onsdag 16 november 2016

Det och mycket annat!

På andra tankar! Fram tills jag gick i klass tre, så visste jag precis vad jag som vuxen skulle jobba med. Av någon outgrundlig anledning så tänkte jag bli konstnär. Det hela var ganska skrattretande eftersom jag helt och hållet saknade talang när det gällde att teckna, rita och måla. Men så sista året på mellanstadiet så fick jag äntligen lite insikt. F-n också... jag ritar ju som en kratta. Så då var det bara att glömma konstnärs spåret....När jag nu tittar tillbaka på mitt nuvarande karriärval. Så inser jag att man vid 18-20 års ålder inte har en aning om vad som är ett roligt eller spännande yrke! En vidareutbildning på 3-5 år och sen kanske man har tur och får ett jobb. Något år senare så inser man... F-n också...det här var ju inget skoj. Så har man kanske studielån och hunnit skaffa lägenhet eller villa kanske familj. Så då är det bara snällt att hänga kvar i yrket. För lån till staten dom ska alltid betalas tillbaka. Men att under sin livstid betala tillbaka ett miljonlån till banken. Det verkar det vara lite si och så att hinna med. Nu finns det ju säkert en uppsjö av smarta och driftiga unga som lyckas byta inriktning och därmed får chansen att jobba med just det som dom brinner för? Om dom nu valt fel yrke!?

Om jag kunde resa tillbaka i tiden. Precis lagom till valet av gymnasieprogram. Så skulle jag peppra mig själv med dom bästa argumenten att välja ett program som läste mycket ekonomi. Sen kanske man i alla fall fått lite mer koll på företagsekonomi och företagande. Sånt hade jag gärna förstått mer av idag! Det och mycket annat!/funderalitemera

4 kommentarer:

 1. Ja, det är inte lätt att veta vad man vill göra i 18-20-årsåldern. Men jag ångrar inte att jag valde att läsa till civilingenjör. Möjligheterna att vidareutbilda sig och jobba med nya saker hela tiden är ju stor där. Men som du säger, kunskaper i ekonomi är alltid bra att ha!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att du vet nu! :-) Tänk på mig om 20 år. Fråga då dig själv om det inte var E-florist eller ubåts-chaufför du borde blivit istället!? :-)

   Radera
 2. Själv pluggade jag aldrig på högskola vilket både varit positivt och negativt tror jag. Jag började jobba när jag var 16 och gick aldrig färdigt gymnasiet.

  Jag brände ju många möjligheter men har haft möjligheten att prova mycket. Är det inte en risk att man inte vågar prova något nytt om man plyggat i 4-5 år? Skulle vara intressant att höra hur någon som gjort det tänker. Det är ju mycket pengar och tid investerat.

  Angående företagande så skulle jag säga att du absolut inte behöver plugga eller ha pluggat ekonomi för det. Jag skulle säga att det viktiga när det gäller företagande är inte något du pluggat enligt min egen erfarenhet. De flesta framgångsrika företagare jag känner har tagit sig dit tack vate sin personlighet, drivkraft och förmågan att tjäna pengar och undvika förluster.
  Fast det ser säkert olika ut såklart.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm.. ☺ utbildningen LHS...Livets hårda skola! Ja du har nog rätt. Tillslut är det nog ens drivkraft som avgör hur långt man når! Inte ens utbildning! Även om den kan hjälpa till en bra bit på vägen! ☺

   Radera