tisdag 31 maj 2016

Med eller utan tänder!

Ett par stödköp gick äntligen igenom. Då pratar vi alltså fondköp hos SEB samt hos Avanza. Kommer uppdatera innehav i helgen som kommer. Passade också på att köpa 20 st Telia under dagen. I och med allt detta så kan jag äntligen stryka min första etapp! Vilket känns otroligt kul

Etapp A1

Att nå 100 000 kr i samlade investeringar. (Bör vara relativt enkelt att nå under 2016 såvida inte börsen tar vägen via källaren).*Värdet ska totalt vara 100 000 kr.

Det total värdet kommer jag stämma av i helgen, då fler fondköp gått i genom.

















Besökte tandläkaren igår och hade som plan att inte nappa på "erbjudandet" att ta bort plack/tandsten. Den här gången skulle jag stå på mig. Kan ju så här i efterhand säga att, tandläkaren verkligen hade en bra "USP".  En sk "Unique Selling Point".... När dom lade fram det så här...så kunde/vågade jag inte säga nej. - Ja tar man inte bort tandsten så kan det i förlängningen leda till att man får tandlossning.. Oj....klart vi ska boka in den där tiden nu på en gång..! Som tur var, är det i alla fall en månad framåt. Kändes surt att inte klara av att stå emot. Men idag nådde jag mitt första delmål. Resan fortsätter därför framåt. Med eller utan tänder! 

Källa: http://www.xn--marknadsfrd-zfb.se/teorier-och-modeller/vad-betyder-usp/


/investeralitemera


måndag 30 maj 2016

Men det var trots allt utdelning idag!

Äntligen vart det måndag. Helgen kändes mer eller mindre bortkastad. Eftersom jag var så nyfiken över den exakta summa som SEB fonderna skulle dela ut. Har som jag tidigare skrivit, hyfsat bra koll. Men i morse när jag loggade in på baken så låg det 1104 kr redo att återinvesteras. Kl 07:02 var dom och lite mer i Avanza händer. Lovade mig själv att vänta tills imorgon och kanske onsdag. Innan pengarna fick återinvesteras. Säga vad man vill om mig. Men att lita på mig ska man nog inte göra. Inte helt i alla fall. Efter att ha kollat runt i timmar, vart pengarna ev skulle kunna tänkas hamna i för aktie. Så slog jag till precis innan fikat. 10 st Swedbank inhandlades. Totalt har jag nu 20 st. En bra början som det heter.

Helt otroligt, trodde jag skulle få överraska mig själv efter affären tidigare idag. Nämligen att kryssa över att ett av mina delmål nåtts. Men en snabb summering visar att det saknas 46 kr. Aldrig får man vara helt nöjd. Men det var trots allt utdelning idag!


/investeralitemera

lördag 28 maj 2016

Pengamaskin under uppbyggnad!

Ju mer man läser och söker information. Ju mer inser man hur lite som man egentligen vet. Just nu vet jag i stort sett ingenting om någonting. Allra minst verkar jag veta om riskspridning. Har säkert hört och sett ordet "riskspridning" 10 000 tals gånger. Men inte riktigt reflekterat över det. Visst jag förstår att man ska sprida sina risker mellan branscher, inte lägga alla ägg i samma korg så att säga.











Problem 1. Är att jag idag bara äger svenska aktier. Visserligen bolag som säljer världen över. Men dom handlas på den svenska börsen. Vi har en öppen ekonomi och jag är rätt säker på att när den svenska ekonomin börjar tappa fart. Då kommer även dom svenska aktierna börja gå ned i värde och utdelningarna minska i takt med bolagens vinster minskar. Inser därför att jag behöver sprida riskerna lite mer världen över. För att inte bara vara så beroende av den svenska ekonomin.

Problem 2. Jag kan verkligen ännu mindre om utländska aktier och bolag. Givetvis kommer jag som många andra som bloggar, söka mig mot den amerikanska börsen och bolagen där. Självklart ska aktien dela ut. Har just för ändamålet skaffat mig ett "Kapitalförsäkringskonto" hos Avanza. Däremot räknar jag inte med att investera i någon utländsk aktie under Juni månad.

I dom fondkonton jag öppet visar. Har jag däremot ingen fond som i huvudsak riktar sig mot Svenska bolag. Kanske lite dålig riskspridning där också? Innan jag började blogga så hade jag faktiskt en "Svensk Indexfond". Men eftersom den hade gått upp så mycket. Så vart jag lite feg och sålde av den. Eftersom jag chansade på att svenska börsen skulle vända ned. Man kan säga att jag för en gångs skull prickade hyfsat rätt. Men det var mer "tur" än kunskap om hur marknaden fungerar.

Det man inte ska glömma när man tittar på min innehav är följande. Rom byggdes inte på en dag. Utan portföljen är i en uppbyggnads fas. Det kommer att ta en lång tid innan den är som jag vill att det ska vara. Kommer säkerligen gå på en och två nitar antagligen fler än så. Innan jag tycker att den är en tillräckligt bra pengamaskin som mer eller mindre sköter sig själv. Om det ens går? Men tillsvidare säger jag bara följande... Pengamaskin under uppbyggnad!


Trevlig lördag och tack för att just du läser min blogg! 


/spridariskerlitemera

fredag 27 maj 2016

Blir så ofantligt dyrt då!

Äntligen fredag! Kryper i kroppen på mig, precis hemkommen från mitt jobb. Stressen ligger som en våt filt över mig. Tar ca en timme sen är man som folk igen. Har visserligen till större delen av dagen kunnat följa börsen. Har även klickat runt lite för att se vart nästa inköp ska hamna. Vet lika lite som jag visste när jag vakande i morse. Har några dagar på mig att fundera. En sak jag däremot inte behövde fundera speciellt länge på! Var att ge en släng av sleven till mina SEB Index fonder. Dom har fått stått tillbaka under hela året till fördel för utdelnings aktier. Men igår kväll fyllde jag blygsamt på med några hundralappar.














Inte bara roliga saker som nästa vecka. Det slog mig i morse när mobilen vibrerade till. Jag har tandläkare tid på Måndag. Det är en utgift som sugit håll i mina privata finanser både en och två gånger. Blir lika lurad varje gång jag är på undersökning. Dom säger samma sak år efter år. - Vi ser att du har en hel del tandsten som vi måste ta bort. Som tur är kan vi ta det på en gång istället för att vi bokar upp en ny tid. Vid det laget har dom redan fingrar och andra verktyg i min mun. Jo jag har säkert tandsten. Då är det ju bra att dom tar bort det. Men i år tänker jag vänligen men bestämt tacka nej. För jag litar inte riktigt på dom. Sen får vi se om ett år vid nästa undersökning om tänderna är kvar? Jag är rätt säker på det. Sen antar jag att mitt egna underhåll av tänderna hjälper en bit på vägen? Vill gärna inte ha fel här. Blir så ofantligt dyrt då!

Trevlig helg, 

/litarintefulltpåtandläkaren-justnu










torsdag 26 maj 2016

Men skam den som ger sig!

Det enda man nu gör är att väntar. Är det inte lönen så är det nästa utdelning. Börjar känna mig som när man var liten och väntade på julafton. Dagen innan var en enda lång plåga. När man sen skulle sova så gick det inte. Man låg bara och tänkte vad som låg under granen. Skillnaden nu är att jag har hyfsad bra koll på vad "julklapparna" blir. Men jag går ändå och väntar och längtar...

Börsen har nu haft några bra dagar. Man skulle då kunna tro att mina innehav skulle ökat i värde. Nja..skulle jag nog säga på det. Eftersom några av dom snart har utdelning. så har kurserna mer eller mindre sjunkit med samma summa som ska delas ut. Vilket gör att jag inte kommit speciellt mycket närmare mitt mål :

Etapp A1
Att nå 100 000 kr i samlade investeringar. (Bör vara relativt enkelt att nå under 2016 såvida inte börsen tar vägen via källaren).*Värdet ska totalt vara 100 000 kr.

Kämpar dock på och som det ser ut nu så får jag skjuta lite på att nå det redan tills imorgon. Kommer vänta in utdelningspengarna från både Tele2 samt Kinnevik innan nästa investering görs. Så om inte uppgången på börsen fortsätter upp idag och imorgon så dröjer det några dagar till. Skulle vara skönt att få stryka ett delmål. Men skam den som ger sig!



/snartinvesteralitemera


tisdag 24 maj 2016

Men imorgon är det lön!

Full fart på börsen idag. OMXS30 slutade på +1,35. För min egen del var det blandad kompott. Medans Kinnevik och Tele2 slutade på minus. Så var det roligare att vara Telia och H&M ägare eftersom dom slutade lite plus.

Trodde att jag skulle kunna snål handla aktier till gratis courtage hela sommaren. Men när Avanza skriver att man får gratis aktiehandel tills man uppnått 50 000 i samlat sparande. Så är det precis vad dom menar... Den lilla detaljen missförstod jag. Helt och hållet mitt fel. För när jag förra veckan loggade in på Avanza. Så låg det där ett meddelande i min inkorg, som sa att jag nu var uppflyttad till courtage klass "Mini". Så då var det slut på det roliga för den här gången. Jag nådde gränsen eftersom dom givetvis räknar med fonder i samlat sparande. Har visserligen ett Nordnet konto. Men där finns inte ens 1 öre. Kanske ska ta mig en funderare att prova gratis aktiehandel där?

Idag var sista dagen att handla Tele2 aktier om man ville ta del av utdelningen på 5,35 kr aktie. Eftersom pengar är en bristvara för mig just nu. Så har jag inte fyllt på med några. Men imorgon är det lön!


/snartinvesteralitemera



söndag 22 maj 2016

Vägen mot målet ligger öppen!

Vi hade en fin avslutning på börsveckan i fredags. I och med det så passade jag på att kolla igenom mina delmål/etapper. Utdelningsportföljen har växt i värde under månaden som gått. Men det beror mest på att nyinvesteringar gjorts. I och med det så ligger jag nu ganska nära att nå:

  • Etapp A1. Att nå 100 000 i samlade investeringar. (Värdet av investeringarna).

    Fattas med dagens kurser endast 2290 kr. Är medveten om att avståndet kan öka om börsen surar och aktier och fonder tappar i värde. Men avståndet kan även minska då mina Tele2 kommer dela ut ca 700 kr 25:e Maj. Även en okänd summa från min SEB fonder väntas. Vill det sig riktig väl så når jag etappen redan på fredag. Det vore stort för mig!














Det är otroligt inspirerande att inse att jag är väldigt nära. Det visar att det går att nå sina mål. Bara man ligger i och följer planen. Även om jag inte riktig är där än. Så känns det ändå bättre än om jag bara hade satt upp delmål/etapper. Som mer eller mindre skulle vara ouppnåeliga.  Jag har ju även några såna. Men man ska aldrig säga aldrig... Vägen mot målet ligger öppen!


Ha en trevlig söndag!


/inspireralitemera

fredag 20 maj 2016

Jag håller på er!

Jag vet ännu inte om mina investeringar är bra eller dåliga? Men jag är livrädd att ta fel beslut. Min hjärna säger en sak ena dagen. Nästa dag kommer den med nya och ännu mer fantastiska förslag på investeringar. Jag försöker hålla "demonen" inom mig i schackt. Ibland går det bra. Men inte alltid, för en snabb belöning är vad den vill! Så funkar dom flesta hjärnor.













Efter att ha matas med information till höger och vänster om hur förträffligt biometri är. Den nya framtids branschen. Från att analytiker inte ens vågat komma med en köp rekommendation på Fingerprint. Till att biometri det är något att satsa på! Så väcktes tanken på att köpa Precise Biometrics. Fingerprint hade ju gjort folk till miljonärer. Så varför skulle det inte gå att göra samma resa med ett annat bolag inom biometri? Jag inser att fler än mig matas med samma information/propaganda och fått samma idé.














Fingerprints aktie kostade i Maj 2013 runt 34kr . Precise aktie kostade 12 Maj 2016 runt 2,76. Under 3 kr för en aktie kändes som en bra nivå. 800st var min tanke att köpa. En lagom stor investering för mig. Tydligen var jag inte ensam om ideén. För när jag väl la min order innan öppning. Så började köp och sälj sidan höja sina bud. Precise började sakta krypa upp något öre. Då hade inte ens börsen öppnat. Jag drog ca 10 min efter öppningen tillbaka min order. Vad höll jag på med? Visst Precise hade kunnat bli den framtida kryddan i min aktieportfölj. Men räddslan över att göra fel tog över helt. Vill ju helst av allt äga utdelningsaktier och indexfonder. Hur tänkte jag där? Inte alls skulle man kunna säga...men är det riktigt sant? Jag hade ju tänkt och funderat...!


Vi matas med information från oändligt många källor varje dag. Man lyssnar kanske på radio och ser på TV. Läser på någon ekonomi sida på internet. Någon blogg om aktier och investeringar. Hjärnan gör sen sitt bästa för att bearbeta allt. Något som bearbetas kommer förr eller senare ge ett resultat. Tydligen så vart det i mitt och mångas fall. Idén om den förträffliga aktien Precise Biometrics. När jag tänkt någon dag till, så köpte jag i stället Kinnevik B för att ta del av utdelningen. Rätt eller fel lär visa sig!?

Idag stängde Precise aktien på 3,51 kr. Det finns 13412 st ägare av den hos Avanza. Som givetvis hoppas aktien ska bli nästa framgångssaga. Jag håller på er!





/investeralitemera




torsdag 19 maj 2016

Men just nu längtar jag faktiskt till Januari 2017!

Om man ska gå efter informationen som kommit dom tidigare åren från SEB. Gällande hur mycket och när deras utdelande fonder delar ut. Så sker utdelningen runt den 25 Maj. Samt någon dag senare syns beloppet på kontot. Men i år hittar jag ingen info överhuvudtaget om det. Kan tycka att gammel-banken SEB borde kunna bjuda på lite bättre service än så här....? Med tanke på alla avgifter jag redan betalar till dom. Den listan kan för övrigt göras väldigt lång!






Skulle tror att banken ser mig som en kund dom inte kommer tappa i första taget. Jag har ju varit kund där sen 1999. Varför skulle en som jag vilja byta bort en så förträfflig bank som SEB. Kanske pga av deras courtage avgifter för köp av aktier. Där har jag ju i och för sig redan bytt ut dom mot Avanza. Kunde jag flytta min tjänstepension till Avanza eller Nordnet så skulle jag göra det. Hoppas innerligt att det blir möjligt i framtiden. Det enda som hindrar mig från att skicka över allt från mitt och barnens ISK:er till någon rappare konkurrent. Är att jag vill ha någonting att kunna ta till när ena bolånet ska förhandlas om Januari 2017. Vill egentligen inte längta mig igenom hela sommaren. Men just nu längtar jag faktiskt till Januari 2017!

 
/längtalitemera

tisdag 17 maj 2016

Inte bara ta förhastade beslut som jag gör idag.

Har nu i och med köpet av Kinnevik 6 st olika aktiebolag. Jag tänka mig ha totalt runt 10-15 st. Kanske fler än så! Bästa vore att i nuläget inte köpa flera telecom aktier. När utdelningarna börjar ramla in nästa vecka så är jag idag en aningen osäker på hur jag ska göra. En del av mig vill nämligen köpa flera Telia. Medans en annan del av mig vill köpa flera Swedbank. Vad som är rätt eller fel kommer att visa sig. 

Under dom senaste 12 månaderna har fonder fått stå tillbaka till fördel för aktier. Har lite gått ifrån min filosofi gällande indexfonder. Det vore därför inte mer än rätt att "rätta" till det lite. Har som tur är hela helgen på mig att tänka igenom min nästa handling. Måste börja lära mig att tänka igenom saker och ting en extra gång. Inte bara ta förhastade beslut som jag gör idag. 

Hur gör du för att inte förhasta dina investeringar? 


















/tänkaigenomlitemera

måndag 16 maj 2016

Ser nu fram emot att få följa bolaget lite närmare!

Köpt mitt första investmentbolag. Det blev inte Lundbergs! Samt gjorde klassikern och lånade av mig själv! För att kunna köpa 21st "Kinnevik B" för 223,14kr/st. Givetvis lockade utdelningen på 7,75 kr/aktie. Samt den extra utdelningen på hela 18 kr/aktie. Vilket totalt kommer ge mig ca 540,75kr i utdelning i början av Juni. Pengamaskinen rullar på. Lovar givetvis att betala tillbaka till mig själv den 25/5. Har egentligen inget val än att betala. För annars blir det ingen semesterresa i Juli. Samt att jag blir den minst populära pappan i Norra Europa. Det vill jag ju givetvis inte bli!

Källa: http://www.di.se/artiklar/2016/4/19/kinnevik-foreslar-extra-utdelning/







Om Kinnevik kan man läsa följande hos Avanza.

Kinnevik är ett investmentbolag med långsiktigt ägande i ett antal rörelsedrivande dotterbolag och en aktieportfölj bestående av långsiktiga investeringar i noterade bolag De flesta innehaven finns inom kommunikation, E-handel, underhållning och finansiella tjänster.

Man är blandat med och äger Tele2, Zalando, Tretti, Nelly och MTG mfl. Ser nu fram emot att få följa bolaget lite närmare!




/investeralitemera




lördag 14 maj 2016

Det är nog vad man kalla en passiv inkomst!

Tack vare att Avanza införde gratis aktiehandel, tills man nått 50 000 i samlat sparande. Så passade jag på att ändra min courtageklass till "start". Vilket gör att jag nu kommer kunna handla aktier för noll kronor från och med måndag. Med min investeringstakt så kommer jag kunna handla gratis i ett par månader. Det är Günther Mårder skulle sagt... Det är sparad krona!

Som flitig besökare av Pensionsmyndigheten. Vart jag idag positivt överraskad över att nya pengar var på väg in till mitt ppm-konto. Det är dom årliga insättningarna av fondrabatter och arvsvinster som sätts in. Det är nog vad man kalla en passiv inkomst! 

Läs mer...




/investeralitemera






fredag 13 maj 2016

Hur som tack för tipsen!

Äntligen fredag! Har väntat sen i måndags att det ska bli just fredag! Att den sen slutade med uppgång på OMXS30 gjorde det hela inte sämre. En riktigt bra start på helgen!

















Vissa av mina läsare har kommenterat att min aktieportfölj är en aningen snäv. Lite för mycket "Telekom aktier". Vilket stämmer! Som det är idag består aktie portföljen till 87,1%  av just telekom aktier. Men som jag tidigare sagt, så är portföljen under uppbyggnad. Tanken är att ta in någon annan aktie innan månaden är slut. Fick tipset om att kolla på investmentbolag av Kalle och bloggkollegan Pengaregnet. Men vi får se vad det blir. Helst ett hyfsat stort och stabilt bolag som givetvis delar ut. Hur som tack för tipsen!














/investeralitemera




torsdag 12 maj 2016

Lyssnat en hel del....

Har lyssnat en hel del på ekonomi/aktie poddar dom senaste veckorna. Så pass mycket att jag börjar få svårt att hålla isär vart jag hört vad. Men en sak jag mins ifrån "Sparpodden"! Är det dom kallar för Ekonomisk IQ. Som bland annat hur svårt våran hjärna har att ta till sig ett långsiktigt sparande. Vi triggas av snabba belöningar. Att då tänka på ett pensions sparande, som för dom flesta ligger långt långt fram i tiden. Det är inget som vår primitiva hjärna har någon större förståelse för. Har du inte hört avsnittet på passa på att lyssna. Det är lite av en aha-upplevelse.

Källa: http://www.nordnetbloggen.se/ekonomisk-iq/11/05/2016/
















En annan podd jag lyssnat på när det börjat bli slut på svenska aktuella poddavsnitt. Är den Amerikanska podden "Money for the rest of us". Speciellt bra tycker jag avsnittet om hur man ger sig i på aktiemarknaden igen. Efter att ha sålt av sina tillgångar. När är det läge och hur gör man för att inte ta för stora risker och förluster?

Källa: https://soundcloud.com/investing/103-how-to-reenter-the-stock-market


/investeralitemera 



onsdag 11 maj 2016

Äntligen utdelning igen! Idag delade H&M med sig 9,75kr per aktie. Vilket ger mig 97,50 Kr. För det skulle jag kunna köpa mig en pizza och ev också ha råd med en 33cl Cola? Nu har jag dock andra planer för pengarna. Kommer låta dom ligga kvar fram tills slutet Maj. Därefter ska dom investeras tillsammans med det som Tele2 ger mig i utdelning.












I och med utdelningen idag. Så har jag nu totalt fått ihop 1055 kr i aktieutdelning under 2016. Jämfört med noll för 2015. Då jag endast ägde fonder som delade ut. Jobbar nu mot delmålet att få ihop 5000 kr i utdelning under ett och samma år. Lär få stödköpa Telia framåt oktober om jag ska lyckas det!



















/investeralitemera 

söndag 8 maj 2016

Det lämnar jag till någon som kan något om fonder och aktier att besvara.

Hur långt söderut är du bredd att följa en fond eller aktie på sin resa? Har man långsiktighet som ledord så borde det inte spela någon roll om ens innehav rusar mot avgrunden...eller?

Om mitt minne inte sviker mig allt för mycket så var det hösten 2009 jag till sist fick nog av fonden SEB Internetfond. Hade fått pengar av mina föräldrar några år innan när dom sålde sitt hus. Eftersom jag inte var i något större behov av dom just för stunden. Så verkade det som en bra idé att sätta allt i fonder. Eftersom det här var åren innan IT-bubblan hade spruckit. Så vad kunde vara smartare än att sätta hela summan på 10 000 kr i just IT?

SEB hade något år innan lanserat sin "SEB Internetfond", som hade trummat på bra. Jag gjorde slag i saken och lyckades återigen göra en av mina sämsta affärer. Kanske borde sett det som ett tecken att inte köpa varken aktier eller fonder för all framtid? Men lär jag av mina misstag? Ja... har lärt mig att jag borde köpt under en längre period. Istället för att slanta upp hela summan och köpa 1st fond vid endast ett tillfälle.

Tillbaka till 2009 och fondens värde har sjunkit med 91%. Men vadå om jag inte säljer så är det ju lugnt. Inget är väl förlorat förrns man sålt... Just 2009 var jag och familjen i stort behov av att skrapa ihop insatsen till en andra bil. Vi behövde få ihop till ca 32 000 kr. Vi hade en andra bil men den hade tvärdött någon vecka innan. Eftersom vi bor en bit ut på landet så är kollektivtrafik ingen möjlighet. Bil behövde vi och snabbt. Att köpa en modell äldre var inte något jag heller i det här läget ville göra. Behövde alla garantier som gick att få eftersom bil nummer 1 krånglade konstant och rev stora hål i allt vad buffertar och skatteåterbäring hette. Sagt och gjort när vi tömt bufferten och lånat ihop till en viss del så fattades det ca 1000 kr. Jag lät då känslorna styra. Genom att jag sålde av SEB Internetfond och fick 900 kr in på kontot någon dag senare. Återigen inte en av mina bästa affärer. 
Men då var jag arg och så besviken på mig själv och fondens utveckling. Att jag sålde utan att tänka mig för.

Hur skulle jag då ha gjort? Jo jag skulle ha lånat den sista 1000 lappen som fattades. Men jag var antagligen för stolt för det. Man vill ju trots att klara sig själv som vuxen. Skulle även försökt att vänta in nästa löning. Försökt få det att gå med en bil. Men det var kärvt som det var redan att bara haft tillgång till 1 bil. Hade jag då istället valt långsiktighet och inte sålt fonden så hade följande hänt...

2011 den 27 maj meddelar SEB att "SEB Internetfond" läggs ned och slås ihop med "SEB Teknologifond". Då dessa fonder är relativt likartade.


Då hade jag fått vara med på den här resan... 

















Att ha åren framför sig och vara långsiktig är nog ingen dum idé. Sen om det är rätt eller fel att sälja av i tid eller sitta med hela vägen ned? Det lämnar jag till någon som kan något om fonder och aktier att besvara. Vilket som är bäst att göra dvs.


/investeralitemera



Tyvärr var det dock fler än jag som köpte "SEB Internetfond".









lördag 7 maj 2016

Det är inte någon av dom jag fn äger!

Fem månader in på 2016 och den totala utvecklingen på Avanza kontot (Aktier & fonder) är -12,64 %. Ingen munter läsning. Hade det varit åt andra hållet dvs + 12,64 %. Så hade jag känt mig som värsta super investeraren. Är ju klart det är lättare att framstå som duktig när börsen går upp och ens investeringar likaså. Men nu är det verkligheten MINUS. Hur gör man då nu? Kan givetvis bara svara för hur jag ska göra. Jag kommer sitta still i båten och låta bufferten byggas upp, fortsätta köpa på mig dom fonder och aktier jag redan äger. Strategin som av vissa anses så tråkig. Dvs "buy and hold". Köpa och behålla samt återinvestera utdelningarna.


Mitt största sänke så här lång in på 2016 är det bolag jag hoppas mest på Telia. Där ligger jag -14.44 %. En rätt tråkig utveckling. Men jag håller mig till min strategi. Nästa vecka hoppas jag på en rejäl uppgång på OMXS30. Man kan ju undra vad teknisk analys säger som vad som komma skall? Tyvärr vet jag lika lite om det, som om vilken aktie som är den bästa att äga. En sak är dock klart. Det är inte någon av dom jag fn äger! :-)















/investeralitemera




torsdag 5 maj 2016

Borde inte politiker också kunna bli avstängda och inte få ersättning!?

Ville egentligen hålla politiken utanför den här bloggen. Men...kunde helt enkelt inte låta bli...förlåt! Läser nämligen på DI.se att Miljöpartiets Mehmet Kaplan ansöker om avgångsersättning. Jo jag vet att politiker har en massa fördelaktig förmåner som vi vanliga dödliga inte har rätt till. Hur som, godkänns avgångsersättningen så får han en fallskärm på 1,5 miljoner kronor. Smaka på den summan. Det är nästan vad mitt hus kostade när vi köpte 2005. Men som om det inte vore nog! Så kan Mehmet Kaplan även ansöka om inkomstgaranti för sina år i riksdagen. Då kan han totalt få ut 2,4 miljoner kronor. Förutsatt att han inte får ett nytt jobb. För då räknas den summan av. Ja jag säger då det. Man skulle ha blivit politiker istället för löneslav! Kanske inte för sent för det än!?

Källa: http://www.di.se/artiklar/2016/5/4/mehmet-kaplan-ansoker-om-fallskarm/








Om jag säger upp mig! (Unionen medlem). Kanske inte riktigt kan jämföras med ändå. Så får jag 45 dagar avstängning samt 7 dagars karens. Totalt 52 dagar innan jag får någon ersättning från Unionens A-kassa. Förutsatt att jag inte går till ett annat jobb. Vi säger att jag gjort bort mig på en firmafest. Så till den grad att jag skäms så otroligt mycket! Att jag inte ser någon annan utväg än att säga upp mig med omedelbar verkan. Jag har gjort valet så att säga. Varför ska då Mehmet Kaplan som har gjort bort sig! Kunna få ersättning med omedelbar verkan. Borde inte politiker också kunna bli avstängda och inte få ersättning!? 

Vad tycker du?


Källa: https://www.unionensakassa.se/vanliga-fragor/uppsagning/



/blipolikterlitemera




onsdag 4 maj 2016

Det hade varit en katastrof för mitt jagade mot utdelningar!

Köpt! Utan att rört den sk bufferten. Hade en lite skvätt pengar kvar på Avanza. Passade då på att köpa 43st Rottneros. Som jag för övrigt försökt köpa under hela veckan utan att få dom till begärd kurs. Att dom sen har utdelning i början på Juni, gör det hela så mycket roligare.

Loggade åter igen in på SEB och kunde konstatera att "SEB Etisk Global index Lux" fortfarande saknade "utd" i namnet. Slog då numret till kundservice. Fick bekräftat att jag äger utdelnings fonden, den hade rätt ID. Men varför den har ett annat namn skulle killen som hjälpte mig ta med sig och kolla upp. Försökte även få information om när mina utdelningsfonder delar ut. Fick dessvärre inget svar utan hänvisades till att ringa på kontorstid. Men jag är trots allt nöjd. Var ett tag orolig över att min fond hade slagits ihop med sin namne utan utdelning. Det hade varit en katastrof för mitt jagade mot utdelningar!


/investeralitermera 



tisdag 3 maj 2016

Varför ska jag annars fortsätta vara kund hos dom?

Investeringarna lyser med sin frånvaro trots att börsen går ned. Att köpa när det blir billigare? Att avvakta tills det blir ännu billigare? Eller så har jag en buffert som jag gärna vill se ska bli lite större? Osäker vart jag själv vill just nu!?






4 dagar är en evighet när man väntar på ett svar. Vad håller SEB på med? Är min fråga som jag ställde den 29/4 så otroligt svår att svara på? Vad har hänt med min utdelningsfond? Har dom bara blandat ihop namnen? Eller har dom slutat sälja den? Kan väl inte vara så svårt att svara på? Nej jag tycker nog inte det. Har jag inte fått ett svar imorgon så ringer jag kundtjänst och kollar hur det går? Av en bank som är så duktig på att ta avgifter på det mesta. Så förväntar jag mig ett svar inom 48h i alla fall. Lite krav tycker jag nog allt man ska kunna ha på "gammel banken" när det gäller service. Varför ska jag annars fortsätta vara kund hos dom?

/gnällalitemera

 

måndag 2 maj 2016

100 men inte full koll.

Borde ju planerat det här in i minsta detalj. Kanske skrivit inlägget redan för ett par veckor sedan. För att få till det riktigt bra. Men huvudet är helt tomt idag. Normalt sett när jag inte vet vad jag ska skriva om. Så surfar jag runt på di.se eller bloomberg.com och ibland även på vg.nk. Brukar undvika att läsa dom andra bloggarna tills mitt egna inlägg är skrivet och publicerat. Mest för att inte stjäla deras idéer medvetet eller omedvetet. Men när mitt egna inlägg är upp i cyber-rymden, så läser jag mig igenom dom andra bloggarna. Hade jag planerat det bättre så hade jag kunnat letat reda på något intressant som hänt. Men nu blev det inte så. Jag är ändå väldigt nöjd över att det idag blev inlägg nummer 100.

Måste även få till ett par rättelser. Jag har en aktie som delar ut i Juni. Som jag skrev för ett par dagar sedan att jag inte hade. Rottneros delar ut i början av Juni. Sen delar heller inte H&M ut den här veckan. Utan först den 11 Maj, som är nästa vecka. Så man skulle kunna samma fatta det så här. 100 men inte full koll.


/investeralitermera





söndag 1 maj 2016

Inte riktig 100 än!

April månad är över och nu tar Maj vid. Lika bra att stämma av vart månadens pengarna gick. Totalt köptes 35 st Telia samt 20 st Tele2 aktier. Även fondsidan fick en liten släng av sleven. Under "Innehav" är nu allt uppdaterat. Hade givetvis hoppas att mer pengar gått till investeringar. Men så var dessvärre inte fallet. Får därför glatt åter igen vänta på nästa lön.








Under kommande vecka kan jag räkna med utdelning från H&M. Vilket kommer ge mig totalt 97,50 kr. Många bäckar små, med betoning på bäckar små.

Gick häromdagen gick jag igenom fond innehavet hos SEB. Upptäckte att dom döpt om en av mina fonder efter deras "uppdatering". Nämligen "SEB Etisk Global Index Lux Utd" har tappat "Utd" i namnet. Klickar man dock in på fonden för att få mer info, så heter den "SEB Etisk Global Index Lux Utd". Hoppas nu inte att SEB strular till det så att det inte längre är en utdelningsfond? Har skickat ett meddelande till deras support. Där man normalt fått svar inom 24h. Men skickade frågan redan i torsdags utan någon som helst återkoppling. Lite misstänksam blir man allt...

Det här var mitt 99:e inlägg. Inte riktig 100 än!


/investeralitemera