tisdag 12 mars 2019

Total ångest?

Tisdagzz.. Ibland räcker det med att bara nämna ordet "pension". Så börjar folk sucka och stöna. Samt beter sig som om dom hade en tyngd stor som ett berg på sina axlar. Dom börjar kallsvettas och försöker byta samtalsämne. Nej inte pension..! Vi pratar om något annat i ställe. Häromdagen bad en bekant mig förklara några saker gällande "Tjänstepension" och "PPM". Jag gjorde mitt bästa för att vara saklig och inte använda krångliga ord eller termer. Efter ca 30 sekunder såg jag hur ögonen på min vän vart alldeles blanka och frånvarande. Jag frågade då hur hon mådde? Fick till svar. - Det här med pensioner det ger mig en sån j*vla ångest!


(Bildkälla: https://pixabay.com).

Varför känner så många en så stor ångest över något som för dom flesta ligger så långt fram i tiden? Personligen tror jag det beror på att ingen vill göra fel fondval. Att stå där om 25-35 år och känna f-n jag skulle valt en Global Index fond istället för "Super Xtra Hedge Strategica 70".  Då kanske jag hade haft mer pengar av leva på? Men jag gjorde fel val....f-n...!


Varför känner så många en så stor ångest över sitt pensionssparande?/investeralitemera6 kommentarer:

 1. Alla borde ju känna stor ångest eftersom man i praktiken ger bort en miljon till ngn som inte gjort ngt för att förtjäna det. Lika säkert som om man skulle slänga ner pengarna i en hink och tända eld på dem. Det kallas skalavgifter, är bankens värsta uppfinning och majoriteten har inte en aning om vad det är, trots att det kostar enorma summor genom arbetslivet..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, just dom olika avgifterna bankerna tar för pensionslösningarna. Är det nog inte många som har full koll på? Som du säger, där försvinner en stor del av ens sparande!

   Radera
 2. Det kan man ju undra, speciellt om man får turen att prata med någon bekant som är insatt och inte enbart försöker kränga sina egna skumma fond-i-fonder? Kanske är de i själva verket så täta att de inte bryr sig?

  Det tar inte många minuter att logga in på minpension.se och göra sin egen prognos samt se sina innehav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förslog minpension.se för min vän. Det var dock ett för stort steg att ta! :-) Kommer fortsätta tjata att gå in där!

   Radera
 3. Att lägga sin energi på ångest, det har jag svårt för. Vad ger det tillbaks liksom? Bättre att sätta sig ned och göra vad man kan för att lösa problemet. Om det sedan inte ger en perfekt lösning så vet man ändå ivartfall att man gjort vad man kan.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett bra sätta att angripa det ev problemet i alla fall! 🙂

   Radera