torsdag 28 april 2016

Fast helt säker kan man nog aldrig vara?

När vi köpte hus i mitten av 2005 hade huspriserna precis börjat röra sig uppåt. Som tur var vart det knappt någon budgivning. Även fast jag noga läst i genom driftkostnaderna. Så var jag livrädd dom första månaderna att vi skulle få skyhöga elräkningar. I början av hösten var det inte speciellt varmt inomhus, bara ca 17 grader. När Anticimex gjorde inspektionen inför tecknande av deras trygghetsavtal. Som är ett komplement till villa försäkringen. Så passande jag på att fråga hur kallt man kunde ha inomhus innan det vart risk att huset tog skada? Svaret jag fick var under 16 grader inte kallare. Jag höjde värmen när han gått.Samma höst såg jag ett avsnitt av lyxfällan på TV3. Där dom medverkande precis som vi hade köpt en villa. Precis som vårat hus hade dom även krypgrund. Deras var dock mögelskadad och skulle kosta massor att ordna till. Samt att dom i vanlig ordning shoppade för mycket och hade smålån till höger och vänster. Efter programmet började jag genast oroa mig mögelskadad grund och att jag skulle dra på mig lån och krediter. Givetvis hände inget av det.

Idag nästan 10 år senare går jag fortfarande och väntar på att varmvatten beredaren ska ge upp. Det är jag rätt säker på kommer ske, en inte all för vacker dag. Det jag däremot inte tror kommer hända. Är att vi hamnar i Lyxfällan! Fast helt säker kan man nog aldrig vara?/Lyxalitemera
onsdag 27 april 2016

Eller så behövs bara mera tid?

För att komma till målet måste man vara fokuserad. Tänka bakåt hörde jag något om idag. Se sig själv vid målet och därifrån tänka sig bakåt. Hur man tog man sig till målet steg för steg? Kanske är jag lite för ofokuserad nu och därmed gör dåliga investeringar? Går kanske lite för mycket på känsla istället för hårda fakta? Kan vara värt att tänka igenom alla köp en, två och tre gånger nu.

OMXS30 är nu nästan på samma nivå som i början av Januari. Väntan mot nästa utdelning dröjer heller inte allt för länge nu. (H&M i början av sköna Maj). Sen väntar ytterligare några mindre utdelningar i slutet på månaden för att avslutas med Rottneros. I juni är det soptomt på utdelningar. Det är något att sätta upp som mål. Att hitta en stabil och bra aktie som delar ut i Juni!?
På tomtens baksida intet nytt. Vilket egentligen betyder, att det nästan är lika mycket löv kvar där som förra veckan. Nästan i alla fall. Gjorde en insats för att rensa skallen efter jobbet. Men det hjälpte precis ingenting. Visst, det försvann i alla fall en och en halv lövhög. Men det återstår fortfarande fler än vad jag skulle vilja. Samt att jobbets töcken hängde sig kvar. Gick istället in och tände en brasa. Braskaminen är faktiskt en av min bättre investeringar. Osäkert om den har betalat sig själv än. Men huset behöver inte värmas lika hårt från hösten till våren. Då vi eldar istället för att höja värmen när det börjar bli kyligt inomhus. Finns en baksida med det dock... att klyva ved! Men även där är jag lite ofokuserad just nu. Kanske skulle läsa en bok? För att se om det hjälper för att fokusera lite bättre? Eller så behövs bara mera tid?
/fokuseralitemera

tisdag 26 april 2016

Det får tiden utvisa!

Köper jag en fond så vill jag gärna att ordet index finns någonstans i fondens namn. I alla mina SEB fonder som jag spar kontinuerligt i, så finns index med någonstans. Bortsett från mitt svarta får "Carnegie Emerging Markets" och det är en historia i sig. Men om man velat pricka precis rätt fond så här nästan fem månader in i 2016? Så skulle man valt en fond som har ordet "Gold" i fondnamnet. För i fyra av dom fem bäst presterade fonderna under 2016 hos Avanza så hittar man just ordet "Gold".Bäst i år har fonden Franklin Gold & PM A Acc USD gått med sina plus på hela 55,58%. Tråkigare är det dock om man haft den sen 2011. För då ligger fonden istället på minus hela 49,54%. Men köpte man den i år? Så är man nog rätt nöjd. Förvaltningsavgiften ligger på 1,50%. Kanske värt om man som sagt köpt fonden i år. Hade jag själv haft den sen fem år tillbaka, så hade avgiften verkligen inte varit motiverad. 

Gemensamt för dom fem bäst presterande fonderna är just att dom alla har en negativ utveckling totalt över fem år. Vilket visar hur svårt det är att just pricka rätt fond. Det som ena året kan vara en kanon investering kan nästa år istället vara helt åt skogen. Men fondspar man kontinuerligt över tid så får man vara med om både upp och nedgångar. Vilket troligen kommer löna sig ju längre man spar. Jag spar för minst 10 år framåt. Om det räcker för att nå mitt mål? Det får tiden utvisa!

Vart lägger du helst pengarna i aktier eller fonder?


/investeralitemera  

måndag 25 april 2016

Vilket inte är helt optimalt!

Av bara farten så var dagens köp avklarade. Det vart dock inga Ericsson. Även om aktien börjar komma ned i nivåer, som även jag kan tycka gör den köpvärd. Så vart det vart istället 10 st Tele 2. För att öka på utdelningen som kommer om en månad. Bra eller dåligt lär visa sig längre fram. Känslan jag har är dock att telekom branschen har en mycket spännande framtid till mötes. Men som så många gånger sagt förr. Jag är blott en amatör så jag kan omöjligt veta vad som är rätt eller fel?Sen fyllde jag även på med 33 st Telia. Inte helt oväntat med andra ord. Som jag skrev igår så kryper jag sakta fram emot 1500 st. Totalt är det nu 600 st. Så jag har inte nått halva antalet än. Men det går i alla fall framåt. Tankarna jag får när jag tänker på att det är nu 900 st aktier som fattas, är oj oj oj vad många det är kvar tills delmålet är nått!

Nu får jag nog låta det gå några dagar tills jag funderat lite och dubbel kollat att det finns pengar kvar till någon annan investering. Har mina SEB fonder som jag väldigt gärna skulle vilja fylla på lite i alla fall. Men det bör gå ett par dagar så det inte dyker upp något som verkligen måste betalas med kort varsel. Bufferten lyser nämligen fortfarande med sin frånvaro. Jo jag vet, man bör ha någon slags buffert. I mitt fall fungerar investerings pengarna som sättas av från lönen varje månad. Som en slags buffert. Vilket inte är helt optimalt! 


/investeralitemera

söndag 24 april 2016

Jag får därför fortsätta krypa mot målet.

Det är tortyr när den 25:e infaller på en måndag. Att sitta och längta sönder en hel helg. Bara för att man vill att det ska bli måndag och löning. Det känns helt enkelt inte helt rätt. Men nu är det så. Demonen i mig här redan börjat planera vart inköpen ska göras. Tyvärr är den inte konsekvent alla gånger. Ena stunden viskar den mera Tele2... är ju utdelning snart. För att i nästa stund viska... det är köpläge i Ericsson nu, du har ju väntat på det! Men när det är tomt på kontot så spelar det ingen roll. Jag behöver då omedlebart inte ta ställning till vart kommande insättning på Avanza ska fördelas.

Mycket av förra veckan kretsade i min värld runt Telia. Att det var utdelningen tror jag få som följer bloggen missade? Har ju även satt ett mål att få ihop 1500st Telia aktier. Dock är takten jag fyller på med väldigt låg. Men det är den verklighet jag har att anpassa mig till. Jag får därför fortsätta krypa mot målet.

/investeralitemera


onsdag 20 april 2016

Finns det någon sån gräns?

Att köpa fonder med så låga förvaltningsavgifter som möjligt är självklart att rekommendera. Men hur ska man då göra om man då vill in i en marknad där fondavgifterna är allt utom låga?

Rysslands börsen har trummat på bra det här året med en uppgång lite över 20%. Hur vida den kommer fortsätta uppåt eller inte har jag ingen aning om. Men om jag skulle få för mig att köpa på mig lite Rysslands fonder. Så är det första jag skulle kolla på hur bra fonden ifråga gått, jämförelsevis mot andra liknande fonder.

Hos Avanza gör jag en fondsökning på Ryssland och får upp 10 st olika fonder. Den som gått bäst i år är "SEB Rysslandsfond C", +15,53 %.(2016-04-18).


Bra, då kollar jag upp vilken avgift man vill ha av mig för att ta hand om mina pengar.
SEB tar ut en förvaltningsavgift på hela 2,00%. Samt att minsta köpbelopp är på 200 kr. 2,00% är lite för högt för mig så jag får nog passa på den.

Kan det vara så att SEB tar mycket mer i förvaltningsavgift jämfört mot dom andra förvaltarna?
Svar...Nej.


Det visar sig att den minst dyra förvaltningsavgiften får man hos Nordea och deras "Nordea Rysslandsfond". Där vill man ha 1,75 % för att förvalta mina pengar. Vilket jag heller inte tänkte betala. Visserligen har fonden gått plus 13,05 % i år men ändå. 1,75%.

Ja hur ska man då göra om man verkligen tror på Rysslands börsen etc och inte vill betala höga förvaltnings avgifter? Jo man kan kolla upp om fonden är en PPM fond? Om vi går tillbaka till "SEB Rysslandsfond C". Så kan man i alla fall hos Avanza läsa sig till att den har ett PPM-nummer. Sen kan man logga in och kontrollera vilken avgift fonden får hos Pensionsmyndigheten?


Där visar det sig att fondavgiften är på bara 0,48%. Vilket passar mig väldigt bra. Där skulle jag kunna tänka mig köpa fonden.

Vart går gränsen för dig vad en fond är värd att betala för i avgift? Finns det någon sån gräns?


/investeralitemeraTittar man på mitt egna innehav, så har jag en fond med väldigt hög avgift enligt mig. Den kommer inte bli långvarig. Så fort den går plus minus noll så ryker den.


tisdag 19 april 2016

Så då ser det ganska ljust ut nu.

Äntligen Tisdag och Telia utdelning. Som jag har väntat och väntat sen mina första inköp. Totalt 850,50 kr fick det gamla Televerket snällt skicka in på mitt Avanza konto. Bollen är nu i rullning, pengamaskinen levererar. Jag sträcker fram mössan och bugar tacksamt. I oktober kommer nästa utdelning. Förhoppningsvis äger jag ännu flera Telia aktier då.

Planen var ju att låta pengarna rulla vidare in i Tele2. Mycket riktigt så fick det bli 10 st av aktien. Så nu får jag glatt väntat tills 31 Maj för att ta del av deras utdelning.

Totalt har jag nu i år fått 958 kr i utdelning. Ett av mina delmål att är nå 5000 kr på ett år. Kan bli aning svårt att nå i år. Men jag kämpar på så får vi se vart det landar. Jämfört med förra året då jag inte ägde någon aktie som delade ut. Så då ser det ganska ljust ut nu.
/investeralitemera

måndag 18 april 2016

Eller så är det min ålder som tar ut sin fulla rätt?

Känns som förra veckan och helgen var en enda lång transportsträcka. Till Telias utdelning imorgon. Eftersom det här blir min andra utdelning från pengamaskinen, så är jag numera lite varm i kläderna. Vet att pengarna kommer ligga där och vänta imorgon när jag loggar in på Avanza runt 08:00. Redo att investeras i nästa aktie eller fond som får maskineriet att rulla vidare mot en tidig pension! 

Vet redan nu vart dom ska stoppas. Planen är att köpa några fler Tele2, som fö delar ut 31 Maj. Men inget är hugget i sten. Men tror ändå att det är bra att så en tanke om det. Annars är risken stor att jag bara tar något annan aktie av bara farten. Hela idén med bloggen är ju trots allt att få lite pli i mig. Så att det ser ut som att det i alla fall finns en liten tanke bakom köpen. 


Spenderade fredagen och helgen åkandes båt.
Kryssning för att fira min far som fyllde 70. Trots att resan var lugn och inte alls speciellt sena kvällar. Så är jag mentalt slut idag. Kanske fick jag en dos av hur det är att vara pensionär. Eller så är det min ålder som tar ut sin fulla rätt?


/invezteralitemera..zzzz

torsdag 14 april 2016

Bättre än snittet?

Trots börsuppgångarna dom senaste dagarna, så lyser det rött rött i mina depåer. Är minus vart jag än tittar. Långsiktighet är dock ledordet. Men det finns faktiskt en depå som det inte är genomgående rött i. En depå som faktiskt fortfarande totalt visar på plus. Mitt PPM sparande är faktiskt på plus. Även om det i år gått lite trögare.

Igår kunde man läsa hos Avanza att dom PPM sparare som inte gjort ett aktiv val hade fått en genomsnittlig avkastning på  9%. Medans dom som valt att låta en förvaltare sköta ens PPM bara hade fått en genomsnittlig ökning på 3,8%. Det är ju katastrof dåligt. Man vill väl gärna tro att folk som ändå har som jobb att förvalta pengar dagligen, skulle kunna prestera lite bättre? Finns säkert undantag bland förvaltarna som visat riktig bra procentuell ökning!?

Källa: https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2016/04/13/samst-ppm-facit-hos-forvaltarna.html

Hur har då mitt egna PPM förvaltande gått? Jo riktigt bra! 12 % i snitt sedan starten. Vilket betyder att jag har förvaltat pengarna bättre än dom som inte gjort något val i alla fall. Men ska sanningen fram. Så gick jag mer eller mindre "all in" under 2015 i en Turkiet fond som gick urstarkt. En chansning som lika väl hade kunnat gått käpprätt åt skogen. Men ibland lyckas man pricka rätt.
/investeralitemera

tisdag 12 april 2016

Blir nog trots allt bra till sist!?

Äntligen min första aktieutdelning. Eftersom jag aldrig varit med om det förr. Så undrade jag givetvis när pengarna skulle sättas in på kontot. Men när jag loggade in på Avanza i morse så låg det 107kr för mina 10st Swedbank aktier där. Hur kul som helst. Tänkte låta dom få ligga på ISK kontot ett tag till innan jag återinvesterar dom. Behöver fylla på med lite mer pengar först.
Så kom då samtalet som jag gick och väntade på hela dagen. Vilket rum skulle vi få på resan i Juli. Tjejen som ringde upp var väldigt artig och började med att be om ursäkt för att det hade dröjt. I min värld var det verkligen inget dröjsmål höra av sig dagen efter helt ok. Hur som, hon förklarade att hon kontrollerat om vi inte kunde få ta det sista större rummet? Vilket vi givetvis skulle få ta. Utan någon extra kostnad. Hmm låter ju för bra för att vara sant tänkte jag. Men.... sen dröjde det 10 min så ringer hon upp igen. Förklarade då att vi mycket riktigt skulle få det större rummet men till priset vi hade hade först innan dom nedgraderade oss. Hmm... kände bara...ok...orkar inte krångla. Så vad skulle då rummet numera kosta? Jo 500 kr per person. Vi är 4st som ska bo. Så 2000 kr extra skulle det gå på. Så från att ha nedgraderats till ett mindre rum till att ha uppgraderats till större än vi hade från allra första början. Till att betala 2000 kr till eller...? Blir inte klok på hur jag än tittar på priset/specen.. Vem är vinnaren här? Familjen eller resebolaget. Känner inte mig som en vinnare just nu. Även om jag försöker se ljuspunkten i det hela. Blir nog trots allt bra till sist!?


/betalalitemera


måndag 11 april 2016

Lagen om all.....

Tror inte på ren och skär "otur". Det har jag förklarat tidigare. Ibland går det emot och ibland går det bra. Aktieköp kan gå åt båda håll. Men om man är insatt och påläst så vill jag gärna tro att man kan ta beslut som kan gynna en i längden. Visst sen finns det saker man aldrig kan räkna med. En jordbävning som ödelägger företagets fabrik och dess aktie rasar. Vilket i sin tur får konkurrentens aktie att öka pga att dom nu får sälja mer?

Det löste sig med bilen. Vi slapp betala mer för det dom "lagade". Nu ska måste universum rätta upp det! För det får inte gå för bra för någon. Om man nu tror på sånt?

För ett par dagar sen kom ett mail från resebolaget.Våran resa hade ändrats. Tydligen något med renovering etc på hotellet. Man ombads kontrollera om rumstypen stämde. Hade på sig att återkoppla med synpunkter till den 22/4. När mailet kom stämde rumstypen. Idag gör det inte. Resebolagets kundservice och jag var överens om att familjens rum hade nedgraderats. Så återigen är jag i händerna på ödet. Får vi ett uppgraderat rum till samma pris? Eller kan vi uppgradera och betala mer. Eller ha kvar det rum vi tilldelats? Vet vad några av er tänker! Men boka av resan välj något annat resmål och hotell! Det är tyvärr inte ett alternativ, då vi reser tillsammans med släkten. Så nu väntar jag på att dom ska kolla upp vad som kan eller inte kan göras för mig och våran resa? Det här är vad jag kallar lagen om all djä.....!

Källa: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Murphys_lag


Fortsättning följer....
/resalitemera

lördag 9 april 2016

Men jag jäktar långsamt!

Vi fick ett bra avslut på veckan när OMXS30 steg 2,56% i fredags. Lite återhämtning på kontot i alla fall. Nästa vecka har jag min första aktieutdelning. Swedbank delar ut 10,70 kr/aktie. Vilket på tisdag ger mig hela 107 kr, bättre än noll. Många bäckar små som det heter.

Efter att fått ställa in mitt utvecklings/lönesamtal så fick jag till ett nytt i fredags. Hade strategin klar. Dock gick den lite i baklås. Då företaget jag jobbar för följer en matris där man tilldelas poäng enligt vissa kriterier. Självklart så är den viktad så att det är väldigt svårt att få full poäng på dom olika kategorierna. Fick ihop hyfsade poäng, men det var jag knappast ensam om. Efter poäng sammanställningen så gick vi raskt över till lönesamtalet. Jag fick lämna synpunkter som min chef antecknade ned. Det kändes dock som ett spel för galleriet. Tror att den %-sats höjning som ges inte kommer att vara speciellt hög. Men det kommer inom någon månad visa sig. Min chef försökte även pracka på mig ytterligare arbetsuppgifter. Inte speciellt lockande i mitt fall. Speciellt inte när det innebär mer jobb utan extra lönepåslag. Lovade tänka igenom förslaget samt att jag nämnde att jobbet redan idag suger "livsgnistan" ur mig. Därför var det inte allt för lockande med mer jobb.

Jag är mentalt redan på väg bort. Gäller bara att någon som fått min CV nappar. Det i sig kan vara en utdragen process. Men jag jäktar långsamt!/investeralitermera

torsdag 7 april 2016

Så till sist handlade det inte om tur eller otur!

Ibland är vägen mot målet allt utom rak. Så skulle det då äntligen  avgöras. Vilken garanti bilen som krånglat så in i bomben dom senaste veckorna har? 5 eller 7 år? Till att börja med så var det fel servicebok i bilen. Vilket tidigare ställt till det för oss, då vi beställt vinterdäck. Vi fick fel dimension som gjorde att vi fick vänta ytterligare flera dagar på att rätt däck skulle levereras. Men det besked som frun till sist fick, var att dom inte kunde hitta vilken garanti som det egentligen gäller för bilen. Detta gjorde till sist att dom gjorde det enda rätta enligt mig. Dom lät oss slippa betala för det dom "bytte ut/lagade". Stort tack för det! Eller som verkstaden själva sa... - Vi låter det här vara.... 

Ibland har man tur... Kunde lika gärna gått åt andra hållet och vi faktiskt fått betala dom ca 5700 kr som ingreppet skulle kostat. Sen å andra sidan kunde man ju hävda att eftersom det tydligen gick på garantin. Borde vi inte fått tillbaka dom ca 2600 kr som vi betalade första gången innan påsk? Kan man kalla det otur? Nej, jag är mest glad över att det löste sig så som jag hade hoppats. Så till sist handlade det inte om tur eller otur!

Nu håller vi bara tummar och tår att bilen verkligen är lagad och inte stannar något mer....Samt att nu kanske det blir en slant över att investera med den här månaden. Men vad vet jag?


/investeralitemera

onsdag 6 april 2016

Tur? Kanske...

Små saker som förändrar. Ett ord som tolkas olika. Eller ren otur?  Nu tror jag inte riktigt på att man bara drabbas utav otur. Visst kan man ha lite oflyt ibland. Men att drabbas av "otur".... Jag babblar, jag vet... vad menar jag då?

Frun skulle precis få nyckel till bilen. Verkstadskillen sträcker över den. Då ställer hon frågan. Den som jag bävat över sen vi lämnade in bilen första gången innan påsk. - Hur mycket går det här nu på!?.... (konst paus)......

Verkstadskillen säger först inget men ger nyckel... - Det går på garantin... Äntligen familjen vs märkesverkstaden 1-0... Otur ta dig... vi har fått tur.....

Där i ca 3,5 sekunder är fruns känsla... åh garantin funkar...så bra!

Problemet är att just i det ögonblicket går verkstadskille nummer två förbi och hör allt.. Varför gick han just där och då förbi? Otur? Hur som, han börjar propsa om att 7 år minsann inte gäller alla bilar.... 

Historien kan göras lång, oändligt lång. Kortfattat, vi har ännu inte betalat. För dom vet inte om våran bil är såld med 5 eller 7 års garanti. Otur? Kanske? Tittar man på tillverkarens hemsida så är bilen troligen såld med 5 års garanti. Med tanke på att den köptes 2 mån innan dom införde 7års garanti. Imorgon ska frun tillbaka då ska det vara klart vad som gäller!

Kan tycka efter alla problem vi haft! Så tar dom det som ett garanti jobb och gör oss till en nöjd och glad kund...Tur? Kanske...

Fortsättningen följer.....

/investerainteallsnumera

tisdag 5 april 2016

Risken är överhängande att vi åker på och får betala en gång till.

Super surt på börserna världen över idag. Fanns tydligen många orsaker till att var sur idag. Var det inte dålig statistik från Tyska industriorder så var det Oljepriset. Eller så var det något annat som inte föll investerarna i smaken? Listan kan göras lång. Inte ett index som kunde visa blåa siffror. Rött var tydligen färgen för dagen. Rött är färgen för eld och blod. Kan även associeras med energi, krig och fara mm. Lämnar det fritt till var och att göra sin egen tolkning...

Källa: http://www.di.se/artiklar/2016/4/5/europa-borserna-pressades-av-oro/

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%A4rgsymbolik
Äntligen en livstecken från "bilverkstaden". Bilen lever...den lever.. Eller ja..det var kanske inte riktigt vad dom sa. Därav problemet. Dom ringde frun när hon stod som sämst till på sitt jobb. Kunde därför inte höra exakt vad dom gjort för "mirakelkur" på bilen. Men hur som, den ska hämtas ut imorgon. Inte heller vet vi vad det kommer gå på. Har ju redan betalat för att dom "fixat" felet en gång redan. Risken är överhängande att vi åker på och får betala en gång till. Fortsättning följer....

/repareralitemera

måndag 4 april 2016

Så blir du rik. Det inte helt OK sättet!

Herr Penga-skägget tipsar. Så blir du rik. Det inte helt OK sättet!

1. Flytta aldrig hemifrån. Bo hos dina föräldrar. Se bara till att du slipper betala för mat och husrum. Finns massor av pengar att spara där.

2. Gå runt i grannskapet och knacka dörr. När någon öppnar så frågar du efter pantburkar. Säg även att pant pengarna ska gå till något flicklag. Men tjejerna som skulle följa med dig, är sjuka för dagen. För att det inte ska verka alleles för uppenbart att det är du som ska ha pengarna.

3. Be om veckopeng av din föräldrar trots att du har ett jobb. Finns en hel del sköna slantar som kan komma in där om du lyckas övertala dom? Kostar inget att försöka!

4. Låna din föräldrars bil till jobbet. När det är dags för att tanka. Så ber du helt enkelt om föräldrarnas tankkort. Så slipper du även pröjsa för soppan!

5. Bajsa borta. Gärna på jobbet, så spar du in lite papper. Som du antagligen inte betalar för. Eftersom du bor hemma hos dina föräldrar.

6. Skriv in att du jobbat övertid på jobbet. Fast du egentligen är hemma och tar det lugnt i soffan.

7. Sälj saker som du inte använder. I det här fallet dina föräldrars saker. Allt från gräsklippare, soffa, fåtölj mm. Finns det mer än 1st TV så sälj den. Dock inte den du använder dig av.

8. Hyr ut något av din föräldrars rum? Kanske deras sovrum. Dom kan om årstiden inte sätter stopp tälta på gräsmattan.

9. Sälj huset. Om din föräldrar bor i hus? Anlita en mäklare och sälj huset. Har du tur köpte dom huset för många år sedan. Bolånet kan därför vara helt avbetalt. Mer stålar till dig. Nu har du visserligen ingen stans att bo? Men du kanske fått loss 1-2 miljoner kr? Det räcker väldigt länge i ex Thailand. Du kan således gå i förtidspension.


/Herr Penga-Skägget


söndag 3 april 2016

Har dock ingen större förhoppning om det!

När man läser på olika bloggar etc om hur man blir rik? Så kommer oftast förslaget. Äg ingen bil. Om du måste åka bil till jobbet? Så se till att flytta närmare. OK...kanske funkar om du har möjlighet att åka tunnelbanan etc till jobbet och inte behöver någon bil. Eller kan cykla eller gå till jobbet. Har du dessutom familj så är det inte "bara" att flytta närmare jobbet. Din bättre hälft kanske då i sin tur får längre till jobbet. Om ni nu inte jobbar i samma stad eller på samma sida av staden? Att bara byta jobb hur som helt funkar inte. Personligen tycker jag det förslaget inte är så bra! Nästa gång man får ett nytt jobb ska man då ta och flytta igen? Ingen som nämner att det även kostar att flytta?

Källa: http://kostnadsguiden.se/flytt-kostnad-for-att-anlita-flyttfirma/

Om man nu måste han en bil? Så bör den bara billig att äga och billig att köra. Servicen ska gärna var billig den också. Den ska även dra så lite disel/besin som möjligt. Det kan man bidra lite till själv, genom att inte åka rally till jobbet.
Fruns bil krånglar och stannar hela tiden. Nu senast stannande den ca 5 min efter att hon hämtat ut den hos bilfirman(märkesverkstaden). Som givetvis lovade att dom hittat felet efter x-antal timmar och en räkning på 2400 kr. Vilket tydligen inte var fallet. Nu har dom haft bilen i snart en vecka utan någon som helst återkoppling. Det är först nu som man hoppas att den garanti som trots allt är kvar ska gälla. Har dock ingen större förhoppning om det! Fortsättning följer...


/investeralitemera


fredag 1 april 2016

Den som äger tålamod, äger allt.

Mars månad är slut och vi går in i April. Äntligen är våren på väg och det nalkas utdelningstider. Men först ska vi bara stämma av vad som det investerades i under månaden som gick.

Totalt gjordes bara två st aktieinvesteringar i Mars. Telia båda gångerna (65st). Vill ju så gärna åt utdelningspengarna där. Men det gjordes även ett mindre inköp av fonder hos SEB. Allt är nu uppdaterat under "Innehav".

När man väl är inne i det här med att investera och spara. Så inser jag hur mycket mer jag skulle vilja kunna "spendera" på aktier/fonder. Bara för att få lite mer fart på "pengamaskineriet". Men som min verklighet ser ut nu, så går det inte. Visst borde det finnas något jag kan göra avkall på? Men inget som jag i dags läget är beredd att offra. Jag får därför gilla läget, att det så här i början tar lite längre tid innan det händer lite mer så att säga. Något som jag pratat om tidigare är tålamod. Får därför avsluta med det passande ordspråket. Den som äger tålamod, äger allt.


Trevlig helg,


/investeralitemera