lördag 21 oktober 2017

Vad är en REIT?

Lördagz! Någon del i min hjärna vägrar för tillfället släppa ordet REIT. Hur jag än gör så dyker ordet upp i tid och otid. Kan ha att göra med att jag läste Petruskos genomgång av månadsutdelare på "Tradingportalen.com". Men även den podd jag lyssnade på när jag satt i bilkö på väg hem från jobbet här om veckan. Extra intressant är att podden även skriver ut hela avsnittet i text. Du hittar den här. https://einvestingforbeginners.com/reits/ 

(Bildkälla https://pixabay.com).


Vad är då en REIT?
Det är en förkortning av "Real estate investment trust". En svensk översättning skulle kunna vara "fastighetsfond". På wikipedia kan man bla läsa följande.

"En REIT är ett bolag eller en investeringsfond vars syfte är att investera i fastigheter eller fastighetsobligationer eller andra fastighetsrelaterade krediter. En REIT är typiskt sett undantagen från inkomstskatt på vinster. Istället beskattas enbart investorerna för erhållna utdelningar. Därmed sker ingen dubbelbeskattning av överskottet från fastighetssektorn.

Regelverket för REIT varierar mellan olika länder där olika förutsättningar måste vara uppfyllda för att ett företag ska omfattas av REIT-regelverket och därmed undantas från beskattning. Ofta ingår krav på att minst 90% av intäkterna ska vara fastighetsrelaterade och att en viss, stor andel (exempelvis 80 %) av den årliga vinsten ska delas ut. Det kan förekomma andra detaljerade regler som till exempel skiljer på den skattemässiga behandlingen av intäkter från bostäder respektive kommersiella fastigheter eller regler för belåningsgrad eller begränsningar i val av finansieringsformer. En REIT kan börsnoteras."Jag äger fn inget "REIT". Men det lockar absolut att äga en som delar ut varje månad. Men har ännu inte hittat någon som jag skulle kunna tänka mig investera i. Jag får helt enkelt leta vidare!


Äger du någon REIT? I så fall vilken?


/investeralitemera

4 kommentarer:

 1. Realty Income, WP Carey och National Health Investors!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Närmaste jag varit ett köp är "NorthWest Healthcare Properties REIT". Men det blev aldrig något något. Någon annan aktie kom i mellan? ☺

   Radera
 2. NWH är det bästa just nu, sen OHI, O, HR.UN, LTC.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 🌝 Jag får läsa på lite mer om dom med andra ord! Tackar!

   Radera