tisdag 6 mars 2018

Skulle du?

Tisdagz.. Nu börjar det ta sig. Måndagen är förbi och veckan börjar sakta men säkert rulla på. Innan man vet ordet av så är vi mitt i Onsdag. Då börjar jag i alla fall se ljuset i tunnel mot helgen. Som jag givetvis ser extra mycket fram emot den här gången. Eftersom jag tillsammans med en barndomskamrat ska ut prova olika drycker. Som oftast är gjord av bla malt och humle.

Igår kom jag av en händelse att tänka på två av mina andra vänner. Som jag inte sett på ett tag. Den ena har alltid haft ordnad ekonomi och alltid varit sparsam. På gränsen till riktigt snål. Medans den andra alltid varit en riktig slösare. Som aldrig haft koll på pengar in och pengar ut. För ett tag sen berättade min sparsamme vän att han i ett svagt ögonblick lovade den slösaktiga ett lån. Även om den sparsamme ångrade sig i samma ögonblick. Så stod han för vad han lovat. När ett år hade gått hade han hade ännu inte fått tillbaka några pengar. Trots löften om att det alltid var nästa månad en del skulle betalas tillbaka....Han väntar fortfarande på pengarna.

(Bildkälla https://pixabay.com)

Det fick mig att tänka lite. Skulle jag lånat ut 10 000 kr till min slösaktige vän. Svar nej...Men till någon i min familj hade jag däremot lånat ut.

Men hur skulle du ha gjort om en vän kom och ville låna 10 000 kr. Hade anledningen spelat någon roll? Eller hade du försökte hjälpa till på något annat sätt?


/funderalitemera

7 kommentarer:

 1. Jag hade först och främst frågat vad pengarna ska gå till. Är det en slösaktig vän med skulder hade jag krävt insyn i ekonomin likt en överförmyndare för att över huvud taget hjälpa till. Jag skulle därefter i samma veva sett till att säkra upp att pengarna betalas tillbaka, med en månatlig banköverföring eller liknande. Kanske till och med tagit värdefullt i pant. Så mycket litar jag på slösaktiga vänner. Men förmodligen hade jag sagt nej tack. Det finns många andra ställen man kan under ordnade former låna pengar. Och är man nekad på alla dessa ställen, ja då finns det nog inga större chanser att man själv kommer att få tillbaka ett öre trots alla vidtagna åtgärder...

  SvaraRadera
 2. Skulle aldrig låna ut till en vän. Är t o m mycket försiktig med att ge specifika investeringsråd. Är alltid väldigt generell där.

  Men inom familjen absolut, utan att tveka.

  SvaraRadera
 3. Det motsatta exemplet var jag själv med om i min ungdom. För 30 år sedan, en kompis till mig lånade ut 50 000:- utan att blinka, Inga panter eller ens papper skrevs, han litade hundra procent på mig. Och naturligvis så betalade jag tillbaka allt på ett bräde efter 8 månader. Det är sådana vänner man bör omge sig med :-) Naturligvis ingenting jag råder någon annan att göra, allt kan ju hända men i detta fallet så slutade det väl och vi är fortfarande bästa vänner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Få för undrat att ha vänner som på ett bräde kan låna ut såna summor utan att blinka! 😊 Men även att kunna betala tillbaka så snabbt! 😊

   Radera
 4. Mina närmaste vänner och familj skulle utan tvekan få låna pengar, jag känner dem så väl att jag är helt övertygad om att de skulle betala tillbaka så fort de kan för att att det inte skulle kännas olustigt när vi träffas. Arbetskamrater och ytliga bekanta skulle få vända sig till någon annan.

  SvaraRadera
 5. För ett tag sedan frågade en kompis om vi ville investera i ett fastighetsprojekt tillsammans med honom. Min man var lite intresserad och egentligen jag också, men vi tackade nej av det skäl Utdelningssmålänningen nämner - inte värt att riskera vänskap i onödan. Däremot skulle jag inte tveka att hjälpa min bästa vän om hon hamnat i klistret, men då skulle jag ge inte låna ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra och till och med bästa vänner. Kan även dom ha dåligt karaktär när det kommer till pengar. Jag skulle dock vara tveksam till att låna ut. Men det det är jag det....! :-)

   Radera