tisdag 16 augusti 2016

Om 10 år vet vi?

Tiden är din vän! Jaså, det kan vara en riktigt otrevlig ovän också. Beroende på hur man investerar sina hårt förvärvade pengar. Antingen genom att månadsvis skicka in pengar i fonder eller aktier.  Eller enstaka köp någon gång per år. Så kan man ha riktigt dålig tajming med den så kallade "tiden". Kom du ex på snilleblixten att investera "allt" i fonden "Tundra Nigeria and Sub-Sahara". Bara för att det kändes så rätt i början av året? Så grattis till en nedgång på 35,59% i år. Samt en en förvaltningsavgift på 2,50%. Du kunde ju istället råkat välja en bra och billig fond istället? Svår dock att veta på förhand!

Fond info från Avanza:
Fonden är en aktiefond med särskild inriktning på placeringar i överlåtbara värdepapper utgivna av företag som har sitt säte i Afrika exklusive Sydafrika, Västra Sahara, Marocko, Algeriet, Tunisien, Libyen och Egypten eller som bedriver sin huvudsakliga verksamhet i dessa länder.
Visst fonden kommer säkert vända upp förr eller senare? Tiden är ju på din sida...långsiktighet du vet? Men om du nu inte har så mycket av "tid". Så är snedsteg som fonden ovan ingen höjdare. Kanske inte skulle chansat? Mina 10 år känns som väldigt långsiktiga. Men i själva verket så om några av nuvarande innehav minskar i värde med 50%? Så kan det visa sig att just "tiden" inte är på min sida!? Den blir då en riktigt otrevlig vän. Inte den snälla och förstående vännen som med tid läker alla sår och gör så att mina investeringar vänder uppåt. Risken kommer alltid finnas att innehavens värde tvärvänder nedåt. Utan att ta någon risk så kommer heller inte vinster? Ju lägre risk ju lägre vinster? Hur långt ska man vara beredd att riska? Jag ser mina innehav som trygga och med ganska liten risk. Du som läsare kanske tycker helt annat? Men rätt eller fel val? Det får min vän tiden utvisa!? Om 10 år vet vi?


Kan man då alltid förlita sig på att tiden är en vän. När man gör sin investeringar?


/investeralitemeraInga kommentarer:

Skicka en kommentar