måndag 30 januari 2017

I alla fall vad jag hört!

Måndag... Arbetsveckans första dag och allt känns lagom motiverande. Att hålla på och gneta så här i alla evighet det går bra inte för sig. Som jag så många gånger tidigare nämnt. Så lyssnar jag på poddar till och från jobbet. Just måndagar är det mesta som kommit under veckan färdig lyssnat på. Brukar då bli att jag lyssnar på nästan vad som helst. Har därför fått bredda mig från svenska till utländska poddar. Mesta delas är dom amerikanska.Just i morse så lyssnade jag på en podd, där det pratades om att sätta upp mål. Det var 4 st gäster som pratade fram och tillbaka om hur viktigt det var att visualisera och sätta del mål. Det handlade givetvis om spar och investeringsmål. Det var visserligen inget man inte hört förut. Men sen sa en av gästerna något som fick mig att spetsa mina öron. Nämligen att man borde sätta väldigt höga mål. Samt att man precis som vanligt skulle stämma av efter perioder för att se hur man låg till. Om man då låg efter sitt mätbara mål? Så skulle det troligen kunna sporra ens sparande/investerande ännu mer!? Summan av kardemumman skulle till slut bli, även om man inte nådde sitt mål? Så hade man troligen fått ihop mer pengar än om man satt målet lågt? Hmm..?

Har till och från under dagen tänkt just på det där med att sätta höga mål. Det är givetvis inte det samma som att sätta orealistiska mål. Som att säga att man vill spara ihop/investera till en miljard. Istället för att säga att man vill spara ihop/investera till en miljon. Frågan är då, om det verkligen är bättre att sätta höga mål än att sätta rimliga mål? Hur resonera du?

I mitt fall är pension om ca 9 år ett väldigt högt mål. Men det är inte helt orimligt. Större under har trots allt skett! I alla fall vad jag hört!


/extremfunderalitemera
8 kommentarer:

 1. Jag sätter höga mål, kanske lite högre än vad som är rimligt just för att jag vet att resultatet blir bättre. Fast i mitt mål i spara ihop en viss summa ingår det tex också att spendera. Jag vill absolut inte låta sparande eller inveaterande gå ut över livskvaliten på något sätt. Med spendera syftar jag främst på att ge sig själv tid, istället för att jobba för mycket.

  Jag tror att det är viktigt dock att ha delmål som sagt och sen göra nya mål och börja om. Alltså låta sig uppnå mål på vägen, annars tror jag att för höga mål kan leda till mer eller mindre utbrändhet.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm.. mycket intressant att ditt resultat blir bättre av högre mål. Har själv aldrig tänkt i dom banorna. Utan jag fegar nog hellre för att ha större chans att lyckas. Men ska nog tänka om lite! ☺

   Radera
 2. Jag instämmer i att visualisering är tämligen viktigt, det gör att jag tror på det jag gör, och det bidrar till framgång. Mindset an vara avgörande. Jag tror på utmanande mål, men det måste finnas realistisk möjlighet att nå målen också. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej att sätta mål som blir omöjliga att nå, är nog inget att sträva efter. Men man måste ju även våga tro att målen går att nå! Annars är det nog ingen mening att ha några!.

   Radera
 3. Ett vettigt förslag kan ju vara att du försöker hitta en bra balans. Sparandet ska ju inte gå så långt att det tar glädjen ur ditt normal liv. Man kan visst spara hårdare under kortare perioder men det viktigaste är att du har en bra balans I sparandet, det är ju ändå 9år till som du tänkt hålla på och då spara så mycket så man mår dåligt är ingen bra ide.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror faktiskt att jag har nått min balans när det gäller sparande och investerande. :-)

   Radera
 4. Att sätta höga mål tror jag är ett måste om man vill nå högt! Det kommer driva oss mot vad vi vill uppnå på alla möjliga vis. Det fungerar nästan som en självuppfyllande profetia. När jag för 3 år sedan satte upp delmålet 1 000 000 kr kändes det som en ganska tuff uppgift. Men genom att satt upp ett tufft mål är det som om sakernas natur leder dig, hjälper dig mot målet på alla möjliga nästan magiska vis. Allt ifrån plötsliga nyemissioner och teckningsrätter, oväntat inflöde av kapital, att man helt plötsligt fattar beslut som man tidigare inte hade gjort, får en kraftig löneökning, skapar livsvanor som gynnar målet utan att ge avkall på livskvalitén, får idéer som gynnar det uppsatta målet, träffar människor som inspirerar och motiverar att nå målet och driva processen. Någon har sagt att du kan aldrig träffa den måltavla som inte satts upp. Så vill man ex nå ett portföljvärde på minst 25 000 000 kr varför inte skriva ner det som ett långsiktigt mål - sätt upp och skapa den där måltavlan! På så sätt kommer du och livet på ett nästan omedvetet men också medvetet sätt söka de vägar och alternativ som bäst hjälper dig att uppnå målet. Det finns mycket spännande att läsa och ta del av inom just målsättning målbilder och hur det kan leda till stor ekonomisk men också personlig framgång och utveckling.

  Med vänlig hälsning,

  Atlas Investo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket intressant, har nog aldrig riktig sett det som att man ibland måste sikta lite högre än vad som är möjligt. Men jag kommer försöker tänkaa lite annorlunda än jag tidigare gjort! :-)

   Radera