söndag 31 januari 2016

Jag ska åter igen vara påläst...

För nästan exakt 6 år sedan var jag hos banken med min fru. Året var 2010 och vi skulle förhandla om ett av våra banklån. Vårat 3-åriga lån hade gått ut. Räntorna var på väg upp. Kändes i det läget som om banken satt med alla trumf. Jag ansåg mig rätt påläst vi tillfället. Vi hade pratat igenom hemma hur vi skulle agera och vad vi ville ha. Vi trodde båda att räntorna skulle fortsätta upp. Det skulle i sin tur innebära att vårat boende skulle bli en aning dyrare. Jag spelade tyvärr banken rakt i händerna. Måste säga att bankkvinnan hade ett förbaskat bra poker-face. Vi ville nämligen ha ett 7-årigt banklån. Räntan vi hade innan mötet var på 3,85%. Bankkvinnan sa att dom inte hade 7-åriga lån som standard. Men att dom givetvis kunde ordna det. Dom ville ju så väl...Eller? Hur som, vi gick därifrån och kände oss som att vi hade lurat banken. Vi var vinnarna. En ränta på 4,34% på 7 år. Hur skulle det här kunna var fel. Räntorna var ju på väg upp. Det kunde man ju läsa och se överallt. Våran boendekostnad var säkrad....Två år senare när nästa bolån gick ut behövde vi inte ens besöka banken. Allt gjordes upp vid telefonen under en lunch. Återigen kände jag mig säker på vad som skulle komma. Denna gång lade även till amortering. Räntan gick dock ned från att ha varit 4,89% till att bli 3,05%. Lånet i sig vart inget billigare, men vi hade i alla fall börjat amortera. Hur lång lånetid tog vi då? Jo vi tog ett 5 årigt lån. Visst räntorna var nu på väg ned. Men vi ville ändå kunna sova gott om natten....

Om exakt 1 år går första bolånet ut. Om 1,5 år det 5 åriga. Bolånen har varit en riktigt dålig affär för oss. Om man nu kan säga så? Vi har börjat amortera och vi har för varje år ökat på amorteringen. Inga jätte summor. Tanken är att om 25-30 år inte ha mer än 350 000kr - 500 000kr i skuld. Men vid nästa bankmöte. Om det så är via telefon eller direktkontakt så kommer jag inte binda upp våra lån på 5-7 år. Jag ska åter igen vara påläst...

lördag 30 januari 2016

Månadsrapport Januari.

Det blev en blandad skur av inköp under Januari. Fyllde på med Telia. För den fina utdelningens skull. 3kr/aktie i år och 2kr nästa år. Eftersom jag har som delmål att äga 1000st HM, så var det på tiden att börja köpa på mig dom. 10st närmare bestämt. 35st Rottneros var mest för att testa Avanzas mini courtage. Även mina fonder fick sig del av pengapåsen. Fond inköpen har jag inte redovisat löpande här på bloggen. Kanske kommer att göra det framöver, vi får se? Det är väldigt långt kvar till Februari lönen. Kommer med andra ord dröja innan nästa inköp.

För dom som inte läst om "Pengarna är fri" hos Hemberg på hans blogg. Så rekommenderar jag den som helg läsning. Kanske finns det någon därute som kan ha nytta av informationen?

http://blogg.avanza.se/hemberg/2016/01/29/pengarna-ar-fria-2/#comments

/Investeralitemera

1987 och 2008?

Inte sedan 1987 och 2008 har januaribörsen inlett så svagt som nu. Hur jag upplevde krisen kring 1987 mins jag inte. Eftersom jag var bara 11 år gammal då. I den ålder var det mest fotboll och dataspel samt tjejer som var av intresse. Däremot minns jag mer av 2008. Att Sverige till en början gick för högtryck märktes. Jag hade precis bytt jobb. Kunden jag var ute hos beklagande sig över hur svårt det nu hade blivit att hitta folk att anställa. Kunden var en stor fastighetsförvaltare, med tveksamma uthyres metoder. Från att ha svårt till att hitta folk. Gick dom till att få problem med att hyra ut butiksplats i sina fastigheter. Det var inte den enda kunden som företaget jag jobbade på tappade inom ett till två år. Andra företag vi hade som kunder, som i sin tur hade utländska kunder, drog ned på våra konsult timmar. Vissa finns ännu kvar idag medans andra inte....

Kommer 2016 bil ett lika dåligt börsår som 1987 och 2008? 

Vad tror ni?

källa http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3958926.ece


fredag 29 januari 2016

Det är inte lätt att veta, när man inte allt vet!

Telias årsrapport togs emot ganska väl idag. Den svenska verksamheten går bra medans den europeiska går lite under förväntan. Rörelseresultat (ebitda) uppgick till 6.556 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Ebitda-marginalen blev 28,9 procent. Kursen slutade på 40,33 kr.  (+1,74kr).

(Källa:https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2016/01/29/telia-overtraffar.html ).

Jag trodde stenhårt på att börsen och Telia skulle gå ned idag. Men till min stora glädje så hade jag fel. Stockholm OMX 30 slutade på +1,73.

Att förutspå marknaden det klara inte ens dom skickligaste analytiker av. Det som egentligen går att förutse är ju nuläget och hur framtiden ser ut med just nuläget som parameter. Det var inte alltför många som lyckades pricka in att den amerikanska bolånemarknaden skulle haverera och dra med sig hela världsekonomin runt år 2008.

Här trodde man ex på en starkt USA börs hösten 2007. Att den skulle börja rasa var det inte många som förstod då.. Intressant läsning så här i efterhand.

http://www.affarsvarlden.se/hem/analyser/article2547325.ece

Så, det är inte lätt att veta, när man inte allt vet!

Mer om bolånekrisen.....
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Finanskrisen_2007–2008


torsdag 28 januari 2016

Som inte kan förutspå hur morgondagen ska bli?

Tele2 bokslutsrapport för 2015 kom i morse, efter det så gav börsen sin dom... Rörelseresultat före avskrivningar (ebitda) uppgick till 1.337 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2015. Analytikerna hade räknat med ett ebitda-resultat på 1.275 miljoner kronor. Att man även höjer utdelningen till 5,35kr/aktie från 4,85kr/aktie hjälpte inte. Domen var stenhård, dagens handel i Tele2 B aktie slutade på minus 11,4% ( -8,95kr) 70,70kr. Att även utsikten för 2016 var sämre än vad analytikerna förespått gjorde inte saken bättre....Marknaden har ju alltid rätt? Eller....?

(källa: https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2016/01/28/platt-fall-i-tele2.html ).

Imorgon kommer Telia med sin bokslutsrapport för 2015. Känslan jag får där (spekulativ känsla) är att det egentligen inte spelar någon roll, vad Telia kommer med för information i rapporten. Dom kan inte gå vinnande ur börsstriden. Räcker ju med att "någon", och då menar jag inte den "någon" som jobbar på ditt och mitt jobb och alltid förväntas göra saker. Utan någon analytiker tycker eller tror att vinsten ska bli si eller så. Så är risken att även Telia tappar x-antal procent i börsvärde imorgon. Men som sagt jag är bara en glad amatör som inte kan förutspå hur morgondagen ska bli?

onsdag 27 januari 2016

Det var då...

Ericsson och Nordea kom med sina årsrapporter idag. Egentligen gjorde det mig detsamma. Eftersom jag ännu inte äger någon av dom. Men jag ser helst att båda bolagen går bra. Så att svenska indexfonder som har dom som innehav får ta del av ev vinst och utdelningar. Imorgon rapporterar Tele2. Där är jag mer intresserad.

Ericsson var för övrigt den första aktie jag ägde. Runt 1999 tror jag det var utan att kontrollera. Jag bodde för stunden i Stockholm och på min lunchrast stövlade jag in på en SEB bank. Tog en kölapp och väntade glatt på min tur. Väl framme i kassan så förklarade jag att det var aktie köp det gällde. Jag skulle köpa Ericsson B. Kassörs killen tittade lite konstigt på mig när jag sa mitt antal. 10st ska det vara. Han skakade på huvudet och tyckte jag borde göra något annat för pengarna. 10st var i mista laget sa han, Men jag stod på mig. Har för mig att kursen var ca 328kr då. Kan minnas lite fel... Hur som jag höll fast vid min 10st som efter en split blev 40st. Som mest var dom värda totalt ca 9000-10 000kr. Sen sprack IT-bubblan och drog med sig Ericsson ned. Jag höll dock kvar dom i ett par år innan jag sålde dom vidare. Men det var då.....

tisdag 26 januari 2016

...990st kvar!

Månadens pengar överförda till Avanza. 25st Telia för 38,65kr/st inköpta. Eftersom Telia inte gick över 41kr så såg jag en möjlighet att fortsätta köpa på mig dom. Nu är det dock slut handlat i den aktien för ett tag. Såvida den inte går under 35kr. Då får jag omvärdera. Har haft min tveksamheter i vilket mer bolag jag borde ha i min "pengamaskin". Inget mer telecom i alla fall. Valet föll till sist på en av mina favorit aktier att äga. Nämligen HM. Pengarna räckte dock endast till 10st HM för 288Kr/st. Men säger som jag tidigare sagt. Man måste börja någonstans för att kunna komma någon vart. Sen att OMXS30 vände upp och avslutade dagen på + 1,57. Det gör det hela mindre tråkigt. Samt att nu är bara 990st kvar!

(Se Delmål/etapper för ytterligare förklaring).

måndag 25 januari 2016

Längtar redan till 25:e Februari......

Lönen på kontot, check. Det är lugnet före stormen, kontot är som mest maxat nu. Ett lugn som bara ligger och pyr, ettor och nollor som tillsammans bildar en summa. Den summan är idag som allra störst. Imorgon då brakar helvetet lös. 3 överföringar, 1st till sparkontot och därefter vidare till Avanza. Jag vet, borde landa där direkt. Men ibland behövs även sparpengar till annat. Överföring nummer 2 landar på det gemensamma räkningskontot. Där kommer "summan" ligga i ett par dagar innan den ska vidare till bolån och annat som hör till huset. Överföring nummer 3, går till barn-sparandet. Min personliga nedgång har bara börjat, vi är fortfarande bara på dagen efter löning. Så där håller det på och dränerar mitt lönekonto. Den andra varje månad dras min sista räkning och jag kan pusta ut. Längtar redan till 25:e Februari......

söndag 24 januari 2016

Mer tid...

Att räkna ut hur mycket pengar som jag behöver för att kunna avsluta arbetslivet om 10 år. Det var minsann inte så lätt. Allt för många parametrar att räkna med och inte räkna med. Båda barnen bor idag hemma. Om 10 år bor nog ingen av dom hemma. Kanske jag kan räkna med att mat kostnaden därför är lägre då? Bensinen kanske är dyrare, men vi kanske bara behöver en bil? Huslånet är antagligen betydligt mindre, men räntan kanske gått upp? Så att den kostanden inte är lägre? Jag får fundera mer helt enkelt. Man skulle också kunna säga...att jag behöver mer tid....

lördag 23 januari 2016

Mina förväntningar och verkligheten hänger inte alltför sällan ihop....

USA börserna slutade på plus igår. Allt var frid och fröjd, alla var glada. Förutom en viss Dr.Doom. Som säger sig tro att vi har en värre global kris nu än den vi hade i somras (Kina oro även då). Nouriel Roubini som fö Dr.Doom egentligen heter. Säger sig även tro att centralbankerna behöver stimulerar ekonomin, i Kina, i USA och i Europa. Han varnar även för att detta kanske inte hjälper....Han säger en hel del....Har han rätt? Eller vad tror ni?

Källa http://www.di.se/artiklar/2016/1/23/dr-doom-laget-ar-klart-varre-an-i-somras/

(2016-01-22)









När jag investerar smått som stort. Mestadels smått under Januari. Så har jag en förväntan att det ska bli mer pengar än vad jag "stoppar in. Min förväntning är för närvarande ganska låg. Börserna runt om i världen 2016 har inte fått mig att ändra förväntan.. Trots det, vad jag går och förväntar mig eller inte förväntar mig, hänger sällan ihop med hur det verkligen blir....

Idag var jag iväg med min dotters fotbollslag, som jag är med och hjälper till i. Vi skulle spela futsal. Som är en variant av inomhus fotboll, där man spelar efter linjer. Rinner bollen ut över linjen så blir det inspark istället för inkast. Hur som, jag visste att laget vi skulle möta i första matchen, var betydligt sämre än vårat lag. Jag hade därför enormt stora förväntningar på att vi skulle vinna. Men återigen, mina förväntningar och verkligheten hänger inte alltför sällan ihop.....!







fredag 22 januari 2016

Delmål och etapper.

Att planera resa är halva nöjet? Kanske stämmer det mer än vad jag tidigare förstått. Har därför ovan utökat med fliken Delmål och etapper. Jag har nu visualiserat mitt mål lite mer och resan har därför bara börjat.....

Trevlig helg....

Det var då jag tjänade min första miljon!

Har verkligen varit full fart från start idag på Europas Börser. Efter Asien uppgång i natt. Nästan alla verkar vilja köpa för att inte missa något. Antingen är det nu, det sista skriket innan allt vänder ner igen? Eller så har det helt enkelt vänt? Jag personligen vågar inte riktigt tro på vändning än. Men jag är bara en glad amatör. Så vad vet jag? Precis...ingenting med ord.

Lovade att i helgen räkna ut en summa som kan vara nog för att klara mig på. Om jag ska kunna lämna arbetsmarknaden om 10 år. Ju mer jag tänker på det, så inser jag att 10 år inte är speciellt lång tid. Men kan ju inte gärna ge upp efter knappt en månad in i det nya året. Däremot år 2026 skulle jag gärna vilja kunna blicka tillbaka på 2016 och säga. Det var då jag tjänade min första miljon! 





torsdag 21 januari 2016

Det är öken!

OMXS30 rörde sig idag som ett EKG. Måste vara såna här svängningar som en daytrader antingen älskar eller får hjärtinfarkt av? För min egen del så får jag bara gilla läget och åka med upp och ned. Inga inköp kommer heller göras förens lönen är på kontot och alla räkningar är dragna. Sent nästa vecka dvs. Lutar fn åt indexfonds påfyllning samt flera Telia aktier. Har dock inte bestämt mig till 100% på Telia. Beror lite på om kursen går över 41kr/aktie eller inte? Under 41kr så blir det köp annars inte! Dom kommer ju även med sin årsrapport på fredag.. Spännande lär det bli!

Mitt andra aktie innehav Tele2 förväntas enlig börsveckan analys ge en utdelning per aktie på 5,60kr/aktie för 2015. För 2016 förväntas utdelningen sjunka till 3,90kr/aktie samt 5,10kr/aktie för 2017. Även där kommer årsrapporten nästa vecka. Närmare bestämt på torsdag. Även det blir mycket spännande.

 Källa: https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2016/01/20/tele2-en-stabil-utdelare.html

Förresten 26 grader varmt i väst Sahara nu på kvällen. Det är öken!

onsdag 20 januari 2016

Upp som en sol, ned som en pannkaka.

Kreditskulder, räntor, oljepris, dollar, stimulansåtgärder, Kina och Dr Doom.
Bara välja själv, vem eller vilket som är orsaken till nedgången idag på Stockholmsbörsen. Som tur var, så kunde jag inte följa nedgången då jag var på kurs i huvudstaden. Hade självklart inte spelat någon roll, för ned gick det med eller utan min närvaro. En snabb koll på USA börserna nu kvällskvisten, så är det inte mycket bättre. Minus och åter minus. När når vi botten? Imorgon, nästa vecka, nästa månad eller sent 2017. Antar att det finns en hel del "förståsigpåare" som kan lämna en sk "prognos" om när det kan tänkas vända? Det är dock inte allt för ofta dom får stå till svars för sina prognoser? Värre är det för metrologen som får ta skäll för att ha ställt prognosen sol i Tranås. Och det i stället blev moln och regn. Denne får det inte lätt då!

Gårdagens micro inköp som såg så bra ut efter stängning. Med dom vart det idag upp som en sol och ned som en pannkaka.


tisdag 19 januari 2016

Lill fredag..eller?

Vände på varenda sten på mitt bankkonto. För att se om jag kunde hitta något att göra en direkt insättning till Avanza med. Jorå det fanns något att skicka iväg. Gillar verkligen funktionen, så att man slipper vänta en hel bank dag (oftast) innan pengarna är på sin plats. Hur som, så fortsatte jag på min redan inslagna väg. Köpte 20st Telia för 38,58kr/st. När jag ändå hade spenderar byxorna på, så ökade jag även på med hela 32st Rottneros för 6,95kr/st. Givetvis tillkom courtage avgift med 1kr per order. Var som vanligt inga storköp. Även om min plan är tänkt att ta 10 år. Så måste jag nog snart börja fundera på att öka farten med investeringarna. Inser att jag behöver ha en summa jag ska nå! Att jag därefter bryter ned den summan till år och därefter månader. Det får bli mitt helg projekt att räkna ut det. Jag har ett par dagar att fundera..

Imorgon är det äntligen onsdag. Efter lunch så är man på rätt sida om veckan och på väg mot helgen. Onsdag brukar ju kallas för lill lördag. Betyder det då att det idag är lill fredag..eller?


måndag 18 januari 2016

Höga berg och djupa dalar.

Kastade ett getöga på OMX Stockholm 30 idag vid öppningen. Eftersom arbetsbördan på mitt jobb går i vågor. Kan jag ibland ostört följa hur börsen och dess aktiekurser rör på sig under en dag. Hade stora förväntningar att en vändning skulle vara på gång. Även om vissa experter ser tecken på att 2016 redan kan vara ett förlorat år. Förlorat för vem? För mig som får möjlighet att köpa in mig billigare? Eller för dom pensionärer som bara ska ta sig igenom det här året, innan dom kan dra sig tillbaka och norpa på sina pengar från bla PPM?

Det är lite tudelat det här med att investera. Å ena sidan vill jag att mina pengar ska växa. Å andra sidan så är mina investeringar långsiktiga. Så för mig som inom ett par månader blir 40. Så är det inte hela världen att det mesta pekar rakt ned nu. Fast idag dansade OMX Stockholm 30 både upp och ned. Lite synd är det då att USA börserna har stängt pga någon helgdag. Annars kanske vi kunde fått någon slags fingervisning om trenden imorgon? Eller blir det höga berg och djupa dalar även resten av veckan....?

OMX Stockholm 30 slutade idag svagt uppåt, + 0,06.


Viktiga rapport datum.

Bokslutsrapporter för 2015.

Tele2  2016-01-28 (07:00)
Telia   2016-01-29 (07:00)

Min förväntade utdelning.

Tele2 4,85kr /aktie, 100st totalt 485kr.
Telia  3,00kr /aktie, 455st totalt 1365kr.

Totalt: 1850kr.

Som ovan beskriver så är detta min förväntade utdelning. Tele2 känns stabil men hur vida Telias nedskrivningar av 7,2 miljarder för fjärde kvartalet. Kommer påverka min förväntade utdelning har jag ingen aning om. Började köpa Telia just för utdelning på 3kr.

29/1 kl 07:00 vet vi mer...Spännande!


Källa: http://www.di.se/artiklar/2016/1/14/telia-gor-nedskrivningar-pa-73-miljarder/

söndag 17 januari 2016

Våga drömma stort eller smått...

Vissa drömmer om att få åka iväg på semester till något exotiskt resmål. Kanske Thailand, Seychellerna eller varför inte Australien. För vissa blir det aldrig något mer än en dröm. Andra spar i flera år och gör avkall på annat för att kunna realisera drömmen. Man kan själv välja att drömma stort eller smått. Har haft en dröm under några månader nu. En dröm som inte alls ter sig omöjlig. Jag vill äga 1000st HM aktier för att kunna ta del av den årsvisa aktie utdelningen. Som fn är på 9,75kr/aktie. Detta skulle i så fall ge mig årligen 9750kr rakt ned på det ISK konto jag skulle ha dom i.

HM aktiens kurs slutade i fredags på 276,70. För att ha råd med 1000st skulle jag alltså behöva hosta upp 276,70 × 1000 = 276 700 kr + courtage avgift. Det i sig är en summa jag fn inte har. Men att köpa mindre poster för att nå min dröm, det mäktar jag i alla fall med. Det är inte långt kvar till löning nu. Kanske jag kan börja drömma stort genom att börja smått?

fredag 15 januari 2016

Fortsatt nedåt!

Stockholms börsen fortsatte med sitt tjurande idag. Totalt är den ned ca 10% 2016. Man kan ju börja undra om det aldrig ska vända upp igen? Förr eller senare vänder det givetvis upp. Men när? Inte kul att se fonderna och aktierna tappa i värde.

Finns säkerligen en hel köpvärda aktier nu? Dessvärre är krigskassan fortfarande noll. Känns långt kvar till lönen den 25:e. Kan bara hoppas det inte blir några oförutsedda utgifter under februari. Januari bjöd dock på ett besök hos Mekonomen som vi inte hade räknat med. Bilbatteri byte nämligen.


torsdag 14 januari 2016

Kall kallare kallast...

Precis innan jag klev ur bilen  hemkommen från jobbet. Kollade jag ute temperaturen i displayen. Minus 17 grader. Blir säkert kallare dom närmaste timmarna. Vem kan då gynnas mest av vädret som är nu? Antagligen el-producenterna. Går att nämligen att läsa på di.se  (http://www.di.se/artiklar/2016/1/14/koldknapp-trissar-upp-elpriset/) att spott priset på el förväntas öka med 60% jämfört med föregående månad. Jag förväntar mig nästan att någon av reaktorerna snart behöver tillsyn, reparation, prov-stopp, årligt underhåll. Allt för att spott priset att fortsätta tuffa uppåt. Staten behöver säkerligen mera pengar så varför inte låta vattenfalls reaktorer få vila lite Hur elbörsen Nordpool fungerar ger jag tyvärr inte mycket för. Känns ibland som om priset på el och olja styrs lika mycket av tillgång och efterfrågan som av spekulation..? Men jag är bara en glad amatör så vad vet jag? Att olja och el blivit billigare dom senaste åren gillar jag dock starkt...

onsdag 13 januari 2016

Nästa Fingerprint?

Äger som tidigare sagt inga aktier in Fingerprint. Skulle heller aldrig våga mig på att chansa och köpa på mig några nu heller. Aktien har inte haft något roligt 2016. Ned ca 30% hitills i år. Men den aktie som blir nästa kursraket skulle jag gärna vilja äga. Idag steg nämigen Soltech Energy Swedens aktie med ca 64%. Slut kursen blev 10,85kr. Kan det bolaget bli nästa Fingerprint?


Läs mer om på bolaget på
http://www.soltechenergy.com/sv/

Äger inga aktier i bolaget......

tisdag 12 januari 2016

Rottneros när motivationen saknas....

Bara tisdag och all motivation bara försvann. 10 års planen känns väldigt väldigt långt borta nu. Eller snarare utgången av den. Ett av glädje ämnena under dagen såg länge ut av vara Stockholmsbörsen. Men efter ca 15:30 började den till mitt stora förtret att vända nedåt. Slutade dock på lite plus.... 0,19%.

Mitt Avanza konto är nästan helt tomt på kontanter att handla för. Trots det kunde jag microhandla 3st Rottneros aktier..Alltid något när motivationen är körd i botten. Missförstå mig nu inte. Jag köper i stort sett aldrig saker/kläder till mig själv. Vilket min fru påpekar med jämna mellanrum..Köpet var alltså inte ett tröstköp!

Rottneros är en global producent och leverantör av pappersmassa för den öppna markanden. (Saxat från Avanza).

måndag 11 januari 2016

Telia eller 178,60 kr ?

Som tidigare påpekats saknar jag en krigskassa. Hade jag dessutom varit singel ogift utan barn så hade det varit lättare att spara ihop till en krigskassa. Men nu är ju sanningen att jag är gift och har barn. Var nämligen precis och handlade på ICA. 178,60 kr gick kalaset på. Kvarg, pasta, flytande honung mm. För dom pengarna hade jag kunnat få ca 4st Telia till dagens slut kurs på 39,97 kr. OK det är inte en stor post....Men en början på en miljon iaf....

söndag 10 januari 2016

Telia och Ncell...

Självklart spetsar jag mina öron extra i dom aktier jag själv har intressen i. Dagarna innan jul släppte Telia ett pressmeddelande om att dom säljer sitt innehav i den Nepalesiska operatören Ncell. Som enligt uppgift uppgick till 60,4%. Priset skulle vara på ca 8,8 miljarder svenska kronor. (Källa http://www.svd.se/telia-saljer-i-nepal/om/mutmisstankarna-mot-telia).

Vid ungefär samma tillfälle lyssnade jag på ekots ekonominyheter. Dom hade ställt frågan till två st analytiker som representerade varsin bank. Om vad dom trodde om vart pengarna från försäljningarna skulle gå. Den första analytiker trodde att Telia skulle lägga pengarna på att betala av lån. Då det nu fanns ett ypperligt läge för det. Det intressant i det hela var vad analytiker nummer två trodde. Han tyckte att telia skulle dela ut pengarna till sina aktieägare. Eftersom staten var i stort behov av pengar nu. (Antar att han menade flyktingkrisen.(Källa http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=178).

Var och en får dock dra sin egen slutsats om detta. Men intressant kommer det bli när Telia 2016-01-29 kommer med sin årsrapport....

fredag 8 januari 2016

Inget mål utan delmål...

OMX Stockholm 30 idag -0,62%. Kunde ha varit lite bättre men kunde likaväl varit sämre. Raset i Kina är tillfälligt stoppat. Kan ha att göra med att det nu inte finns någon restriktion på hur mycket minus den Kinesiska börsen får gå ned...Undrar jag om det verkligen stämmer? Finns säkert någon hemlig information som vi inte får veta någon om just nu.... Den som lever får se...?

Inget mål utan delmål... Måste ha några delmål. Första delmålet blir att spara ihop till en krigskassa. Nästa gång börsen får för sig att gå ned med ett par procentenheter så ska jag vara redo. Exakt hur mycket som behöver finnas in den så kallade krigskassan låter jag vara oskrivet tillsvidare. Men den ska vara större än vad 1st telia aktie kostar idag...

Bra att veta...
OMX Stockholm 30 - Stockholmsbörsen
Index över de trettio mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

torsdag 7 januari 2016

Tack Kina...

Kinesiska börsen stängde efter att spärren aktiverats. Dvs Efter att ha backat 7% så var det tack och godnatt för den här gången. OMX stockholm 30 följde med ned och stängde på minus 2,16. Nu kan man dock läsa på di.se att Kina skrotar spärren....Känns lite som att den Kinesiska staten försöker kontroller marknaden lite väl mycket. Återstår dock att se hur det går. Hur som fick jag idag tag på hela 1st Telia aktie för 38,43 kr. Varför bara 1 st? Jo hade bara 68kr på Avanza samt att jag ville testa courtage för 1kr affären! :-) Ja det funkade....

onsdag 6 januari 2016

Dag noll och lite mer...

Som så många andra så har jag bla hos Avanza en bevakningslista på aktier och fonder. Den börjar dock bli för lång så jag borde dela upp den i flera olika listor. Dvs fonder och aktier mm för sig. Hur som på listan finns 1st bevakning jag önskar jag gått in i.... Nämligen Fingerprint. I februari/mars 2015 låg kursen på ca 30-33kr. Igår stängde den på 547 kr. Det är ingen dålig uppgång. Kan bara gratulera till dom som hade mod och råd att gå in i den aktien tidigt. I dagsläget skulle jag dock aldrig våga mig på att köpa den. Men det är jag det. Kan ju alltid undra om 2016 får en likadan raket?

(editerat)

Råkade ramla på denna artikel som jag helt missat och läst först idag. Otroligt häftigt!

Fredriksson tjänade 95 miljoner på Fingerprint

Dag noll..

Jag har redan ett sparande som varit igång ett tag. Men det var först förra året när jag började spara mina fonder i ISK. Som jag började försöka spara lite mera. I nuläget har jag 2st ISK fondkonton som jag kommer redovisa här på bloggen. Ett hos Avanza samt ett hos SEB. Innehaven ser ni under fliken innehav.

Varför har jag då valt som jag gjort? Två av Indexfonderna hos SEB är Utd fonder. Vilket betyder att fonderna kommer dela ut pengar direkt på mitt ISK konto. Förutsatt att det blir någon utdelning. Förra året kom dom pengarna in på kontot i maj. Så det är ett par månader kvar. När och om dom kommer in så kommer jag återinvestera dom pengarna. Den tredje fonden är SEB Europa Index Lux. Någon gång måste vändningen för Europa komma....

Avanza är lite mer komplicerat..Om vi börjar med fonderna... Så fanns det en tanke att det skulle vara indexfonder men Carnegie Emerging markets smög sig in. Mest för att det kändes som en spännande fond att investera i. Vart lite som en kalv på grönbete när jag till sist fick mitt Avanza konto. Fanns så mycket spännande att köpa.. Nu får man inte ge råd men.. ett tips kan vara att göra tvärt emot vad jag gör... Så går det nog bra i slutändan! Den andra fonden är Länsförsäkringar Tillväxtmarknad index. Åtminstone en indexfond, vänder någon gång där med. Kan tyvärr inte ge ett djupare svar än så.

Aktierna är det enklare att förklara. Tele2 delar ut samt Telia likaså. Dock inte klart ännu. Brukar avgöras vid årsstämmorna hur mycket som varje aktie ger. Så inom kort bör jag veta det.