söndag 31 januari 2016

Jag ska åter igen vara påläst...

För nästan exakt 6 år sedan var jag hos banken med min fru. Året var 2010 och vi skulle förhandla om ett av våra banklån. Vårat 3-åriga lån hade gått ut. Räntorna var på väg upp. Kändes i det läget som om banken satt med alla trumf. Jag ansåg mig rätt påläst vi tillfället. Vi hade pratat igenom hemma hur vi skulle agera och vad vi ville ha. Vi trodde båda att räntorna skulle fortsätta upp. Det skulle i sin tur innebära att vårat boende skulle bli en aning dyrare. Jag spelade tyvärr banken rakt i händerna. Måste säga att bankkvinnan hade ett förbaskat bra poker-face. Vi ville nämligen ha ett 7-årigt banklån. Räntan vi hade innan mötet var på 3,85%. Bankkvinnan sa att dom inte hade 7-åriga lån som standard. Men att dom givetvis kunde ordna det. Dom ville ju så väl...Eller? Hur som, vi gick därifrån och kände oss som att vi hade lurat banken. Vi var vinnarna. En ränta på 4,34% på 7 år. Hur skulle det här kunna var fel. Räntorna var ju på väg upp. Det kunde man ju läsa och se överallt. Våran boendekostnad var säkrad....Två år senare när nästa bolån gick ut behövde vi inte ens besöka banken. Allt gjordes upp vid telefonen under en lunch. Återigen kände jag mig säker på vad som skulle komma. Denna gång lade även till amortering. Räntan gick dock ned från att ha varit 4,89% till att bli 3,05%. Lånet i sig vart inget billigare, men vi hade i alla fall börjat amortera. Hur lång lånetid tog vi då? Jo vi tog ett 5 årigt lån. Visst räntorna var nu på väg ned. Men vi ville ändå kunna sova gott om natten....

Om exakt 1 år går första bolånet ut. Om 1,5 år det 5 åriga. Bolånen har varit en riktigt dålig affär för oss. Om man nu kan säga så? Vi har börjat amortera och vi har för varje år ökat på amorteringen. Inga jätte summor. Tanken är att om 25-30 år inte ha mer än 350 000kr - 500 000kr i skuld. Men vid nästa bankmöte. Om det så är via telefon eller direktkontakt så kommer jag inte binda upp våra lån på 5-7 år. Jag ska åter igen vara påläst...

2 kommentarer:

  1. Det ser ut att gå bra med skrivandet har själv fastnat här vill gå ut men det går inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Erik! Tack för din snälla kommentar. När jag började skriva här, trodde jag knappt någon skulle hitta hit ännu mindre läsa. Kul att du fastnat... för mig dvs! ☺

      Radera