måndag 1 februari 2016

Ibland är allt som behövs bara lite tålamod!

Tålamod att vänta på att aktierna och fonderna ska vända från förslust till vinst. Tålamod att se investeringarnas värde öka med tiden. Tålamod att vänta på en aktieutdelning. Min plan är på 10 år. Det är en ganska lång tid om man bara tänker tid. Under den tiden kommer barnen att hinna växa upp och lämna boet. Kommer säkert byta bil, kanske både en och två gånger under 10 år. Men om man tänker på att investeringarna ska växa till summan som krävs, för att kunna sluta jobba. Då känns det just nu som om 10 år väldigt kort tid. Det som kommer krävas av mig är just tålamod. Tålamod att forsätta spara och lägga undan, och inte ge upp mitt mål.

Tålamod... det får mig att tänka på när jag gick i gymansiet för en si så där 150 år sedan. En höstdag åkte vi på besök till Bosön (Riksidrottsförbundets utvecklingscetrum). Väl där fick vi en guidad tur över hela området. Vi såg bla Pernilla Wiberg träna. Men det jag minns mest av besöket var när vi fick vara med på en lektion i idrottpsykologi. Läraren som höll i det hela hette Johan Plate. Han hade tidigare jobbat med olika landslag och hjälp dom med mental träning. På lektionen berättade han en historia om just tålamod. Allt började med att den numera legendariska coachen Bengt "Bengan" Gustavssons landslag, skulle spela final i handbolls EM 1994 (kan ha blandat ihop årtalen här). Landslaget hade samlats för att gå igenom taktiken inför finalen mot Ryssland. Bengan släckte ljuset i samlingssalen och startade vad alla skulle tro vara matchbilder när Ryssarna spelade match. Men till allas förvåning var det istället en semesterfilm på Bengan och hans fru. Spelarna började skruva på sig. Men ingen sa något. När filmen hade hållit på i över 30 min, reste sig en av dom äldre killarna i landslaget och frågade rakt ut.
- Men Bengan, hur ska det här kunna få oss att vinna mot Ryssen imorgon?
Bengan svarade kort, - Tålmod grabbar...tålamod..det allt vi behöver mot Ryssen imorgon... Sen avslutade Bengan genomgången....*

Givetvis så vann Sverige finalen med hela 34 - 21. Ibland är allt som behövs bara lite tålamod!


*Historien har säkert gått ett par varv innan den levererades av Plate till oss. Sanningshalten i den kan man givetvis ifrågasätta... Men det är en bra historia!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar