torsdag 17 mars 2016

Det kanske bara är lite smålänning i mig!?

Får du mer betalt när du bara gör ditt jobb? Den frågan fick jag av en av mina närmsta vänner. När vi var ut och åt burgare och tog en öl tillsammans en fredag. Jag vart lite chockad över att han sa så. Han då chef på en större fabrik inom en börsnoterad koncern. Frågan kom upp när vi skulle betala för oss. Jag är inte någon större vän av dricks. Men inte min vän heller tydligen. - Eh hur mycket ger vi i dricks. Det var då han fällde kommentaren till mig. - Får du mer betalt när du bara gör ditt jobb? Näe...svarade jag. Ska sanningen fram. Så får jag inte ens mer betalt när jag gör just mer än mitt vardagliga jobb och jobbar sent en kväll/helg eller letar lösningar på problem hemma. Min arbetsplats har tillsammans med Unionen förhandlat bort övertiden mot en extra veckas semester...

Hur som, mitt svar till min vän tycktes på något sätt rättfärdiga "noll" kronor i dricks. Visst den unga killen hade "bara" serverat oss burgarna och ölen. Dom hade varken kommit flygandes in eller burits fram av elefanter ståendes på två ben. Utan den unga killen hade på ett klart godkänt sett gett oss det vi beställt. Vi hade därefter betalat exakt vad det kostade.

Om det var rätt eller fel, är faktiskt svårt att säga? I vissa yrken förväntas man få dricks utan att egentligen behöva anstränga sig mer än vad som är förväntat. Ska sanningen fram så ger jag normalt dricks även fast jag är emot det. Snål eller bara obekväm med summan som ges? Det är nog där skon klämmer mest i mitt fall. Tänker, är det ok att bara få 20 kr i dricks eller måste jag ge 10% av den totala summan. Sånt brukar jag fundera på när betalningen ska göras... !

Det kanske bara är lite smålänning i mig!?Men hur gör du? När ger du dricks och när ger du inte?


/dricksalitemera

3 kommentarer:

 1. Jag brukar faktiskt ge dricks utifrån den service jag fått. Var servicen inte mer än att maten och biran ställdes fram skulle jag heller inte ge några större mängder dricks. Men om man märkar att dom anstränger sig för att man ska få en trevlig upplevelse har jag inga problem med att ge en slant i dricks:) Jag går på känslan helt enkelt!

  Trevlig helg!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 2. Efter över 10 år i branschen har jag hört för många som tänker så eller värre. Givetvis finns det serviceskillnader och det är ganska vanligt att jag inte heller ger dricks men då beror det på sämre service än man som minst kunde förvänta sig eller att maten var av sämre kvalitet än man hade fog att förvänta sig.

  Bara det faktum att grabben orkar vara glad mot dig som kund nr 469 borde förtjäna en applåd. Speciellt efter de fyra fembarnsfamiljerna han varit tvungen att städa efter och det extremt dryga gänget 18åringar som tror att de äger stället bara för att de kan skrapa ihop till en flaska bubbel.

  Till detta kommer att extremt många unga utnyttjas i restaurangbranschen. Redan om företaget faktiskt håller sig till fackavtalet är lönen och villkoren usla men det är rejält vanligt att företagen inte sköter sig. Tvingar på de anställda del av lönen svart eller liknande.

  Och med del av lönen svart kan man hålla de anställda ansvariga för springnotor, trasigt porslin eller påhittade diffar i kassan. Allt kan ju dras från den svarta lönen och vem skall man klaga till? Och nej det är inte enkelt att bara gå därifrån och stå upp för sig själv när den svenska ungdomsarbetslösheten är som den är.

  Hoppsan... När jag började skriva var inte tanken en moralpredikan. Jisses... Allt jag säger är att har du råd att gå och käka har du sannolikt råd att slänga till servitören en femma extra. Det är förmodligen 5-10 personer som skall dela på den där femman för att alla har ansträngt sig för att du skall kunna koppla av och njuta en stund och om du som jag är privilegierad nog att inte arbeta i den miljön, med de förhållandena så förtjänar de som sitter i skiten ett vänligt ord och en klapp på axeln.

  (Detta så länge de beter sig okey. det finns givetvis folk som inte skall jobba med service men det är väl inte det vi pratar om här.)

  Med det sagt skall jag sluta bråka.

  Kul blogg
  lycka till med dina investeringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Att välja lycka", äh ser inte din kommentar som bråk. Hade aldrig ställt frågan om jag inte velat ha in synpunkter på just dricks. Min fru jobbar inom "restaurangbransch" så jag vet hur kunder kan vara. Men även hur viss personal som inte blir långvarig heller kan vara! :-)

   Radera