onsdag 1 februari 2017

I höst vet vi hur det gått!

Drar åt svångremmen! En av familjen Investeralitermeras största utgifter är utan tvekan mat. Den är så pass stor att inte ens bolånekostnaden per månad är större! Men det kan inte fortsätta så här. Något måste göras. Men vad? Vi köper inte hem Pizza eller Thai mat eller annan hämtmat speciellt ofta. Inte heller äter ute på restaurang flera gånger per år. Blir knappt ens en gång. Utan det är nog snarare det att vi småhandlar istället för att storhandla. Det måste vi ändra på snarast!

Efter ett väldigt givande samtal igår kväll. Så kom dom inblandade parterna gemensamt överens om att dra ned på pengar till matkontot. Det vill säga att jag och frun kom alltså överens. Från och med nu så stryper vi matutgifterna med 1000 kr per månad. Pengarna kommer dock inte investeras till mitt stora förtret. Utan dom kommer utan förbehåll gå in på resekontot. För att hålla modet uppe så planerar vi nämligen en resa av något slag i oktober. Ju större summa som vi sparat ihop desto roligare resa kan vi göra. Pengar för den här månaden har alltså redan satts in på resekontot. Risken finns givetvis att det blir till att äta nudelsoppa dom sista dagarna av månaden. Om vi inte börjar storhandla istället! I höst vet vi hur det gått!

Vilken utgift skulle du vilja dra ned på? Och är du beredd att göra det?


/sparalitemera

20 kommentarer:

 1. Vi lägger 7-8 tusen i månaden på ICA i snitt i en familj på fyra. Känns som jag skulle vilja halvera det men det känns rätt svårt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi ligger i dom krokarna vi med. Men nu gör vi i alla fall ett försök att få ned summan! :-)

   Radera
  2. Det ska bli roligt att läsa uppföljningen i slutet av månaden.

   Radera
  3. :-) Såvida vi inte dött av svält!

   Radera
  4. 7-8.000 kr per månad borde går att skära ganska bra i. Mitt förslag är att du börjar med en plan att skära en tusenlapp per månad. Sen när du märker att det går kommer ni antagligen (förhoppningsvis) få blodad tand och fortsätta skära.

   Lägg hälften av pengarna på någon form av belöning. Tex ett konto för resa likt ivesteralitemera skriver om i inlägget så kommer motivationen vara maximal.

   Radera
 2. Jag trodde inte att det fanns familjer än idag som inte storhandlar. Det är ju så skönt att få allt överstökat på en gång i veckan beträffande matinköp, ger tid över till annat. Dessutom sparar det stora pengar. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr så är vi dåliga på att storhandla. Men det ska det bli ändring på nu! :-)

   Radera
 3. Handlar man dessutom på Ica, så är antagligen första steget att sluta med det, då det finns så många andra lika bra alternativ, men betydligt billigare.

  SvaraRadera
 4. Lägger ca 4000 kr per månad på mat och blöjor. Två vuxna ett barn. Det går om man vill... kolla in vår blogg för lite tips. Man kan äta gott om man handlar smart och lagar klokt. Första tipset: skaffa en wok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Småbarn små utgifter. Stora barn stora utgifter! En wok kanske kan vara något!? ☺

   Radera
 5. Maten är definitivt vår akilleshäl med:/ På tok för mycket bränns på käk varje månad och en stor bov i det dramat är, precis som hos er, småhandlandet.

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 6. Lyckades halvera min matbudget under januari, från 4000 till 2000. Har länge storhandlat i början av månaden men det som behövdes var en till vända i mitten av månaden också, annars blev det för mycket spring till ICA för att fylla på det som tog slut. Det tillsammans med en mer ambitiös matlåde-produktion gjorde tricket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Imponerande sänkning!☺ Vi lägger heller inga pengar på utelunch. Utan det är matlåda till jobbet i ur och skur. Men för dom som äter uteluch varje dag!? Där finns det stora slantar att spara!

   Radera
 7. Mat är där jag kan göra mest också.

  Äter utelunch varje dag (ca 21x80 kr). Är singel och vill ha ett lagat mål mat varje dag och är inte beredd att sluta med detta just nu. Det är min vardagslyx.

  Tillsammans med övrig mat borde jag hamna på drygt 3,500 kr vilket är mycket för ett singelhushåll. Sparpotentialen är nog en dryg tusenlapp utan att behöva snåla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lyx i alla dess former brukar sällan vara gratis! :-) Men 3500 kr lät som en hel.

   Radera
  2. Bor också själv och lägger 2500 kr/mån på mat i runda slängor - har matlåda varje dag. Att kunna laga god mat unnar jag mig vilket kan vara både nyttigare och billigare än att köpa ute :)

   För min del finns det nog mest potential i att ändra arbetssituationen så jag slipper veckopendla alt sluta veckopendla, men det är viktigt för mitt välbefinnande och de närmaste åren är jag tvungen att vara kvar på detta jobb för fortsatt karriär inom branschen så det är bara att vara livegen i ett par år till under dessa förutsättningar. Sen blir det bättre.

   Radera
  3. Gjorde även jag ett par hundår med långa dagar pga pendling. Men visste att det skulle bli bättre med åren! Vilket gjorde att man höll modet uppe.

   Radera
 8. Jag kör efter principen "Köp när det är billigt, inte när du är hungrig".. Ladda även ner appen matpriskollen om du inte har den så får du bättre översikt på erbjudanden!

  /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den appen kände jag inte till. Blir till att ladda ned! :-)

   Radera