måndag 29 februari 2016

Näe det är nog lite Norrman i mig!

I mina ungdoms dagar för en si så där ca 16 år sedan. Känns inte att det var så länge sedan. Men vi pratar alltså i runda slängar runt 2000. Då fanns det i min bekantskapskrets minst 4-5st personer som jobbade eller hade jobbat i Norge. Dom flesta hade jobbat som snickare eller svetsare. Alla sa dom samma sak om Norrmän. Dom ville inte jobba, står bara och latar sig eller kommer sent och går hem tidigt. Utan Svenskarna skulle Norge stanna. Hur vida det var sant eller inte kan jag givetvis inte svara på. Nu 2016 känner jag ingen som dom senaste åren varit och jobbat i Norge. Visst mitt umgänge är inte lika ungt längre. Men vissa av dom jag kände för ca 16 år sedan var inte ungdomar heller. Vissa av dom var i tidig 30 års ålder, som såg sin chans att jobba några månader i Norge för en riktigt bra lön. Som sen kunde användas till att ex betala av ett topplån på bolånet. 

Nu ser läget annorlunda ut i Norge. Den Norska kronan är på dekis mest tack vare det låga oljepriset. En Svensk krona ger dig hos Forex 98 Norska ören. Det är med andra ord inte lika fördelaktigt att jobba i Norge som det var för många år sedan.Som när Norska kronan var betydligt mer värd. Vilket märks på att inte lika många svenskar söker sig till "lille bror" i väst. 

För min egen del lockade det aldrig att åka över och jobba ihop ett kapital. Som jag skulle kunnat haft användning av idag. Näe det är nog lite Norrman i mig! 

/investeralitemera                  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar