måndag 17 januari 2022

Blås blåst blås....

Måndagzz... Med tanke på den vindstyrka som råder ute nu. Så hoppas jag verkligen att vindkraftverken snurrar på som aldrig förr och håller uppe elproduktionen. Men det låga elpris som var i Lördags för mig i elområde S3 det ser jag inte skymten av idag. Enligt https://www.elbruk.se/ så ligger dagens "spotpris!" på 83,55 öre/kwh. Sen tillkommer givetvis elbolagens påslag, moms, skatt, mera skatt osv. Samt säkert någon dyr miljöavgift eller så? Men skulle givetvis ha bundit elpriset i våras och köpt Evolution för något år sedan. Alltid så lätt att vara efterklok.....

Har efter en lång tid utan uppdateringar på sidan "innehav" gjort ett ryck och uppdaterat den. 


/investeralitemera


6 kommentarer:

 1. Jag kan rekommendera https://www.svk.se/kontrollrummet om du vill se vad det svenska/nordeuropeiska elsystemet har för sig och vad priserna är i olika områden.

  Just nu verkar vindkraften snurra som aldrig förr medan de verkar sparat vatten i vattenmagasinen. Vi exporterar ström till södra Norge som betalar €130 MWh (ca 1,30 kronor per kWh).

  Vi importerar också ström från Danmark. Det är ovanligt men de passar väl på när deras vindkraftverk går på högvarv.

  SvaraRadera
 2. Det är ju bra att veta hur elpriserna hade sett ut om kärnkraftverken hade fått vara kvar, igår producerade vinden lika mycket som de nedlagda reaktorerna.

  Obegripligt att dessa beslut fattades utan att alternativ fanns. Jag ser inte Putin och hans gas som något som helst stabilt alternativ. Inte heller vinden och solen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara hålla med. Hur kan man ha satt sig i klistret och låta gaspriset styra elpriset. Men sånt förstår jag så klart inte! :-)

   Radera
  2. Ja, det är ju helt otroligt vad bra det är med vindkraft. En kraft som inte är kontrollerbar på något enda vis. När det blåser så produceras oavsett behov och när det finns behov så blåser det inte. Samtidigt som man inte kan lagra effektivt. Kanonbra affärside verkligen, för den som vill gå i konkurs.

   Radera
  3. Blåser det inte jämt!? Solen lyser väl alltid. Så kärnkraft behövs ju knappt...tydligen! :-)

   Radera