måndag 7 mars 2016

Litar du på vad som står där?

Fick elräkningen idag. Den del som heter "Elnät - säkringsabonnemang". Förbrukningen var under Februari på 1220 kWh. För det vill mitt elbolag ha 485,90kr. Det som är intressant om nu något kan vara det på en "säkringsabonnemangs räkning"? Är att familjen gjort av med 75 kWh mindre under Februari 2016 än Februari 2015. Då hamnade förbrukningen på 1295 kWh. Vad har vi då gjort för att göra av med lite färre kWh? Kan det möjligen vara vädret?

Från SMHI´s websida får jag reda på medeltemperaturen under Februari 2015, hållit sig mellan 0 och 1 grad plus i området  där jag och min familj bor. (mellanSverige dvs).

Precis som jag misstänkte så var medeltemperaturen under  Februari 2016 varmare, runt 2-3 grader plus. Vilket med största sannolikhet gjort att jag inte haft lika varmt inne som året innan. Normalt ligger vi på 18 grader inne. Men sen så eldar vi lite. Så att det i tv-rummet hamnar på minst 25-26 grader varmt. För varmt enligt vissa i familjen....


Men det som oroar mig lite, är att vi numera har ytterligare en data switch  inkopplad dygnet runt. Den som sköter hemtelefoni nämligen. Jag vet att det inte bör vara några stora mängder kWh som förbrukas. Men många bäckar små som det heter. Skulle ju kunna slå av den nattetid. För hur ofta ringer det på hemtelefon under natten?  Om några dagar kommer nästa elräkning den som visar vad jag får betala för varje kWh?

Kan man verkligen lita på att elektrisk utrustning inte drar mer el än vad som anges i bruksanvisningarna etc? Litar du på vad som står där?


/investeralitemera

2 kommentarer:

  1. Hej! Du vet väl om att priset beror på vilken storlek på säkring som du har? I vårt hus hade vi 22A-säkring, antagligen en rest från förr då oljepanna ibland enbart gick på elpatron. Nåväl, en nedgradering till 16A sparade någon tusenlapp per år vill jag minnas. För det kan man lyxa med en påslagen dataswitch året om eller investera i en timer som slår av den mitt i natten :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis vi har en 22A-säkring. Och varför vi har det istället fär ex 16A kan ju vara värt att forska vidare i. Tack för tipset! :-)

      Radera