måndag 31 januari 2022

Tele2s utdelning lockar.

Måndagzz... I vanlig ordning så gick helgen alldeles för fort. Tid är ju som bekant relativ och helger har därför en tendens att gå lite för snabbt. Skulle kunna vara så att veckan behöver lite mer helg och färre arbetsdagar. Men jag får helt enkelt fortsätta jobba mot att kunna ha det så!

Telia meddelande förra veckan en liten utdelningshöjning till 2,05 kr per aktie jämfört med förra årets 2,00kr. Jag hoppas att dom även kommer dela ut överskottet från mast försäljningen i en bonus utdelning. Totalt kommer utdelningen ge mig 3111 kr. 

Det som annars lockar mest den här veckan är Tele2 rapport den 1 feb. Hur mycket blir utdelningen på där? Jag har läst om bonusutdelningar på uppemot 17 kr. 07.00 imorgon så vet vi förhoppningsvis lite mer.

Full fart mot helgen!

/investeralitemera
 

måndag 24 januari 2022

Snart årsrapport!

Måndagzz.. En tuff förra jobbvecka ersätts med en nästan identisk lika tuff vecka. Nu börjar även sjukdomsfrånvaron göra sig påmind. En efter en sjukskriver sig mina kollegor. Den avdelning jag tillhör har varit skonade fram tills nu. Snaran dras åt...

Telia och Tele2 var snudd på det enda positiva i portföljerna förra veckan. Vissa dagar såg det ut som i Mars 2020 med stora minus dagar. Blir spännande att följa börsen den här veckan. Telia har för övrigt årsrapport 28 Januari. Hur stor kommande utdelning kommer dom mäkta med? Jag hoppas på totalt minst 2,30 kr för delat på två utdelningar. Den som lever får se!

/investeralitemera


måndag 17 januari 2022

Blås blåst blås....

Måndagzz... Med tanke på den vindstyrka som råder ute nu. Så hoppas jag verkligen att vindkraftverken snurrar på som aldrig förr och håller uppe elproduktionen. Men det låga elpris som var i Lördags för mig i elområde S3 det ser jag inte skymten av idag. Enligt https://www.elbruk.se/ så ligger dagens "spotpris!" på 83,55 öre/kwh. Sen tillkommer givetvis elbolagens påslag, moms, skatt, mera skatt osv. Samt säkert någon dyr miljöavgift eller så? Men skulle givetvis ha bundit elpriset i våras och köpt Evolution för något år sedan. Alltid så lätt att vara efterklok.....

Har efter en lång tid utan uppdateringar på sidan "innehav" gjort ett ryck och uppdaterat den. 


/investeralitemera


fredag 14 januari 2022

Kommer köpkraften ta stryk nu?

Fredagzzz.. När väl elräkningen betalats i slutet på Januari. Vi som då fick betydligt högre kostnad än förväntat kommer säkerligen få en trist Februari. Förutsatt att man inte har en buffert att ta av. Min buffert ligger på Avanza fördelade över både ISK och Kapitalförsäkrings konton. OM det är bra eller dåligt låter jag vara osagt. Vet bara att jag kommer snåla in på det mesta för att inte behöva sälja av något därifrån. Dom pengar som ligger där är inte till för tillfälliga utgifter. Skulle däremot ex bergvärmepumpen gå sönder och kosta "massor" att laga. Då hade jag givetvis kunna tänka mig använda den sk "bufferten" på Avanza. Det första jag skulle sälja av då är fonder och icke utdelande aktier.

Tillbaka till själva snålandet. Vad kommer vi behöva dra in på i Februari? Först och främst kommer vi dra in på onödigt åkande med bilen. Staten kommer få färre besök av mig dvs systembolaget. Onödiga köp när vi handlar mat kommer strypas. Kommer tillfälligt behöva stoppa återbetalning av ett lån. (Ej till banken). Mitt sparande till dotter kommer också få ta paus. Det kommer heller inte bli några spontan köp av utemat. Den summa jag sätter av till kommande semester kommer pausas den med. Summa summarum ovan punkter plus det som jag snålat undan den här månaden kommer att vara en god hjälp på vägen. Men tveksamt om det täcker hela räkningen. 

Hur tror du den allmänna köpkraften i samhället kommer påverkas av dom höga elpriserna?


Full fart mot helgen!

/snålalitemera

onsdag 12 januari 2022

Årets första utdelning!

Onzdagzz... Som lite plåster på såren har årets första utdelning landat på kontot. Först ut i utdelningsskaran blev Leo Vegas med 372 kr. Som fö delar ut kvartalsvis. Eftersom ingen av mina andra bolag ännu informerat om någon utdelning för 2022. Så har jag inte full koll på när nästa utdelning behagar dyka upp. Men än kvalificerad gissning (inte en killgissning) är att det är någon av mina andra kvartalsutdelare som står på tur.  Runt slutet på Februari eller början på Mars bör mer pengar har delats ut från någon av dom. 

Leo Vegas ligger i min sk "Skatteskulds ISK" tillsammans med ett gäng fonder. Det kontot kommer att avvecklas så fort jag vet exakt hur mycket skatt som ska betalas in till farbror staten. För utdelningen har jag lagt en köporder på "Plus småbolag Sverige Index fond". Kanske skulle jag lagt undan pengar till nästa elräkning istället?

/investeralitemera

tisdag 11 januari 2022

Den förb.. elräkningen!

Tizdagzz.. Jag följer min preliminära elräkning så gott som varje dag via mitt elbolags app. När jag loggade in i början på December så såg den kommande totala elräkningen ut att "kunna" hamna på ca 6900 kr. Panik spred sig i hela min kropp. Har under mina år som husägare. Typ ca 17 aldrig varit i närheten av en sån dyr elräkning. När paniken lagt sig och jag förlikat mig med att det kommer bli en tuff Februari när väl alla Januari räkningar blivit betalda. Fortsatte följa min räkning under hela december och den sjönk faktiskt lite. När månaden med extremt höga elpriser äntligen tog slut. Så stod summan den 7 Januari på totalt 6621 kr. Där och då drog jag en lättnads suck. Tack för att den inte vart högre. Det nya normala....?

I Lördags morse skulle jag kolla hur det såg ut för Januari. Appen brukar släpa en eller två dagar innan den uppdaterat förbrukningen som varit. Men j*vlar vilken chock jag fick när min December räkning hade ökat till hela 10 070 kr....ridå ned!

Kontaktade igår kundservice för att få en förklaring till att min elräkning helt plötsligt ökat med 52%. Givetvis kunde första personen inte förklara. Utan jag vart tvungen att skicka in skärm dumpar. Efter ett par timmar kom svaret att beloppet 6621 kr som stått i appen fram tills den 7 Januari bara var ett uppskattat värde. Samt att alla mätvärden inte hunnit registreras. Vet inte om jag riktigt köper den förklaringen. För under året som gått har aldrig något liknande skett. Men det är bara att gilla läget! Kommer till våren/sommaren kolla runt efter ett nytt elbolag. Men då utan rörligt avtal och istället med någon mix med fastpris över dom kalla månaderna! 

Man brukar säga att Decembers alla utgifter med julklappar och allt gör Januari till "fattig Januari". Tror vi får införa "fattig Februari" också men kanske även "Fattig Mars". Med dom här elpriserna blir det nämligen inte mycket pengar över till annat.


Hur hög vart din elräkning för December?


/investeralitemera

fredag 7 januari 2022

Årets första sälj och köp!

Fredagzz.. Ledigt blandat med jobb. Det skulle klart funka för mig, att endast ha en arbetsvecka på 2 dagar. Gäller bara att jobba/investera/spekulera ihop tillräckligt mycket för att kunna nå den möjligheten. Säger som Gunde brukar säga, "inget är omöjligt"!

Tog ett beslut här i Onsdags att sälja av min enda månadsutdelare. Nämligen Northwest Healthcare Properites REIT. Att behöva betala källskatt på varje utdelning fick mig till sist att ta beslutet. Jo är medveten om att en del av källskatten kommer tillbaka om...ca 3 år?  Nu var utdelningen i regionen minder tack vara att antalet bara var 60st. Sista året har jag varje månad fått ut 24 kr när skatten dragits. I vanlig ordning så hann pengarna knappt kallna innan dom återigen sattes i nytt arbete. Köpte 168st American Shipping Company. Jag har nu totalt 3926 st som väntar på att få kvartal utdelas.

  • Diselpriset....suck....
  • Elpriset....suck...


Trevlig helg!


/investeralitemera