lördag 26 november 2016

Idag var en sån dag!

Dålig koll grannen! Trots att det är ett av Sveriges grannländer. Så har jag förvånansvärt dålig koll på Danmarks största aktiebolag. Den rödvita grannen blir ibland lite anonym som typ jätten Kanada.

Men jag känner till Carlsberg för dess Öl. Sen har jag under det här året lärt mig namnet på Novo Nordisk som tillverkar insulin. Men även att deras mål år att bota diabetes. Givetvis känner jag även till det super stora rederiet Maersk. Men också Vestas som gör vindkraftverk. Sen är det nog stopp...

Hur mycket jag än tänker så kommer jag inte på några andra Danska bolag. Det i sig behöver ju inte betyda allt för mycket. Kan ivisserligen rabbla upp en hel del danka öl bryggerier..men! På tal om bolag. Så träffade nämligen en Amerikan i jobbet för någon månad sen. Som stolt Svensk ville jag givetvis glänsa och berätta om våra fina bolag(Som var eller har varit Svenska). Jag började name-droppa , Skype(var svenskt i alla fall), Spotify och att det var en Svensk som skapade Minecraft. Amerikanen hade ganska svårt att tro att jag ens pratade sanning. För att det var Svenska bolag hade han ingen aning om. Däremot visste han att gruppen Galantis var från Sverige. Det å andra sidan hade jag ingen aning om. Så man kan nog helt ovetenskapligt konstatera att jag har mer koll på Svenska bolag än Danska....!

Ovan är listan på dom 10 största Danska bolag enligt omsättning. Har du koll på vilka bolagen är? Kände du till dom innan? Att du känner till Arla kan vi nog utesluta!? ISS vet jag bla sysslar med städtjänster. Ibland lär man sig tydligen något nytt. Idag var en sån dag!


\funderalitemera

7 kommentarer:

 1. Jag följer bara GS4 och Vestas på danska börsen just nu men är skeptisk till att köpa danskt eftersom det är så trassligt med källskatten och eftersom jag kan hitta lika bra motsvarande aktier på andra marknader. Följer den norska börsen mer aktivt istället där reglerna inte är lika krångliga och har ett dussin företag jag bevakar där. Följer även några finska aktier men har inte valt att gå in i någon av dem ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. aha... skulle verkligen behöva sätta mig in i mera och lära mig om andra bolag än Statoil och Fortum. Kan ibland sakna lite mer bevakning av övriga Norden från ekonomi tidningarna!

   Radera
 2. Norge tycker jag bjuder på en mängd intressanta bolag. Tomra som sysslar med pant och återvinning är ett bolag jag tror mycket på:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, då får jag läsa på lite om dom! Tack för tipset :-)

   Radera
  2. Jag gillar norska Orkla! Många fina varumärken :)

   Radera
  3. Skrev lite om Orkla här förut:

   http://frihetsmaskinen.blogspot.se/2016/09/inkop-av-gratis-mat.html?m=1

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  4. Ännu ett bolag jag inte har någon koll på, tack för det! ☺

   Radera