lördag 13 augusti 2016

Har du kanske kvar aktien/fonden i väntan på en vändning?

Det här med aktier och fonder är ju lätt? Man kan tjäna massor av pengar? Alla blir förr eller senare miljonärer? Man skulle kunna tro att det är så? Följer man dom större ekonomi-bloggarna så har dom alla rätt imponerande summor i både aktier och ibland även fonder. Vissa har hållit på och investerat i många år. Andra inte lika länge. Men vart har alla dom bloggare tagit vägen som misslyckats kapitalt? Någon måste ha bränt sig på en toppen aktie som Eniro? Som för 3 år sedan stod i 18,75 kr. Nu handlas den till 0,6190 öre.

Jag själv har som tidigare nämts gjort dåliga affärer i "Icon Medialab, Lap Power, SEB Internetfonder". Kan säkert ta fram ett par till dåliga köp om så måste? Men varför läser man så sällan om dom dåliga köpen och bara om dom bra köpen? Ni liksom jag, behöver väl också lära sig när det gått fel? Att lära sig av andras misstag kan mycket väl göra mig till en bättre investerare i alla fall. Eller vad tror du?


När gjorde du din sämsta investering? Varför gjorde du den? Var det i hopp om att tjäna snabba pengar? Eller fick du kanske ett tips om en investering som inte kan gå fel?  Har du kanske kvar aktien/fonden i väntan på en vändning? 


/investeralitebättre


8 kommentarer:

 1. Att få läsare att avslöja sina dåliga investeringar visade sig vara svårare än jag trott! 😮

  SvaraRadera
 2. Min sämsta affär har jag inte gjort än :-). Jo, förhoppningsvis. Faktiskt lyckades jag plussa på Icon när det begav sig. Jag är dessutom en av få svenskar som sålde Telia med vinst efter introduktionen (köp 85 och sälj 88,5 om jag minns rätt). Däremot åkte jag på mina efter mina i it-kraschen. Icon klarade jag som sagt, men Framfab, Adcore och några till hängde jag med ner till botten. På den tiden hade jag dessutom dålig koppling mellan investeringens risk och storlek, så några av dem blev ordentligt kännbara.

  SvaraRadera
 3. Får säga grattis till Telia och Icon! Du är nog inte ensam om att gjort mindre bra affärer under IT-kraschen!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är en föga exklusiv klubb. Förhoppningsvis lärde vi oss något som dämpar smällen vid framtida krascher.

   Radera
  2. Hmmm.. det får vi hoppas. Är många 3-4 miljoners villor som ligger pyr till när bolåne bubblan spricker. Svårt att se att dom låga räntor vi idag har ska bestå. Lite offtopic dock! ☺

   Radera
  3. När räntan går upp några procent kommer många få problem, men ordet bubbla tycker jag är i starkaste laget. Åtminstone i storstäderna är ju efterfrågan fortfarande klart större än tillgången.

   Radera
 4. Jag har förträngt alla dumheter jag gjorde under dotcom-bubblan, men ovan nämnda och ett par till. Dessutom spekulerades det i warranter och optioner, tog en ända med förskräckelse.

  Mer närtida har vi National Bank of Greece, Ensco och Etrion. Kanske får räkna dit Prospect och BHP Billiton också, men jag ligger kvar där. Vem vet vad man ruvar på för orealiserade misstag. De där "trygga" innehaven, Johnson & Johnson, Coca Cola, Kimberly Clark... som budats upp till leda som obligations-proxies av nuvarande heta trend inom investerande - utdelningsjagande. Med vikande försäljningsvolymer, friserade siffror genom skuldfinansierade buybacks och ökande utdelningsandel av vinsten. Jag känner till varningarna, ändå säljer jag inte.

  SvaraRadera
 5. För eller senare kommer allt upp till ytan! Ja vad som idag anses som tryggt kan imorgon visa sig vara värsta missen. Tack för att du delar med dig!☺

  SvaraRadera