Sidor

söndag 13 mars 2016

Investera, spara och snåla!

Danska fotbollslandslaget fick hjälp av Zlatan för att gå i pension. Själv kan jag inte räkna med någon sån hjälp. Utan det är helt och hållet upp till mig och ingen annan om det ska kunna ske innan 67 års ålder. Planen är som så många gånger nämnt att gå om 10 år. En djärv plan. Men man måste våga för att vinna. Även om det går en aningen trögt just nu. Så ger jag inte upp.

När kan jag då förväntas få lite riktiga pensionspengar? På Pensions myndighetens webbsida pensionsmyndigheten.se går följande att läsa. 

Du kan tidigast börja ta ut din "Allmänna pension" vid 61 års ålder, men någon övre åldersgräns finns inte.


Alltså kommer jag inte kunna räkna med dom pengarna i min plan. Inte till en början. Men jag har ju tjänstepension via min arbetsgivare och jobben innan också. Även den informationen hittar jag hos Pensions myndigheten.

När kan jag ta ut min tjänstepension?
Inom avtalsområdena SAF-LO, ITP och delar av KAP-KL och AKAP-KL kan du börja ta ut din tjänstepension vid 55 års ålder. 
Inom PA 03, PA 16 och delar av KAP-KL kan du börja ditt uttag vid 61 års ålder.

Nu börjar det likna något. Jag är tillräckligt insatt för att veta att jag är inom avtalsområdet ITP. Vilket betyder om jag nått mitt mål, så ca 5,5 år efter det så kommer jag ha tillgång till lite mera pengar. Kanon, känns ju ganska ok då. Även om jag inte kan räkna med ITP pengarna direkt om 10 år. Men man ska dock ha detta i åtanke. Ovan är hur det ser ut idag. Eftersom staten vill att vi ska arbeta längre upp i åldrarna redan nu. Så kommer det nog även avtalsmässigt förändras inom tjänstepensionsavtalen under kommande år. Men det är min högst personliga åsikt och tanke.

Summa summarum, jag kommer behöva tillräckligt mycket eget sparat i aktier, fonder och övrig buffert. För att klara mig utan pensioner av all dess slag under ett visst antal år. När/om jag når mitt mål på utsatt tid. Alltså bara fortsätta på den planerade vägen med att Investera, spara och snåla!


Vad tror du? Kommer tjänstepensions åldern flyttas fram inom dom kommande åren?
  

/investeralitemeraInga kommentarer:

Skicka en kommentar