onsdag 20 juli 2016

Ingen regel utan undantag, som det så fint heter!

Vad är det som händer? Tyckte väl att mina Länsförsäkringar fonder hade fått konstiga namn. Bland annat fonden "Länsförsäkringar Global Indexnära". Den hette tidigare "Länsförsäkringar Global Indexfond".  Vad står då indexnära för och varför har alla deras indexfonder bytt namn till indexnära. Så här skriver Länförsäkringar om det hela.

Den 15 juli döper vi om våra fem indexfonder till indexnära. Anledningen är att de förvaltas ansvarsfullt och därmed blir kategoriserade som aktiefonder istället för indexfonder. Den största skillnaden är dock just själva namnändringen. Fonderna kommer även fortsättningsvis att placera i bolag från stora globala aktieindex.
En indexfond ska enligt regelverket spegla sitt underliggande index. Länsförsäkringars fonder placerar enligt ansvarsfulla principer rörande internationella konventioner inom exempelvis miljö, mänskliga rättigheter, barnarbete och kontroversiella vapen. Detta betyder att fonderna från tid till annan kommer att kunna undvika att placera i kontroversiella företag även om de är en stor del av det underliggande indexet. Därför får de enligt regelverket inte kallas för indexfonder längre.
Källa: http://www.lansforsakringar.se/bergslagen/om-oss/press-media/nyheter/126737/


Jaha... det betyder att mina två st Länsförsäkringar fonder numera är aktiefonder. Vilket ställer till det för mig. Eftersom jag helst vill ha just fonder som följer ett index. Det kan ju mycket väl vara så att dom bolag som Länsförsäkringar av någon anledning väljer bort. Råkar vara dom mest lukrativa. Vilket därmed gör att fonden kanske avviker väldigt mycket från sitt index. Givetvis kan det slå åt andra hållet oxå. Sen undrar jag även, hur mycket "passiv" fonderna numera kommer vara? Det blir med andra ord till att fundera lite djupare över det här. Ingen regel utan undantag, som det så fint heter!


/funderalitermeraInga kommentarer:

Skicka en kommentar