onsdag 10 maj 2017

Det om något skrämmer mig mer än 8-9 % börsuppgång!

Onzdagzz! Det är nästan med en liten lättnads känsla jag konstaterade att OMXS30 idag slutade på - 0,21 %. Kan väl nämligen inte bara fortsätta uppåt i alla oändlighet. Eller..kan börden det? Svar Nej.

Av en händelse idag hamnade jag på en "söka bostad site". Där kunde man bland annat söka på slutpriser på hus i sitt område. Jag hade redan innan ganska bra koll på vad husen där jag bor har sålts för. Alla har gått för i mina ögon otroliga summor. Men långt ifrån dom riktigt stora fantasi summorna som på andra områden i min närhet.

En annan funktion som fanns på siten var att man kunde se sitt egna hus uppskattade värde. Antar att man fått fram det genom något slags snittpris över sålda hus i området? Skulle vi sälja och få summan som stod. Så skulle vi kunna betala av hela huslånet och ändå ha ca 1 miljon kvar. Efter att vinstskatten var betald. Det om något skrämmer mig mer än 8-9 % börsuppgång! 


/funderalitemera

4 kommentarer:

 1. Jag förstår dig och känner igen mig i ditt resonemang. En aspekt värd att nämna i sammanhanget är dock att vi i många av Sveriges städer fortfarande har mycket lägre priser än många andra likvärdiga städer i Europa. En del i prisuppgången vi har haft handlar om att priserna var oskäligt låga tidigare. Det är till exempel rimligt (enligt mig) att Helsingfors har lägre priser än Göteborg till exempel. Även en jämförelse mellan Bryssel, Wien och Stockholm visar att priserna i Stockholm och Sverige ligger hyfsat lågt.

  Svensk media redovisar oftast rekordpriserna för Stockholms innerstad men i Stockholms län är snittpriset på en bostadsrättslägenhet ca 59.000 kr/kvm.

  https://www.maklarstatistik.se/omrade/riket/stockholms-lan/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge bolåneräntan får fortsätta vara "låg". Då är det "nog" ingen större fara än! :-)

   Radera
 2. Nåja, även om ni säljer så måste ni ju bo nånstans. Och säljer ni med vinst så har oftast andra boenden också ökat i pris, säljer ni med förlust (typ år 1992) så har det flesta andra objekt också sjunkit och blir billigare att köpa.
  De där bosajternas uppskattade värde funkar ju om du bor i ett hyfsat stort radhusområde där alla hus är lika stora, har lagom stor omsättning och är byggda samma år. Minsta lilla skillnad tex postnummer, sjöutsikt eller standard gör att automatvärderingarna inte funkar alls.

  /Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inga planer på att sälja! Precis som du säger så måste man bo någonstans och då räcker inte 1 miljon långt. Inte i våra krokar i alla fall. Om man nu inte vill hyra!? :-)

   Radera