söndag 7 januari 2018

För vart är börsen på väg?

Zöndagzz.. Då var vi en vecka in i 2018. OMXS30 ligger fn på plus 2,18 %. Kanon, det kan väl knappast bli bättre..eller? Jo det skulle kunna var mycket bättre. För i min Avanza portföljen är fortfarande 6 st bolag av 12 st på minus. Får vi en korrigering nedåt på börsen så lär portföljen få ytterligare minus bolag. 2018 kommer därför bli en mycket intressant år. För vart är börsen på väg? Personligen har jag ingen aning som vanligt!

I och med att det vart nytt år! Så passade jag på att kontrollera och stuva om lite i min PPM-portfölj. 2017 var ett bra år för mig. Totalt steg portföljvärdet med 11 %. Klart godkänt tycker jag. Men jämfört med er som haft och har AP7 Såfa. Så står sig mina 11% inte långt. Grattis till er och ca 18 % uppgång.

Den enda egentliga förändring jag gjort. Var att kasta ut "Länsförsäkringar USA indexnära" som jag haft i ett par år nu. Anledningen till att den fick ta adjö. Beror mest på att jag "tror" inte att USA börserna kommer stiga så otroligt mycket mer. Vad valde jag då istället? Jo, Handelsbankens Råvarufond. Sen om det var ett bra val eller inte? Det visar sig om ett par år eller tidigare!


Så här ser min PPM portfölj ut 20180107.

Handelsbanken råvarufond 14 %.
Nordea Indienfond  30 %.
Länsförsäkringar Europa indexnära 20 %.
Tundra Vietnamn Fund 21 %.
Tundra Frontier Africa Fund 15 %.Har du sett över din PPM-portfölj? Eller struntar du helt i den?


Fortsatt full fart in i 2018!/investeralitemera4 kommentarer:

 1. Jag har skrivit en del på min blogg (går att söka) om hur min PPM portfölj ser ut över tid, jag försöker medvetet hålla den passiv och ändrar därmed kanske bara 1-2 gånger per år. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 2. Kör oxå efter den strategin att inte ändra allt för ofta per år!

  SvaraRadera
 3. Jag har 9% i snitt per år sedan start. Jag ändrade och bytte fonder ganska mycket och hej vilt (alltså utan att kunna och fatta) ett tag. Sedan fick jag barn, och jag låg kvar i dyra fonder med hög risk på en skakig börs, det har jag fått sota för. Numera har jag mycket i 7:e AP, kryddar med lite andra globala fonder med låga avgifter...
  Så, jag kollar mina fonder ungefär en gång per månad, men byter sällan (1 -2 fonder per år, max, numera).

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bra sak att ha koll på är just fondavgifterna. Även om dom i PPM är lägre än om du skulle välja samma fond hos ex Avanza. :-)

   Radera