tisdag 11 januari 2022

Den förb.. elräkningen!

Tizdagzz.. Jag följer min preliminära elräkning så gott som varje dag via mitt elbolags app. När jag loggade in i början på December så såg den kommande totala elräkningen ut att "kunna" hamna på ca 6900 kr. Panik spred sig i hela min kropp. Har under mina år som husägare. Typ ca 17 aldrig varit i närheten av en sån dyr elräkning. När paniken lagt sig och jag förlikat mig med att det kommer bli en tuff Februari när väl alla Januari räkningar blivit betalda. Fortsatte följa min räkning under hela december och den sjönk faktiskt lite. När månaden med extremt höga elpriser äntligen tog slut. Så stod summan den 7 Januari på totalt 6621 kr. Där och då drog jag en lättnads suck. Tack för att den inte vart högre. Det nya normala....?

I Lördags morse skulle jag kolla hur det såg ut för Januari. Appen brukar släpa en eller två dagar innan den uppdaterat förbrukningen som varit. Men j*vlar vilken chock jag fick när min December räkning hade ökat till hela 10 070 kr....ridå ned!

Kontaktade igår kundservice för att få en förklaring till att min elräkning helt plötsligt ökat med 52%. Givetvis kunde första personen inte förklara. Utan jag vart tvungen att skicka in skärm dumpar. Efter ett par timmar kom svaret att beloppet 6621 kr som stått i appen fram tills den 7 Januari bara var ett uppskattat värde. Samt att alla mätvärden inte hunnit registreras. Vet inte om jag riktigt köper den förklaringen. För under året som gått har aldrig något liknande skett. Men det är bara att gilla läget! Kommer till våren/sommaren kolla runt efter ett nytt elbolag. Men då utan rörligt avtal och istället med någon mix med fastpris över dom kalla månaderna! 

Man brukar säga att Decembers alla utgifter med julklappar och allt gör Januari till "fattig Januari". Tror vi får införa "fattig Februari" också men kanske även "Fattig Mars". Med dom här elpriserna blir det nämligen inte mycket pengar över till annat.


Hur hög vart din elräkning för December?


/investeralitemera

12 kommentarer:

 1. Uff, det är mycket pengar det. Jag antar att räkningen normalt är under hälften av det?

  Såg något om att rekordmånga installationer av solceller fast det är mitt i vintern och knappt någon sol. Inte underligt med sådana räkningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Normal räkning ligger på ca 3000 kr. Solceller är något som jag oxå sneglar på. :-)

   Radera
 2. Vi fick elräkningen igår och var på 3400 kr inkl nätet. Ytan som värms är ca 250 kvm. Och uppvärmningssättet är alltså el.

  SvaraRadera
 3. Vänj dig, för det kommer bli betydligt värre än såhär framöver. När Tyskland slår igen kärnkraften än mer så blir det totalt ridå helt enkelt, förekonomin och miljön. Bara de rika ska ha råd att transportera sig och värma bostaden i riksdagens Sverige. Sedan fortsätter käbblet om annat bland politrukerna.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser redan det "nya normala" dvs en elräkning på runt ca 10 000 kr.

   Radera
 4. Villa med 3 ibland 4 personer, vi hade elräkning för december på 2800 kr, sen fanns en tusenlapp sparad från solproduktion, sen tillkommer en tusenlapp i nätavgift, så 2800 kr, 145 m2 i Småland.

  Dyrt ja, men inte katastrof.

  SvaraRadera
 5. Vi fick också en faktura på omkring 10k kr, runt 9700 någonting, och det bara för elhandeln. Gjorde tydligen av med strax under 4000kWh el under december (eluppvärmd (värmepumpar) stor villa), och givetvis rörligt pris. Brukar normalt ligga runt en tredjedel, så +200% i elkostnad. Inte roligt. När jag tecknade avtalet för sex år sedan låg det rörliga priset på 22öre/kwh, tiderna ändras.

  SvaraRadera
 6. Ja med 4000 kwh så blir ju räkningen därefter! Jag nådde 3000 kwh i December. S1 och S2 har idag onsdag 22 öre/kwh! Det elpriset vill jag oxå ha! :-)

  SvaraRadera