torsdag 14 juni 2018

Det hade varit så dumt...

Torzdagz! Glömde ställa klocka igår. Vaknade 30 min efter min vanliga alarmtid. Löste sig ändå, eftersom jag åkte direkt till kund utan att passera gå. Ja dvs utan att åka in till kontoret. Trots att jag fick sova längre än jag brukar. Så vara jag minst lika trött som vanligt. Om inte tröttare. Konstig hur det kan vara så!?

För några månader sen kollade jag huruvida jag kunde flytta en gammal tjänstepension. Gick in på det företag som sköter sånt. Jo dom gör det inte gratis utan dom tar ut ett visst arvode för det så klart. Den tjänstepension jag ville flytta var från min förra arbetsgivare. Den låg då hos SEB. Det har varit mycket bekvämt och bra. Eftersom det är min bank och jag har kunnat flytta runt och byta fonder utan större problem. Men utbudet som det gick att välja på var inte så speciellt stort. Givetvis hade jag bara indexfonder i tjänstepension..(Bildkälla https://pixabay.com).

För att göra en historia lagom lång eller lagom kort? Så ville jag givetvis att vid en ev flytt, så skulle avgifterna minska. Samt att valmöjligheten skulle bli större och jag skulle kunna handla aktier. Sagt och gjort och jag valde att flytta tjänstepensionen till Nordnet. Sen började problemen. Vid mina första aktieköp var courtageavgiften på 99 kr per affär. Mailade Nordnet som hävdade att dom inte hade något med det att göra. Utan det var minsann "företaget" som skötte flytten som måste ändra courtageavgiften... Eh... tyckte det lät konstigt och påpekade givetvis det. Men efter många turer och mail och telefonsamtal fram och tillbaka! Så lyckades Nordnet/företaget till sist ändra courtageavgiften till "Mini". Så som jag ville ha det från början....

Det första jag då gjorde när allt var klart. Var att sälja av "Tele2" från min tjänstepension. Vilket var igår. Vad hände idag? Jo Tele2 fick en rekommendationshöjning och aktien steg över 5 kr idag. Nu pratar vi inte speciellt stora summor som jag gick miste om. Men ändå... med facit på handen! Så skulle hållit kvar vid dom. Alltid lätt att vara efterklok. Tur att jag i alla fall inte har rört mina Tele2 aktier i min Avanza portfölj! Det hade varit så dumt....


/villinvesteralitemera


5 kommentarer:

 1. Det där känner jag till allt för väl. Vid köp brukar aktierna rasa, och vid sälj stiger de. Jag sålde en surdeg en gång som under flera år sakta hade tuffar nedåt. Sen kom en mindre uppgång som gjorde att jag sånär som på en tusing gick break even. Sålde av möget och bara dagen efter hände nåt så företaget gick +12%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha �� Slår aldrig fel. Men jag säger till innan jag säljer nästa gång. Blir en klar köpsignal och aktien kommer troligen stiga efter Det!

   Radera
 2. Tack för varningen om Nordnet. De förtjänar all skit de kan få, när de gör så. Samtidigt som de pratar om "transparens", vad fasiken det dyngordet nu betyder i praktiken?
  Men, ur är priser och utbud annars på Nordnet jämfört med alternativet för pension? Du verkar nöjd, eller, tillslut?
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste faktiskt ta Nordnet i försvar här - exakt det Villinvesteralitemera beskriver ovan hände även mig när vi (till slut) fick tjänstepension här där jag jobbar. I även det fallet var det en extern aktör som ordnade allting. Vad aktören, som av en händelse, missade nämna var just att det tillkom ett specialcourtage på 99 kr som en del av tjänsten. Att jag inte var helt nöjd när jag insåg detta är en lätt underdrift.

   Den externa aktören försökte först slingra sig men gav till slut med sig så det plockades bort och jag fick det normala courtaget. Tyvärr är det nog många som inte har koll på aktiemarknaden etc som tror att "det ska vara så" och går på det dylika oseriösa aktörer säger.

   I början av processen försökte Nordnet själva ändra det åt mig, efter att jag inledningsvis begärt det, men förhindrades av avtalet. Visst, Nordnet tjänar så klart också en slant på det där specialcourtaget, men de gjorde vad de kunde för att hjälpa mig innan de tvingades konstatera att de var låsta. Så jag har inget ont att säga om Nordnet.

   Föredrar dock fortfarande Avanza ;)


   Mvh

   Radera
  2. Nja... :-) Jag borde ha ställt frågan om "courtageavgiften" men tog ju för givet att den skulle vara den som Nordnet har. Sen tog det alldeles för lång tid att rätta till det. Från både Nordnet och dom som flyttade pensionen. Så alla parter har sin del i det här. Även jag! :-)

   Radera