söndag 19 juni 2016

Vilka fonder köper du när börsen backar?

Vi har passerat lite mer än halva 2016. Vilka fonder har gått bäst under dom sista 6 månaderna hos Avanza. Sist jag kollade så skulle man gärna äga en fond som hade något med namnet "gold" i sig. Det var ett säkert köp. Hur ser det då ut nu?

Fyra av fem fonder som gått bäst under 2016 heter alla fortfarande något med "Gold". Bäst har fonden "Franklin Gold & PM Acc USD" gått i år, hela 84,22%. Det hade varit en fond att ha. Den har dock en förvaltningsavgift på 1,50%. Kan visserligen kanske motivera den avgiften med tanke på årets uppgång!? Men är avgiften motiverad vid en sämre uppgång, det är frågan!?

Om fonden "Franklin Gold & PM Acc USD" kan man läsa följande hos Avanza.
Fonden eftersträvar tillväxt genom att investera globalt i aktier och terminsavtal. 

Det var inte speciellt mycket information. Branschfördelningen är dock 100% råvaror. Får anta att dom handlar med guld på ett eller annat sätt!?

Sist på topp fem listan ligger "BGF World Mining A2 USD". Den har gått upp 36,20% under 2016. Den har en förvaltningsavgift på 1,75%.

Om fonden "BGF World Mining A2 USD" kan man läsa följande om hos Avanza.
Globalt investerar fonden minst 70 procent av de totala tillgångarna i värdepapper (t.ex. aktier) i företag vars huvudsakliga verksamhet ägnas åt inom gruvsektorn och/eller produktion av bas- och ädelmetaller och/eller mineral. Fonden innehar inte guld eller metaller i fysisk form. Investeringsrådgivaren kan efter eget gottfinnande välja vilka investeringar som ska göras i fonden och då väga in HSBC Global Mining Index.

Min personliga tolkning av ovan är. Rätta mig om jag har fel? Fonden sysslar inte alls med guld? 
Summa summarum, är att hade man investerat i fonder som sysslar med guld i början av 2016. Så hade man fått ta del av rätt stora uppgångar. Dom svenska fonderna har inte mäktat med uppgångar i den här storleken alls under 2016. Bäst av dom Svenska fonderna hos Avanza har "Ålandsbanken obligation Sverige" gått. Dock bara 3,37% och med en avgift på 0,40%. Det är visserligen inte så illa med tanke på att OMXS30 backat totalt med -10,26% i år. Men Fondens tillgångar placeras i räntebärande värdepapper nominerade i svenska kronor (SEK). Så det är inte riktigt jämförbart, men ändå! 

Vilka fonder köper du när börsen backar?


/investeraifonderlitemera
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar