onsdag 20 april 2016

Finns det någon sån gräns?

Att köpa fonder med så låga förvaltningsavgifter som möjligt är självklart att rekommendera. Men hur ska man då göra om man då vill in i en marknad där fondavgifterna är allt utom låga?

Rysslands börsen har trummat på bra det här året med en uppgång lite över 20%. Hur vida den kommer fortsätta uppåt eller inte har jag ingen aning om. Men om jag skulle få för mig att köpa på mig lite Rysslands fonder. Så är det första jag skulle kolla på hur bra fonden ifråga gått, jämförelsevis mot andra liknande fonder.

Hos Avanza gör jag en fondsökning på Ryssland och får upp 10 st olika fonder. Den som gått bäst i år är "SEB Rysslandsfond C", +15,53 %.(2016-04-18).


Bra, då kollar jag upp vilken avgift man vill ha av mig för att ta hand om mina pengar.
SEB tar ut en förvaltningsavgift på hela 2,00%. Samt att minsta köpbelopp är på 200 kr. 2,00% är lite för högt för mig så jag får nog passa på den.

Kan det vara så att SEB tar mycket mer i förvaltningsavgift jämfört mot dom andra förvaltarna?
Svar...Nej.


Det visar sig att den minst dyra förvaltningsavgiften får man hos Nordea och deras "Nordea Rysslandsfond". Där vill man ha 1,75 % för att förvalta mina pengar. Vilket jag heller inte tänkte betala. Visserligen har fonden gått plus 13,05 % i år men ändå. 1,75%.

Ja hur ska man då göra om man verkligen tror på Rysslands börsen etc och inte vill betala höga förvaltnings avgifter? Jo man kan kolla upp om fonden är en PPM fond? Om vi går tillbaka till "SEB Rysslandsfond C". Så kan man i alla fall hos Avanza läsa sig till att den har ett PPM-nummer. Sen kan man logga in och kontrollera vilken avgift fonden får hos Pensionsmyndigheten?


Där visar det sig att fondavgiften är på bara 0,48%. Vilket passar mig väldigt bra. Där skulle jag kunna tänka mig köpa fonden.

Vart går gränsen för dig vad en fond är värd att betala för i avgift? Finns det någon sån gräns?


/investeralitemeraTittar man på mitt egna innehav, så har jag en fond med väldigt hög avgift enligt mig. Den kommer inte bli långvarig. Så fort den går plus minus noll så ryker den.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar