torsdag 14 juli 2016

Än finns det därför tid kvar!

Sedan kommentaren igår från Anonym. Att höja sparkvoten för att kunna nå det ultimata målet, pension om 10 år. Så vaknade jag i natt 02:56 och kunde inte somna om. Att ligga och tänka på att sparkvoten är för låg gjorde det hela inte bättre. Vad jag ännu inte redovisar öppet är ju min egen IPS (Individuellt Pensionssparande). Samt det jag själv kallar för ISK Pension. När dom nya reglera för IPS klubbades igenom och avdraget minskade till noll. Så gjorde jag som många andra och började ett nytt sparande i ett ISK konto. Dom båda pensionskontona borde givetvis också ligga med i det jag redovisar här på bloggen. Det gör dom inte idag, men dom kan mycket väl göra det lite längre fram. Är i nuläget dessvärre inga större summor.

Den här bloggen handlar inte om dom pensions pengar som redan fanns. Utan om dom investeringar som görs för att nå nya delmål/etapper. Som i sin tur leder till det slutgiltiga målet. IPS pengarna får man visserligen börja ta ut vid 50 års ålder. Så dom pensions pengarna kommer kunna användas om jag når målet? Eftersom jag även har tjänstepension inom mitt jobb. Så kommer det även finnas en skvätt att börja ta ut vid 55 års ålder. Om dom reglerna inte hinner ändras. Läste något på DI för ett tag sedan. Att det är under utredning att höja den åldern. Så att vi vanligt dödliga inte går i pension för tidigt. Men summa summarum är att jag kommer behöva öka farten för att ens ha en liten chans att nå mina mål. Det ska dock inte glömmas att min resa har bara hållit på i ca 7,5 månad. Än finns det därför tid kvar!
Trevlig helg och tack för att just du läser här och inspirerar mig att fortsätta!


/investeralitemera

 

6 kommentarer:

 1. Hej igen! Tråkigt att höra att du fick sömnproblem över min kommentar :( har själv investerat i snart 1 år, började september med att köpa Telia på 47-48 kr.. Sen HM på 300-330. De är nedsnittade och sålda för längesedan dock. På mitt (snart) år har jag investerat 50-60% av min blygsamma lön på drygt 15-18k efter skatt. Mitt mål är att gå som 44-46 åring, är 31 år idag. Beror också på hur man ser på att gå i pension. Är du ekonomiskt fri när det täcker alla fasta kostnader? Eller är det när du kan leva i överflöd utan att portföljen minskar i värde och enbart leva på utdelningar? Vi satte igång ett projekt i år och löste ur våra privata pensionsförsäkringar efter lagen ändrades, dessa pengar la vi först till portföljen, sen efter avkastning på ungefär 5% så har vi sålt av och amorterat på vårt bolån. Planen är att vara helt skuldfri inom 3-4 år. MVH Richard / RIGR

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Richard. Sömnproblemen kommer och går, sånt är livet. Pension för mig är att inte behöva gå till ett inrutat jobb. Utan att ha råd att själv kunna välja hur dagen ska spenderas. Visst det kanske är en utopi? Men vem vet hur livet ser ut om 10 år? Ens investeringar kanske har halverats efter århundradets börsnedgång? Sånt kan man ju givetvis inte veta. Jag vet bara att min resa mot något annat har bara börjat. :-) Spännande det du skriver om att vara skuldfri inom 3-4 år. Det är det inte många som lyckas med. klarar ni det så är det väldigt imponerande! Håller tummarna för det!

   Radera
 2. Tjena, kul att höra du har samma planer som mig. Min plan är att från 55 års ålder (42 idag) kunna gå ner på deltid, och ta ut min pensionsförsäkring samt leva på en del av mina utdelningar. Jag är en utdelningsjägare, men stabila sådana förstås. Om 13 år planerar jag även att vara helt skuldfri (bil- och huslån idag) Vilket jag med all sannolikhet kommer att klara. Sedan bör man också som Richard skriver, minska sina levnadskostnader rätt bra om man vill hålla planen på ett stabilt och bra sätt. Svårt, ja men omöjligt nej :)

  Lycka till! :)// PI60

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja att hålla ned kostnaderna blir ju extremt viktigt. Men det tror jag löser sig självt lite. I alla fall om man slipper ta bilen till jobbet varje dag. Då behöver man som oss inte två bilar längre. Tack för att du kommenterar! :-)

   Radera
 3. Håller tummarna att du får gå vid 50! Jag hoppas på en börskrasch just för att få ett extremt fint ingångsläge. Men samtidigt hemskt för alla som förlorar pengar.. Absolut ingen utopi att kunna sluta om 10 år, mitt första inlägg kanske uppfattas som kritiskt men samtidigt så vill man ju få fram en debatt. Både din och min resa har i stort sett precis börjat. Ja vi köpte ett radhus i Västernorrland, vid kusten, som vi trivs i, vi har inte så mycket lån om man jämför med storstäderna. Lever återhållsamt och har ändå ett rikt liv, men håller hårt i slantarna. Fortsätt kämpa, varje krona spelar roll // Richard

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg verkligen inte inlägget som kritiskt. Utan tycker det är bara är kul när någon vill dela med sig av sina synpunkter. Så stort tack för det! :-)

   Radera