torsdag 17 november 2016

Att långsiktighet är min melodi!

Robothandel? Det tog mig några dagar att ta mig igenom boken "Risk" av "Fondpoddens" Jacob Bursell. På det stora hela var det en mycket intressant läsning. Kan däremot tänka mig att personer som inte är så intresserade av just aktiehandel, fondhandel och finansmarknaden skulle ha så stort nöje av att läsa den. Men nu är ju jag det. Så har du inte läst den? Så gör det!

Mitt betyg blir 4 av 5.

Boken tar sin början runt 1991. Vi får bla följa Pär Sandå och bolaget Pan Capital och hur aktiehandeln datoriseras. Hur dom bygger sitt egna tradingprogram "Toktradern". Allt för att kunna snabba på köp/sälj av värdepapper. Man får även en inblick i hur medarbetarna på Pan Capital upplever USA börsen runt 2008. När banken Lehman Brothers föll. Samt hur dom försöker skapa den perfekta algoritmen till att göra bra och snabba värdepappers affärer över hela världen.

Det är en hel del namn som nämns i boken. Jag hade gärna sett en lite förteckning på dom, i början eller sluten av den. Så man kunde kolla vem som var vem!



















När jag hade läst ut boken så hade jag fått en helt annan syn på just trading. Började även tänka i banor som varför man ska vara långsiktig? Vad är det för mening med det? När det tydligen gick att göra stora pengar på snabba avslut. Nu har ju jag visserligen inget special skrivet datorprogram. Inte har jag heller 50 miljoner att starta med. Så även om jag vart upprymd över hur Pan Capital tjänade sina "miljarder". Så får jag inse den hårda verkligheten. Att långsiktighet är min melodi!


/läsalitemera





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar