söndag 28 februari 2016

Nästa förväntade oljekris...

Nationer och oljebolag brottas med ekonomiska problem i spåren av oljans värde. Rysslands valutareserv förväntas med nuvarande oljepris vara slut om ca 2 år. Att kriga i Ukraina och flyga runt i Syrien är tydligen inte helt gratis. Men säg att priset vänder upp till nivåer som Rysslands statsbudget bygger på, ca 110$ fatet. Då dröjer inte länge innan nästa förväntade oljekris är på ingång. Eftersom början av 2020 förväntas bli elbilens decennium.


Plug-in bilar utgör bara "en tiondel av en procent" idag av den globala bilmarknaden. Den statistiken skrämmer inte oljeindustrin än...

Förra året ökade dock elbilsförsäljningen med hela 60% världen över. En stor kostnad när det gäller just tillverkningen och slutpriset är batteriet. Men när tillverkningskostnaden börjar gå ned kommer även försäljningen av bilar öka.                För några veckor sedan var frun och jag och tittade på bilar. I en av affärerna såldes Nissan LEAF. På väg ut från butiken mötte vi en säljare. Passade då på att fråga lite om LEAF. Bla hur långt man kom på en laddning. Om jag inte minns helt fel så sa han.. ca 7-8 mil. Svarade då att det var lite för kort för min del. Men går man in på Nissan hemsida får man dock fram lite andra värden. Just osäkerheten hur långt man egentligen kommer på en laddning är en av anledningarna som gör att många idag väljer bort elbilen. Priset är självklart också en anledning. "Från" priset på en Nissan LEAF är på Nissans hemsida 264 090 kr. Samt att hyra för batteriet 829kr/mån tillkommer.    

Hur långt måste en elbil klara på en laddning för att du ska köpa den!?Källa:
http://www.expressen.se/kronikorer/carl-bergqvist/laga-oljepriser-kan-leda-till-rysk-kollaps/

Källa:
http://www.bloomberg.com/features/2016-ev-oil-crisis/

Källa:
http://www.nissan.se/SE/sv/vehicle/electric-vehicles/leaf/charging-and-battery/range.html


/investeralitemera

2 kommentarer:

 1. Hej!

  Det finns en del branscher jag inte gillar, en av dem är faktiskt olja. Jag är inte så pass grinig att jag inte kan investera för att tjäna kosing men det är inte en investering jag är stolt över.

  Elbilar är en helt annan sak.....det skulle vara en bra investering som jag skulle må gott över. Jag har dock inte gjort det pga att det fortfarande finns så mycket tveksamheter. En av dem nämner du, hur långt tar man sig. Inte så kul att bli sittandes i skogen en lördagskväll mitt i vintern när batteriet tar slut. Det finns väldigt få laddningsstationer och bilarna är väl fortfarande väldigt dyra? Inga uppsidor direkt tyvärr....

  När branschen inser nyttan till fullo av elbilar så kommer FoU igång ordentligt och då kommer jag att investera....

  För att jag ska köpa en elbil så måste den ta sig minst 50 mil.
  Jag skulle kunna tänka mig en hybrid som nästa bil...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precia där någonstans runt 50 mil gäller för mig med. Vill kunna ta bilen till jobbet och kunna komma hem, även utan laddning. Hybrid bil skulle funka för mig med.

   Radera