söndag 8 maj 2016

Det lämnar jag till någon som kan något om fonder och aktier att besvara.

Hur långt söderut är du bredd att följa en fond eller aktie på sin resa? Har man långsiktighet som ledord så borde det inte spela någon roll om ens innehav rusar mot avgrunden...eller?

Om mitt minne inte sviker mig allt för mycket så var det hösten 2009 jag till sist fick nog av fonden SEB Internetfond. Hade fått pengar av mina föräldrar några år innan när dom sålde sitt hus. Eftersom jag inte var i något större behov av dom just för stunden. Så verkade det som en bra idé att sätta allt i fonder. Eftersom det här var åren innan IT-bubblan hade spruckit. Så vad kunde vara smartare än att sätta hela summan på 10 000 kr i just IT?

SEB hade något år innan lanserat sin "SEB Internetfond", som hade trummat på bra. Jag gjorde slag i saken och lyckades återigen göra en av mina sämsta affärer. Kanske borde sett det som ett tecken att inte köpa varken aktier eller fonder för all framtid? Men lär jag av mina misstag? Ja... har lärt mig att jag borde köpt under en längre period. Istället för att slanta upp hela summan och köpa 1st fond vid endast ett tillfälle.

Tillbaka till 2009 och fondens värde har sjunkit med 91%. Men vadå om jag inte säljer så är det ju lugnt. Inget är väl förlorat förrns man sålt... Just 2009 var jag och familjen i stort behov av att skrapa ihop insatsen till en andra bil. Vi behövde få ihop till ca 32 000 kr. Vi hade en andra bil men den hade tvärdött någon vecka innan. Eftersom vi bor en bit ut på landet så är kollektivtrafik ingen möjlighet. Bil behövde vi och snabbt. Att köpa en modell äldre var inte något jag heller i det här läget ville göra. Behövde alla garantier som gick att få eftersom bil nummer 1 krånglade konstant och rev stora hål i allt vad buffertar och skatteåterbäring hette. Sagt och gjort när vi tömt bufferten och lånat ihop till en viss del så fattades det ca 1000 kr. Jag lät då känslorna styra. Genom att jag sålde av SEB Internetfond och fick 900 kr in på kontot någon dag senare. Återigen inte en av mina bästa affärer. 
Men då var jag arg och så besviken på mig själv och fondens utveckling. Att jag sålde utan att tänka mig för.

Hur skulle jag då ha gjort? Jo jag skulle ha lånat den sista 1000 lappen som fattades. Men jag var antagligen för stolt för det. Man vill ju trots att klara sig själv som vuxen. Skulle även försökt att vänta in nästa löning. Försökt få det att gå med en bil. Men det var kärvt som det var redan att bara haft tillgång till 1 bil. Hade jag då istället valt långsiktighet och inte sålt fonden så hade följande hänt...

2011 den 27 maj meddelar SEB att "SEB Internetfond" läggs ned och slås ihop med "SEB Teknologifond". Då dessa fonder är relativt likartade.


Då hade jag fått vara med på den här resan... 

Att ha åren framför sig och vara långsiktig är nog ingen dum idé. Sen om det är rätt eller fel att sälja av i tid eller sitta med hela vägen ned? Det lämnar jag till någon som kan något om fonder och aktier att besvara. Vilket som är bäst att göra dvs.


/investeralitemeraTyvärr var det dock fler än jag som köpte "SEB Internetfond".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar