torsdag 2 mars 2017

Allt kan ju ändras!

Barnspar! Håller just nu på och läser boken "Gör ditt barn rikt" av Charlie Söderberg och Jan Bolmeson. Även om jag inte hunnit längre än halva boken. Så känner jag inte att den är riktigt är för mig. Mest för att mina barn är "tonårs monster". Charlie och Jans barn som hittills nämts ca 350 gånger är yngre barn. Som vill handla leksaker för sina pengar. Samt att jag och frun har redan sparat åt barnen i ett antal år. Barnen har redan en grundplåt. Som nybliven förälder så är nog boken lite mer intressant.

Men jag önskar att jag hade läst en sån här bok innan jag började spara till barnen och ge veckopeng etc. Hur som ska jag läsa klart den innan något betyg delas ut.


En svår fråga gällande barnspar är hur länge man som förälder ska spara åt sina barn? Går jag till mig själv! Så kan jag nog tänka mig att fortsätta spara tills dom små änglarna flyttat ut. Därefter får aktierna och fonderna ligga och mogna till sig lite.

Inte heller kommer jag föra över allt sparat när dom lämnar boet. Utan vid vissa tillfällen kommer investeringarna gradvis flyttas över. Så att dom hinner bli lite mer vuxna. Man vill ju inte att det första dom gör är att köper värsta speldatorn eller dyraste väskan. Men nu är det ju en hel del år kvar tills det blir aktuellt. Frun och jag hinner nog ändra oss både en och två gånger innan dess. Allt kan ju ändras!


Hur länge tycker du man som förälder ska spara till sina barn?/investeralitemera
8 kommentarer:

 1. Jag sparar så jag kan hjälpa till med insatsen på en lgh eller möjligen hus, nu till ena barnet eftersom jag separerat så min fd får ge detta till andra barnet.
  Det är ju extremt för ungdomar att kunna köpa en lgh för tex 1 Mkr, då ska de ha 150 kkr tillgängliga.
  Det är jobbigt få ihop 150 kkr, om man pluggat och flyttar till en stad för att ha fått ett jobb

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är nog inte helt lätt att köpa en lägenhet om man som ung saknar insats idag? Antar att det är något liknande som våra barn får räkna med att använda "sparpengen" till. :-)

   Radera
 2. Det är en delikat fråga du tar upp. Å ena sidan vill jag absolut inte skämma bort mina barn med ett överflöd av pengar, det vore att göra dem en stor björntjänst. Samtidigt är det nog helt nödvändigt att hjälpa dem med första bostaden, givet den kris politikerna skapat i Sverige. Jag satsar dock minst lika mycket på att bygga upp deras ekonomiska sinne, få tex samhället inte gör något alls på den fronten. Det blir värt mycket för dem att få ekonomisk skolning tidigt i livet. Mvh http://investera-pengar.blogspot.co.uk/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror precis som du att det handlar om att få barnen att förstå hur bla ränta på ränta fungerar! Ett ekonomisk sinne är tyvärr inget man lär ut i skolan! 😐

   Radera
 3. Skrev en post om detta för ett tag sen

  https://snalgrisen.blogspot.se/2017/02/spara-for-livet.html

  SvaraRadera
 4. Tycker att varje krona som man kan spara åt sina barn är guld värt faktiskt. Sedan tycker jag väl inte att man ska gödsla pengar till dem efter 18-års dagen precis :) Även fast det i många fall kan bli så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhoppningsvis flyttar dom ut kort efter 18 års dagen! ☺

   Radera