torsdag 3 november 2016

Hoppas kan man ju alltid göra!

Sitter med svarte Petter! Nej jag menar inte mina Telia aktier. Även om dom ibland också kan liknas vid svarte Petter. Nej jag pratar om "SEB Global Fond" i min tjänstepension.En del av min tjänstepension förvaltar jag själv hos min bank SEB. Urvalet av pensionsfonder är där grymt begränsat. Man skulle kunna säga att det är ett "sk*t dåligt" urval. Just i den här portföljen har jag försökt att bara välja indexfonder. SEB Europa Indexfond, SEB Sverige Indexfond, SEB USA Indexfond. Samt svarte Petter "SEB Global Fond". Eftersom jag ville ha en global fond med, så föll valet på den fonden. Eftersom det inte fanns någon Global indexfond att välja. Kursen har under 2016 fram tills idag gått upp 4,18%. Inte direkt världsbäst!

Eftersom jag är halvt senil från gång till gång. Så går jag ibland in och dubbelkollar vilka fondavgifter som jag betalar. Vet att Global fonden är långt ifrån gratis. Årlig avgift är på hela 1,55%. Ok, har haft betydligt dyrare fonder. Men det som får mig att häpna mest. Är att fonden även har en insättningsavgift på 1,00% Samt en uttagsavgift på 1,00%. WOW här blir jag dubbelt lurad. Vilken jackpott för SEB och deras fondavdelning. Jag får alltså betala för varje insättning som görs samt varje uttag eller fondbyte. Givetvis kommer jag inom kort byta bort fonden. Antar att det finns en hel del såna här fällor i andra fonder också. Har du full koll på avgifterna? Jag trodde jag hade det!

Hann trots allt med att köpa 100 st Rottneros idag. Hoppas att aktien ska ta ett par kliv uppåt tack vare den höga dollar kursen som råder. Finns givetvis inga garantier för något. Hoppas kan man ju alltid göra!


/investeralitermera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar