Sidor

måndag 29 februari 2016

Näe det är nog lite Norrman i mig!

I mina ungdoms dagar för en si så där ca 16 år sedan. Känns inte att det var så länge sedan. Men vi pratar alltså i runda slängar runt 2000. Då fanns det i min bekantskapskrets minst 4-5st personer som jobbade eller hade jobbat i Norge. Dom flesta hade jobbat som snickare eller svetsare. Alla sa dom samma sak om Norrmän. Dom ville inte jobba, står bara och latar sig eller kommer sent och går hem tidigt. Utan Svenskarna skulle Norge stanna. Hur vida det var sant eller inte kan jag givetvis inte svara på. Nu 2016 känner jag ingen som dom senaste åren varit och jobbat i Norge. Visst mitt umgänge är inte lika ungt längre. Men vissa av dom jag kände för ca 16 år sedan var inte ungdomar heller. Vissa av dom var i tidig 30 års ålder, som såg sin chans att jobba några månader i Norge för en riktigt bra lön. Som sen kunde användas till att ex betala av ett topplån på bolånet. 

Nu ser läget annorlunda ut i Norge. Den Norska kronan är på dekis mest tack vare det låga oljepriset. En Svensk krona ger dig hos Forex 98 Norska ören. Det är med andra ord inte lika fördelaktigt att jobba i Norge som det var för många år sedan.Som när Norska kronan var betydligt mer värd. Vilket märks på att inte lika många svenskar söker sig till "lille bror" i väst. 

För min egen del lockade det aldrig att åka över och jobba ihop ett kapital. Som jag skulle kunnat haft användning av idag. Näe det är nog lite Norrman i mig! 

/investeralitemera                  

söndag 28 februari 2016

Nästa förväntade oljekris...

Nationer och oljebolag brottas med ekonomiska problem i spåren av oljans värde. Rysslands valutareserv förväntas med nuvarande oljepris vara slut om ca 2 år. Att kriga i Ukraina och flyga runt i Syrien är tydligen inte helt gratis. Men säg att priset vänder upp till nivåer som Rysslands statsbudget bygger på, ca 110$ fatet. Då dröjer inte länge innan nästa förväntade oljekris är på ingång. Eftersom början av 2020 förväntas bli elbilens decennium.


Plug-in bilar utgör bara "en tiondel av en procent" idag av den globala bilmarknaden. Den statistiken skrämmer inte oljeindustrin än...

Förra året ökade dock elbilsförsäljningen med hela 60% världen över. En stor kostnad när det gäller just tillverkningen och slutpriset är batteriet. Men när tillverkningskostnaden börjar gå ned kommer även försäljningen av bilar öka.                



























För några veckor sedan var frun och jag och tittade på bilar. I en av affärerna såldes Nissan LEAF. På väg ut från butiken mötte vi en säljare. Passade då på att fråga lite om LEAF. Bla hur långt man kom på en laddning. Om jag inte minns helt fel så sa han.. ca 7-8 mil. Svarade då att det var lite för kort för min del. Men går man in på Nissan hemsida får man dock fram lite andra värden. Just osäkerheten hur långt man egentligen kommer på en laddning är en av anledningarna som gör att många idag väljer bort elbilen. Priset är självklart också en anledning. "Från" priset på en Nissan LEAF är på Nissans hemsida 264 090 kr. Samt att hyra för batteriet 829kr/mån tillkommer.    

Hur långt måste en elbil klara på en laddning för att du ska köpa den!?































Källa:
http://www.expressen.se/kronikorer/carl-bergqvist/laga-oljepriser-kan-leda-till-rysk-kollaps/

Källa:
http://www.bloomberg.com/features/2016-ev-oil-crisis/

Källa:
http://www.nissan.se/SE/sv/vehicle/electric-vehicles/leaf/charging-and-battery/range.html


/investeralitemera

fredag 26 februari 2016

I många fall är jag faktiskt snål!

Jag har hört det från många, att det är så bra. Att man knappt behöver tänka på det. Det sköter sig självt liksom. Men jag är inte helt säker på att jag gillar det. Pratar så klart om "autogiro". Tittar jag in på lönekontot efter helgen så kommer jag få en chock. Va!!! Är det inte mer kvar? Givetvis spelar det ingen roll då om det är autogiro som dragit pengar eller en e-faktura. Men det som är så svårt för mig att hålla koll på, är om pengar dragits eller inte. Har hänt att jag trott att jag har haft mer pengar kvar efter räkningar dragits. Bara för att någon dag senare upptäcka att det nästan är helt tomt på kontot. För att en autogiro räkning gjort sin dragning. Näe jag förstår inte varför jag har det kvar. Är antagligen bara för att det i vissa fall blir billigare än ex e-faktura! I många fall är jag faktiskt rätt snål! Men om autogiro tycker jag inte!

/investeralitemera


torsdag 25 februari 2016

Eller inte.....

Som ett barn innan Julafton har jag väntat på lönen. 07:01 i morse gjorde jag min direktöverföring till Avanza. Börsens nedgång igår gjorde mig lite övermodig när jag knappade in köpordern på 10st Swedbank på 167,90. Sen åkte jag glatt till jobbet. Mitt bete var utkastet. Tyvärr så hade jag möte 09:00, så hade svårt att följa börsens öppning. Tack för surf i mobilen, fingerade diskret fram Avanza utan att resten av mötesdeltagarna tog någon som helst notis. Klockan hade redan hunnit bli 09:17.. va!!! Swedbank ville inte alls dansa min dans. Utan kursen låg istället runt 170kr. Låtsades se ut som jag behövde svara på ett mail. Ingen reaktion från mina kolleger. Ändrade ordern till 10st för 169,90kr/st. 7 min senare var jag bank ägare. Kanske skulle ändra titeln på mitt visitkort till bankir? Eller inte.....

Inköpet ger mig hela 107kr i aktieutdelning i april. Måste tänka många bäckar små för att hålla humöret uppe. Inser givetvis att det kommer krävas betydligt större ekonomiska insatser från min sida för att nå mina mål. Men jag har bara börjat!

/investeralitemera

onsdag 24 februari 2016

Blir som vanligt inga stora inköp,

Jag går i väntans tider. Vi ska inte bli fler i familjen. Utan jag väntar på lönen. Ingen krigskassa gör att lever jag för den 25:e varje månad. Som det ser ut nu, är jag inte tillräckligt disciplinerad att samla ihop en lagom stor buffert. Jo jag vet att en buffert behövs. Just nu är den ned prioriterad. Perioden nu och fram till sommaren kommer vara inköps tider för mig. Sen väntar en semester period där aktieköp och fondköp får vänta. Då hoppas jag kunna "buffra" lite.....

Fler av er läsare kommenterar det jag skriver. Det uppskattar jag. Alltid intressant att få en inblick i vad andra tycker och tänker. Så fortsätt gärna med det!

Första jag gör efter frukosten imorgon 07:00 är en direkt överföring till Avanza. Så att pengarna finns där när jag behöver dom under dagen. Blir som vanligt inga stora inköp, handlar mer i mitt fall att påbörja bygget av en pengamaskin som årligen delar ut.


/investeralitemera





tisdag 23 februari 2016

För vem bryr sig om en vanlig tisdag om 100 år?

När man lämnat sitt jobb i tanken, men är där fysiskt. När man känner att vilken uppgift man än gör, så spelar det egentligen ingen roll. När det enda man väntar på är lönespecifikationen och kommande lön. När man känner söndagsångest även på en tisdag eller en fredag. När man redan längtar till nästa semester, på första arbetsdagen efter semestern. Då vet man att det är dags att söka sig ett nytt jobb. Där är jag nu! 10 år ifrån min plan behöver jag något för att öka motivationen. Något som får in mig på rätt spår igen.

Källa:
http://www.va.se/nyheter/2016/02/23/6-glidare-som-fick-betalt-utan-att-jobba/


Men allt är inte beck svart. Swedbank slutade på 172kr. Det var bra för min del. OMXS30 slutade visserligen på minus 1,39%. Kanske såg någon investerare sin chans att ta hem sin vinst efter några dagars uppgång? Men det gör det samma. För vem bryr sig om en vanlig tisdag om 100 år?






/investeralitemera








måndag 22 februari 2016

Du som var så bra, nu är du bara trist!

Börsen har slagit dövörat till. Britterna debatterar huruvida dom ska lämna EU. Hur mår Grekland? Någon som vet? Hur går kriget i Ukraina? Vem/vilka vinner? Vad händer i Indien? Inga nyheter därifrån? Men i övriga Europa så är det glada miner och plus på dom Europeiska börserna. Inget verkar fn kunna rubba marknadens tro på att allt är bra!?

Tre dagar kvar till lön och Swedbank har mage att stiga. Slutade på 173,10 kr idag. Eftersom jag hoppas kunna köpa vid löning så tycker jag det räcker. Framåt fredag får den göra som den vill igen. Plan B får annars vara någon annan bankaktie. Kanske SEB. Vi får se....

Utgifter och åter utgifter. Att äga en bil kan aldrig vara en investering. Jo, man kanske får ett jobb som kräver bil och man blir tvungen att införskaffa sig en om man inte redan har en. Men sen ska bilen ha ha årlig service. Nya däck någon gång ibland. Till råga på allt så måste man tanka den också. Konstigt det där. Hur som, en bil i min inskränkta värld ska bara fungera. En bil som lägger av halvvägs till jobbet eller affären, det är allt utom bra. Just nu lägger fruns bil av eller vägrar starta till och från. Bilen är 7 år gammal. Inte jätte jätte gammal. Har servats årligen eftersom "garantin" kräver det. Den garantin är dessvärre inte mycket värd som det är nu. 95% så hög är risken att vi byter "märke" till nästa bil. Du som var så bra, nu är du bara trist!


/investeralitemera


söndag 21 februari 2016

Jag har något att bita i.

När jag satte upp mina delmål/etapper så ville jag att några skulle gå att nå relativt fort. Mest för att min känsla skulle vara att jag var på väg mot rätt håll. Eftersom börsen överlag befunnit sig i källaren så har känslan varit, att det här kommer att ta lång tid. Men som jag tjatat om tidigare så har jag 10 år på mig att komma i mål.

Etapp A4
Att få totalt 5000 kr i aktieutdelning under ett år. (Kan gå att nå redan  2017).

Ett mål jag verkligen vill nå helst idag. Men krasst så kommer det inte ske under 2016 eller? Men under 2017 ska det i allafall nås. Mina aktie utdelningarna för 2016 är bekräftade och klara. Telia, Tele2, H&M och Rottneros kommer med nuvarande antal ge mig 2201kr in på ISK kontot. Men det finns en liten minimal chans att jag faktiskt når 5000 kr redan i år. Men det hänger på mina SEB fonder med Utdelning. Dessa kommer om samma utdelning som förra året behålls, ge mig närmare ca 1055kr. Då fattas ca 1500kr i utdelning. Kan jag då köpa på mig ex ca 1000st Telia aktier. Till nuvarande kurs så skulle det kosta mig i runda slängar 39 320kr. Eftersom telia har delat upp sin utdelning i maj och oktober. Så skulle jag kunna få ta del av oktober utdelningen. Det känns däremot väldigt avlägset att hinna få ihop dom pengarna för köp. Men skam den som ger sig. Jag har något att bita i.

/investeralitemera

fredag 19 februari 2016

Men det kan ju alltid ändras!?

En anledning till att jag började blogga var att lära mig mer om aktier, fonder mm. Något jag nu vill lära mig mer om är börshandlade fonder sk EFT:er. Eller som dom på engelska heter "Exchange Traded Fund". Precis som aktier så handlas EFT:er i realtid.(köp och sälj). Eftersom all min "riktig" handel görs via Avanza. Så gjorde jag en koll på bla vilka svenska EFT:er som dom förmedlar?



Hos Avanza kan man även läsa följande. ETF:er följer utvecklingen på en underliggande tillgång exempelvis ett underliggande index, en råvara, en valuta mm.

Ok, känner ändå inte att jag har full koll. Sen att vissa av dom har inbyggd hävstång. Vilket gör att man kan tjäna eller förlora på den underliggande kursrörelsen. Jag kommer nog så här inledningsvis inte investera i ETF:er. Men det kan ju alltid ändras!? Verkar dock vara en intressant produkt.

Har du investerat i någon EFT? Hur har det gått?


/investeralitemera

torsdag 18 februari 2016

Jag är minus miljonär!

Precis som många andra så har jag och min fru huslån. Lånet har vi haft sen 2005. Vi amorterar varje månad. Lånet eller lånen blir en pytteliten bit mindre för varje år. Våra lån kommer kanske aldrig bli noll. Men vi har inte hälften så stora lån som dom med lån på 2,5 - 3,5 miljoner kronor. Vad händer med ekonomin hos dessa hushåll när räntan börjar krypa uppåt? När dom med endast rörliga lån på ca 3 miljoner får lite mindre att konsumera med? Är det då vi ska börja oroa oss. Inte när börsen backat med 10%. Utan när vanligt folk som du och jag inte har råd att konsumera?

Idag varslade Bombardier 300 anställda om uppsägning i Västerås.  Det betyder att minst 300 familjer antagligen kommer ha mindre pengar att röra sig med. I alla fall tills ett nytt jobb kommer deras väg.  Jag hoppas dock att det löser sig på något sätt för dom 300 som antagligen får gå från jobbet.

källa: 
http://vlt.se/pengarjobb/1.3572323-300-varslas-fran-bombardier-i-vasteras

Bombardiers B aktie handlas på den Kanadensiska börsen. I skrivandets stund så är den +6,25 (20:43).

Skulle jag bli varslad från mitt jobb. Så bland det första som skulle oroa mig, är att "jag är minus miljonär!"


/investeralitemera


onsdag 17 februari 2016

Lön varför dröjer du så?

Breda uppgångar i hela Europa. Marknaden tycker aktier är billiga nu. För en vecka sedan lät det tvärtom. Men nu verkar allt negativt vara glömt. Marknaden förväntar sig ett eventuellt stöd från ECB? I USA verkar en eventuell räntehöjning ligga på is. Det är mycket som är marknadens tolkningar som är i läget "eventuellt". Gissa vilken väg Europas och världens börser tar om allt som är eventuellt inte sker? Vill inte vara den som pajar festen med att vara negativ och säga "men tänk om"....!?

Källa: http://www.di.se/artiklar/2016/2/17/rejalt-uppat-pa-stockholmsborsen/


På mitt Avanza konto rör sig aktieinnehavens värde mot rätt håll. Är fn minus 7,08%. Känns lite surt att inte ha medel att investera med. Men nu är det som det är. Jag kan bara gilla läget.

Såvida inte Swedbank går över 175kr så kommer jag små handla dom, runt den 25:e (nu avslöjade jag det). Samt att jag även hoppas på att Telia inte ska hinna över 42kr. Lön varför dröjer du så?



/investeralitemera


tisdag 16 februari 2016

Vilken aktie är din krydda i portföljen?

Hennes & Mauritz, Tele2, Telia och Rottneros. Där har ni min början på drömmen mot ekonomiskt oberoende. Snudd på en mini Sverige index fond. Förutom att fortsätt öka i nuvarande aktier, så behöver jag någon krydda. En aktie som antingen går mot botten eller blir min fingerprint. Vet inte helt riktigt vad jag letar efter. Är säker på när jag ser det, att jag vet att det är "kryddan" jag letat efter!


En analytiker sticker ut hakan och säger sig sett vändningen i teknisk analys. Enligt Johnny Torssell på Carnegie så kan vi se fram emot en börsuppgång på 15-20% kommande månad. Till skillnad från mig så är han ju ett riktigt proffs. Jag tillämpar önsketänkande och kan bara hoppas han får rätt!

källa:

Uppgången får gärna vänta tills efter löning. Ingen brådska får min del. Annars lär jag tajma någonstans i mitten på väg mot 15-20%. Sen åka med hela vägen ned! Långsiktigt sparande eller inte, kan jag slippa allt för stor nedgång så blir glad!

Vilken aktie är din krydda i portföljen?




/investeralitemera

måndag 15 februari 2016

Vet precis vad jag vill lägga pengarna på...

Dagens melodi var uppgång på en urstark Stockholmsbörs. Uppgången kunde spåras till Tokyo börsen, som natten till idag steg med nästan 7%. Är det här vändningen vi alla väntat på? Eller bara ett sista dödsryck?

När alla skriker köp kanske man ska börja dra öronen åt sig. Hur börsen utvecklar sig resten av veckan blir det intressanta. Blir det en normalisering imorgon och någon % upp eller ned, sen då? Onsdag och Torsdag efter det kommer nog OMXS30 visa sitt rätta ansikte. Men som vanligt när jag som glad amatör tror något, så blir det tvärtom. Är anledningen till att jag blott en amatör i sammanhanget är!

På min arbetsplats märks ett visst lugn. Det kommer fn inte in några nya kunder. Bara en sån sak brukar kunna vara en fingervisning på konjunkturen. Om det sen beror på att en del haft årsbokslut att fokusera på. Eller om det beror på att dom flesta inte vill dra på sig extra kostnader? Det låter jag vara osagt. Men att det är lugnt... och det märks.

10 dagar kvar till löning och nästa investering. Denna månad kommer dock en stor del av "investeringskapitalet" gå till en "investering" som inte kommer öka i värde över tiden. Inte i pengar i alla fall. Det enda som kan bli plus av den är, "välmående kontot". Det är nämligen en inbetalning på sommarens semester. Men jag har ändå förhoppningar om att det ska bli någon slant över till någon fond och aktie. Vet precis vad jag vill lägga pengarna på.... men det tänker jag inte avslöja än!

/investeralitemera










söndag 14 februari 2016

Endast 1 av 3 planerar att inte fira alla hjärtans dag!

Handeln gnuggar händerna och ler brett? Ännu en högtid att tjäna pengar på. Vi konsumenter dras åter igen med i ett flock beteende. Vad ska du köpa till din fru? Brukar du ge dina barn något sött. Sen är hela karusellen igång. Vem klarar av att stå utanför? Men vill väl inte framstå som snål och oromatisk? Kan ju alltid ge en "Alla hjärtansdag" present som inte kostar något? Laga mat hela dagen, frukost på sängen, en egen ritad teckning ( barnen uppskattar dock inte när jag ger såna presenter, konstig nog). Men vänta nu säger "handeln", så får man väl inte göra? Ja hur skulle det se ut? Om alla skulle rita teckningar och ge bort istället för att köpa hjärtformad godis. Eller rosor eller annat blomster. Näe sluta sprid din propaganda nu! Annars stänger vi ned din sida.   En...ok....!


Svenska handlare uppger att alla hjärtans dag är den femte viktigaste högtiden för handeln. Bland dagligvaruhandlarna är det hela 35% som anser att det är en viktig högtid.

Nästan varannan svensk planerar att uppmärksamma alla hjärtans dag (44%).
Endast 1 av 3 planerar att inte fira alla hjärtans dag!

Källa: Svensk handel pressmeddelande 2016.



lördag 13 februari 2016

Helgläsning...

Vi vaknar upp till en lördag där USA börserna slutade på plussidan i natt. Som helgläsning så passar CNN Money på att tipsa vilka aktier som dom speciellt gillar på den volatila marknaden som nu råder.

http://money.cnn.com/2016/02/12/investing/stocks-we-love-disney-walgreens-schwab-southwest/index.html?iid=hp-stack-intl








På Reuters Stor Britannien sida, kan man läsa om att den privata sektorns arbetsgivare planerar att höja lönerna med 2,8% under året. (Inflations drivande?).

http://uk.reuters.com/article/uk-britain-boe-wages-idUKKCN0VJ0ZD









I Tyskland oroar man sig över att Deutsche Bank tappat över 40% av sitt aktievärde på börsen. Och försöker förklara varför?

http://www.thelocal.de/20160210/why-is-germany-so-worried-about-deutsche-bank



I Holland kan man läsa om att antalet gårdar som odlar Rosor minskar drastiskt. Mest beroende på konkurrensen ifrån Afrikanska odlare. (Trodde dom bara odlade tulpaner i Holland?).

http://www.dutchnews.nl/news/archives/2016/02/dutch-roses-may-well-come-from-africa/


/investeralitemera



fredag 12 februari 2016

Att vi börjat ta in vatten i båten, utan att alla vet om det?

Kunde jag inte tro! Att när Kina och USA börserna visade röda siffror och minus. Att OMXS30 och marknaden tyckte livet var kanon och därmed bjöd oss på en schysst uppgång idag. Som slutade på hela + 3,18%. Kollar man dock lite noggrannare så är det faktiskt - 3,27% på en vecka. Så än kan man inte sluta ropa Varg (jo jag vet lågt...).

Vad passar då inte bättre en fredag kväll som denna att avnjuta en film?
Självklart en film om aktiehandel och hur illa det verkligen kan gå om man inte är försiktig. För ett par inlägg sedan skrev jag lite om Nick Leeson och länkade till en sida med en massa info om honom. Men vill man se filmen om hur han sänkte Barings Bank, helt lagligt ska tilläggas! Gå in på youtube och skriv Rouge trader. Min första träff är hela filmen, 97 min lång. Själv har jag inte kommit igenom hela än. Klarade förra helgen ca 32 min. Men det vart för mycket för mitt tärda psyke. Eftersom jag vet hur det går... Lite som att se filmen Titanic för första gången... Man satt hela tiden och väntade på att båten skulle krocka med isberget..... Kanske får det symboliserar den här veckan. Att vi börjat ta in vatten i båten, utan alla vet om det?  (Om nu den globala nedgången som pågår undgått någon?)


/investeralitemera











torsdag 11 februari 2016

Vad vet Australiensarna som inte vi vet?

Med risk för att låta tjatig, OMXS30 - 3,91% idag. När man trodde botten var nådd. Så hittade någon en trappa till, som leder ännu längre ner. Men man börjar bli van. Idag var det tydligen bankernas fel. Spelar just nu egentligen inte någon roll vems eller vilkas fel det är att börserna går ner. För ner går det, över hela världen. Förutom i undantaget Australien....














Vad vet Australiensarna som inte vi vet? Kan dom vara en vändning på spåren? Något som vi andra missat? Känns som om "jag" är på rätt väg! Jag googlar fram en australiensisk dagstidning. Får där vatten på min kvarn. Dom vet något, visste väl det. Det är tydligen i champagne förbrukningen man kan se vändningen i ekonomin komma! I alla fall om man ska tro artikeln nedan...

http://www.news.com.au/finance/economy/australian-economy/new-year-champagne-sales-on-the-up-an-encouraging-sign-for-the-australian-economy/news-story/79f59efcd40f8cbf9ee9b2387b1fde0e

Sen är det givetvis upp till var och en att tro på det hela eller inte...

Redan i slutet av 2015 pratades det om finanskrisens tredje våg?
http://www.di.se/artiklar/2015/10/12/goldman-sachs-ser-finanskrisens-tredje-vag/




onsdag 10 februari 2016

Jag vs mig..

Lägger upp ett delmål utom tävlan. Ett mål som jag bara måste klara av. Känns just nu som att försöka bestiga ett berg utan riktig utrustning. Jag talar alltså om att få ork att ta mig i kragen och ringa Swedbank. Igår kom jag halvvägs, gick in på Swedbank.se. Letade mig fram till "bli kund". Japp då var jag på rätt väg. En nästan euforisk känsla svepte över mig. Tog dock bara ca 1,5 sekund så var den borta. Nej..."Besök ett av våra kontor för att bli kund"....Och där dog motivationen. Hmm min dotters pengar i "Robur Ränte Flexibel" ligger tillsvidare i säkert förvar. Misstänker att Swedbank insett att dom kan göra det svårt för folk som mig, dvs folk som inte klarar av minsta motstånd. Mig vill dom inte ha som kund alltså?  Inser även att jag är just nu min största motståndare... det är "jag vs mig"....

OMXS30 + 2,07% idag. Humöret på topp. I skrivandets stund ångar även USA börserna på. Kanske är tur att Kinesiska börserna håller stängt. Så att ingen vet vilken väg man ska gå?

Vart är vargen? Inte kvar på Swedbank i alla fall! Wolf passar på att sälja sitt innehav i Swedbank, Vad vet han som inte jag vet? Kanske tur att jag inte "lyckades" bli kund igår? Undra vilka fonder han spar i ?

/investeralitemera





tisdag 9 februari 2016

Man ska aldrig förväxla det osannolika med det omöjliga.

Är det helt osannolikt, att det vi nu ser och upplever på börsen i Sverige, Norden, Europa och Världen. Kan vara början på en nedgång som kan hålla i sig under hela 2016? Eller är det helt enkelt bara omöjligt?

Man ska aldrig förväxla det osannolika med det omöjliga. (László Szombatfalvy).
(Källa: http://www.svd.se/en-borskrasch-kan-komma-nar-som-helst )









Tele2 har backat nästan 10 kr sen jag köpte mina första aktier för ett par månader sen. Passade därför idag på att köpa ytterligare 11st. Närmare bestämt till priset av 67,75kr/st. Nu återstår bara att vänta och se hur bolaget klarar resten av året. Utdelning sker 31/5 och är satt till 5,35kr/aktie. Vilket kommer ge mig ca 594kr in på mitt ISK. Får hoppas att Tele2 kan fortsätta att dela ut under en lång tid framöver. Eftersom det är anledningen till att jag köper dom.











SolTech Energy Sweden fortsatte att ånga på idag. Slutkursen sattes till 28,20kr/st (+11,46%) Antal ägare Avanza: 2697st (igår 2600st). 


När köper du dina första SoltTech Energy aktier? Eller gör du inte det?
Jag äger fortfarande inga..


måndag 8 februari 2016

Bra jobbat, ni 2600 ägare av aktien!

I min bevakningslista hos Avanza var precis allt rött idag, förutom för ett företag. Listan innehåller en hel del aktier som jag aldrig kommer köpa på mig av olika anledningarna. Givetvis finns där några som jag skulle vilja äga. Hur som, det som är intressant är se hur dom rör sig från dag till dag. Ett bolag har dock gått förbi min radar senaste månaden, trots att den finns på min lista. Nämligen "SolTech Energy Sweden", bolaget som jag i början av Januari skrev om som en möjlig kandidat till att kanske kunna bli nästa Fingerprint?

Så här skrev jag den 13/1.
----------
Idag steg nämligen Soltech Energy Swedens aktie med ca 64%. Slut kursen blev 10,85kr. Kan det bolaget bli nästa Fingerprint?


Läs mer om på bolaget på
http://www.soltechenergy.com/sv/

----------

Följande kan man läsa om bolaget hos Avanza.
SolTech Energy utvecklar och säljer ett solenergisystem som är en del av en fastighets yttre skal i form av ett tak och/eller en vägg i glas (pannor eller planglas), och fungerar både som klimatskydd och solfångare för produktion av värme, varmvatten och elektricitet.



Idag nästan en månad senare slutade kursen på 25,30kr/aktie. Det är nästan en 150% ökning på en månad. Lätt att vara efterklok. Men alla ni som köpte aktien i Januari måste verkligen vara nöjda en sån här dag när Europas börsen visar minus siffror. Bra jobbat, ni 2600 ägare av aktien! 




söndag 7 februari 2016

Är därför inte helt nedstämd över att nästan "allt" verkar gå ner.

Läser man min "10 year plan" så skriver jag bla investera på långsikt. I mitt fall är den tids horisonten slut vid 2026. Men säg att Telia eller Tele2 bestämmer sig för att sluta dela ut vinsten. Då har dessa två aktier i mitt fall passerat "långsikt" och kommer att avyttras. Att dessutom vara beredd på nedgång är ju något man alltid får ta med i sina beräkningar när man gör en investering. Att följa med en kurs för långt ned är tydligen något som småsparare har en tendens att göra. Samma sak vid uppgång att sälja för snabbt, därmed gå miste om sköna slantar. Stämmer just nu tyvärr väldig bra in på mig.

12,5% mitt Avanza innehav minus fn. Som tur är för mig, är jag i början av min investerings horisont. Så det är därför inga stora pengar. Hade det nu varit runt 2025 och denna globala nedgång börjat. Så hade jag varit i det läget att kanske få skjuta fram min önskan om att avsluta min anställning. Är därför inte helt nedstämd över att nästan "allt" verkar gå ner...

Hur gör du som investerare/sparare nu när nedgången ser ut att hålla i sig?



fredag 5 februari 2016

Men det får jag ta tag i någon annan gång!

En gång per år blir jag påmind. Ett kuvert som dimper ned i postlådan. Varje gång jag öppnar det, trots att det inte står mitt namn på det. Så lovar jag mig själv att göra något åt det. Ibland går det månader utan att jag tänker på det. Ibland bara någon vecka. Hela bekymret ger mig en aning ångest. Brukar intala mig själv att jag ska ta tag i det inom kort. Men vad är det för något kanske "någon" av er läsare undrar?  Jo en gång per år kommer våran dotters årsbesked från Swedbank. Summan består helt och hållet av insättningar från mina föräldrar. Som jag fö stoppade att fortsätta göda Swedbank för något år sedan. Monstret dom matat heter Swedbank Robur räntefond flexibel och är precis som namnet låter en räntefond. Utvecklingen under 13 år är på ca 11%. Känns inte som någon jätte avkastning på så pass långtid. Undrar egentligen hur Swedbank kom fram till att föreslå Robur med tanke på tidshorisonten 18 år. Borde dom inte föreslagit något lite vildare?

Har läst igenom beskedet 4 gånger utan att hitta någon info om ev förvaltningsavgift eller annan avgift/kostnad. Kan väl inte vara en gratisfond? En snabb sökning på Avanza ger mig svaret 0,60% i förvaltningsavgift.

Igår gav jag f-n på att fonden skulle avvecklas. Pengarna ville jag flytta in till den ISK som jag spar i till min dotter hos SEB. Men det gick inte för sig, fick jag veta av kundtjänst. Omyndig eller inte det var hennes pengar. Hm.. ok det får jag acceptera. Men för att kunna placera om pengarna, för i Robur ska dom inte få ligga kvar. Så lutar det åt att jag måste bli kund hos Swedbank och skaffa deras Internet tjänst. Men det får jag ta tag i någon annan gång!

Hade jag fått flytta pengarna igår, så hade det blivit till dom SEB indexfonder som jag redan spar åt min dotter i. Även jag själv spar i dom. Som ni kan se under fliken innehav.

/investeralitemera

torsdag 4 februari 2016

Eller så får jag köra på som vanligt!?

Om jag skulle "spara-lite-mera"? Vad skulle jag kunna dra in på? Jag röker inte, så inga pengar att spara där. Jag köper inte kläder varje månad, så där finns inget att hämta heller. Har inget dyrt mobilabonnemang, ringer bara på jobbets mobil. Men om jag skulle vilja gå riktigt ortodoxt, så skulle Viasat abonnemanget ryka. Men då skulle jag inte kunna titta på fotboll (premier leugue). Då skulle jag ta bort ett av mina största nöjen. Vilket jag inte är beredd att göra än. Sen att boxen gick sönder här om dagen gör det hela inget bättre! Om jag kör mindre bil då? Nja.. vi bor på landet. Kan inte åka buss eller annan transport till jobbet 3,5 mil bort. Men mat, där tror jag däremot dom största summorna finns att spara. Tonåringar äter enorma mängder mat. Frågan är dock hur jag lägger fram det till familjen? Eller så får jag köra på som vanligt!? 

Hur gör du för att spara det där lilla extra någon månad?

onsdag 3 februari 2016

Om tillräckligt många tror sig, veta blir det då automatiskt sant?

Analytikerna tror på 40% uppgång av oljepriset under 2016. Olja pumpas förnärvande dock ut i mängder och världens oljelager når nya rekordnivåer. Hur ska man då egentligen göra?  Ska man gå på analytikernas ord och köpa på sig bolag inom olja och oljeindustrin. Eller helt enkelt göra tvärt om? Kanske kan tillräckligt många analytiker få igång flocken att göra som dom vill? Skulle vara intressant att få veta hur många av nämnda analytiker som kan ses som oberoende? Brukar inte framgå alla gånger!

Om tillräckligt många tror sig veta, blir det då automatiskt sant? 

Intressant läsning om flockbeteende och aktiehandel.


/investeralitemera


tisdag 2 februari 2016

Mitt 88888-konto..

På mitt aktiekonto hos SEB ligger en aktie som ökat med hela 558% över dom senaste 12 månaderna. Det är utan tvekan den aktie jag äger som ökat mest under det senaste året och åren. Tyvärr för min del så har jag bara 4 st av dom. Ännu tristare är det att dom idag bara är totalt värda 44 öre. Skulle jag sälja dom, så skulle jag antagligen bli skyldig banken för courtage avgiften. Hur kunde det bli så här?

Efter att ha sett mina Ericsson öka i värde till ca 9000 kr. Kändes det som om jag inte kunde ha fel. IT-bubblan hade inte riktigt kraschat än. Ett bolag som var i ropet hette "Lap Power" dom sålde bla dator och i reklamen poserade ägarens fru Helen Wellton. Jag gick på känsla och trodde att dom kanske skulle öka i värde. Tror dom låg i ca 1,20kr när jag började kolla extra noga på aktien. Men kände inte att det var rätt läge att slå till. Där kom mitt första misstag och dessvärre inte mitt sista. Innan dagen var slut hade aktien dragit i väg. Om mitt minne inte sviker mig, så tror jag slutkursen var närmare 12 kr. En aktie som ökar så, kan väl inte gå ned tänkte jag. Misstag nummer två. Jag hade inte råd med fler än 10 st. (bara inte mina HM går ned nu). Så jag köpte för ca 1200 kr. Sen fick jag åka med hela vägen ned. Lap Power vart uppköpta, bolaget som köpte dom gjorde rekonstruktion, det vart omvänd split osv... Idag heter aktien "Stockwik Förvaltning" och mitt innehav har ett värde av totalt ca 44 öre, ca 11 öre styck. Man skulle kunna säga att dom ligger på mitt 88888-konto..


Hos idg.se kan man läsa hela historien om "Lap Powers" uppgång och fall...
http://techworld.idg.se/2.2524/1.532795/lap-powers-uppgang-och-fall

Förklaring till 88888-konto: https://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%A5_s%C3%A4nktes_Barings_Bank

Aktiens alla namn genom åren:
https://www.skatteverket.se/privat/skatter/vardepapper/aktiehistorik/s/stockwikforvaltning.4.4914ceec10a0465fb7f80004689.html

måndag 1 februari 2016

Ibland är allt som behövs bara lite tålamod!

Tålamod att vänta på att aktierna och fonderna ska vända från förslust till vinst. Tålamod att se investeringarnas värde öka med tiden. Tålamod att vänta på en aktieutdelning. Min plan är på 10 år. Det är en ganska lång tid om man bara tänker tid. Under den tiden kommer barnen att hinna växa upp och lämna boet. Kommer säkert byta bil, kanske både en och två gånger under 10 år. Men om man tänker på att investeringarna ska växa till summan som krävs, för att kunna sluta jobba. Då känns det just nu som om 10 år väldigt kort tid. Det som kommer krävas av mig är just tålamod. Tålamod att forsätta spara och lägga undan, och inte ge upp mitt mål.

Tålamod... det får mig att tänka på när jag gick i gymansiet för en si så där 150 år sedan. En höstdag åkte vi på besök till Bosön (Riksidrottsförbundets utvecklingscetrum). Väl där fick vi en guidad tur över hela området. Vi såg bla Pernilla Wiberg träna. Men det jag minns mest av besöket var när vi fick vara med på en lektion i idrottpsykologi. Läraren som höll i det hela hette Johan Plate. Han hade tidigare jobbat med olika landslag och hjälp dom med mental träning. På lektionen berättade han en historia om just tålamod. Allt började med att den numera legendariska coachen Bengt "Bengan" Gustavssons landslag, skulle spela final i handbolls EM 1994 (kan ha blandat ihop årtalen här). Landslaget hade samlats för att gå igenom taktiken inför finalen mot Ryssland. Bengan släckte ljuset i samlingssalen och startade vad alla skulle tro vara matchbilder när Ryssarna spelade match. Men till allas förvåning var det istället en semesterfilm på Bengan och hans fru. Spelarna började skruva på sig. Men ingen sa något. När filmen hade hållit på i över 30 min, reste sig en av dom äldre killarna i landslaget och frågade rakt ut.
- Men Bengan, hur ska det här kunna få oss att vinna mot Ryssen imorgon?
Bengan svarade kort, - Tålmod grabbar...tålamod..det allt vi behöver mot Ryssen imorgon... Sen avslutade Bengan genomgången....*

Givetvis så vann Sverige finalen med hela 34 - 21. Ibland är allt som behövs bara lite tålamod!


*Historien har säkert gått ett par varv innan den levererades av Plate till oss. Sanningshalten i den kan man givetvis ifrågasätta... Men det är en bra historia!