torsdag 18 februari 2016

Jag är minus miljonär!

Precis som många andra så har jag och min fru huslån. Lånet har vi haft sen 2005. Vi amorterar varje månad. Lånet eller lånen blir en pytteliten bit mindre för varje år. Våra lån kommer kanske aldrig bli noll. Men vi har inte hälften så stora lån som dom med lån på 2,5 - 3,5 miljoner kronor. Vad händer med ekonomin hos dessa hushåll när räntan börjar krypa uppåt? När dom med endast rörliga lån på ca 3 miljoner får lite mindre att konsumera med? Är det då vi ska börja oroa oss. Inte när börsen backat med 10%. Utan när vanligt folk som du och jag inte har råd att konsumera?

Idag varslade Bombardier 300 anställda om uppsägning i Västerås.  Det betyder att minst 300 familjer antagligen kommer ha mindre pengar att röra sig med. I alla fall tills ett nytt jobb kommer deras väg.  Jag hoppas dock att det löser sig på något sätt för dom 300 som antagligen får gå från jobbet.

källa: 
http://vlt.se/pengarjobb/1.3572323-300-varslas-fran-bombardier-i-vasteras

Bombardiers B aktie handlas på den Kanadensiska börsen. I skrivandets stund så är den +6,25 (20:43).

Skulle jag bli varslad från mitt jobb. Så bland det första som skulle oroa mig, är att "jag är minus miljonär!"


/investeralitemera


4 kommentarer:

 1. Vänta lite nu. Den fastigeht som du belånat har väl ett värde också? Även om du har lån så borde inte du vara "minusmiljonär". Mer intressant är att räkna fram ditt egna kapital (dvs tillgångar justerat med skulder). Jag roade mig med det för ett tag sedan:

  http://minaktiedagbok.blogspot.se/2015/08/hur-vagar-du-satsa-pengar-pa-borsen.html

  Sen är det såklart så att arbetslösa inte konsumerar lika mycket som de som har jobb. Där har du helt rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja.. svårt det där! Ser mitt huslån som en skuld som fn inte genererar någon intänkt. (Fritt för var och en att tolka). Håller därför med rikatillsammans, https://rikatillsammans.se/2015/06/01/den-egna-bostaden-i-rikatillsammans-portfoljen/ Därför ser jag mig fn som minus miljonär!

   Radera
 2. Jaha. Och om du skulle köpa en guldtacka då?
  Eller en aktie som går ned?
  Eller en aktie som ställer in utdelningen?
  Eller en aktie som inte har utdelning och du hoppas på kursuppgång men den kommer inte?

  Skulle det också göra dig till minusmiljonär?

  Visst kan du räkna din fastighet som en tillgång som inte avkastar, men det är ju inte sant. Titta på alternativkostnad för ditt boende och jämför det med din fastighet. Om din nuvarande fastighet är billigare så avkastar den faktiskt. Jämför sedan historisk inflationsjusterad prisutveckling på fastigheter i Sverige. Så länge du bor i en hyfsat stor stad i Sverige (dvs allt annat än avfolkningsbygderna) har du en positiv värdeutveckling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm... om jag tar ett lån för att köpa guldtackan? Hur ska jag då räkna guldtackan? Jag har ju trots allt ett lån på den? Vi kan väl nöja oss med att vi är överens om att vi inte överens? Tack för att du skriver MangoldX. :-)

   Radera