Därefter försöker du räkna ut hur och när du ska nå ditt mål? Bara det att man nu försöker nå målet genom att spalta upp hur man ska nå ditt. Ska tydligen göra stora skillnader istället för att bara säga "jag ska nå ex 100 000 kr". 10x regeln går även att applicera på annat här i livet. Vill man lära sig något. Så kan man med metoden lära sig 10 gånger mer än vad man tänkt sig från början. Inte illa!

Det hela påminner en hel del om hur jag tänker för att nå mina olika mål. Men även jag skulle behöva bli lite mer konkret hur jag ska nå slutmålet. Tåls att fundera på hur....! Får därför återkomma i det och spalta upp nuvarande mål i mer detalj.


/funderalitemera

fredag 2 juni 2017

äta, jobba, sova, repetera!

Fredag! Veckans absolut allra bästa dag. Ja efter att arbetsdagen är slut dvs. Har haft svårt att ta mig tid att skriva dom sista veckorna. Upplever att orken och inspirationen inte riktigt infinner sig. Men lite så är det ibland, livet går i vågor även för mig. Blir mest "äta, jobba, sova, repetera"....(Bildkälla https://pixabay.com)

Att klaga på börsen nu är svårt! Min Avanza portfölj fortsätter att slå "all time high". Möjligen kan dom som står utanför med sina pengar klaga? Så dom får nog allt vänta lite till? Innan det att dags att kliva in igen!? På jobbet talas det konstigt nog nämligen ingenting om den uppgång som pågår. Vilket borde vara ett tecken på att toppen ännu inte är nådd? Eller så är gemene man eller kvinna inte speciellt intresserad av börsen? Eller sina pensionspengar om dom nu är i Svenska eller Amerikanska fonder? Hur som, för mig får det gärna fortsätta uppåt ett tag till!


Trevlig helg!


/skrivalitemera